Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Madagaszkár-hét az Állatkertben: a makiktól az anyósnyelvig – a szigetország élővilágára hívják fel a figyelmet

Madagaszkár-hét az Állatkertben: a makiktól az anyósnyelvig – a szigetország élővilágára hívják fel a figyelmet
Infovilág

Június 26-a a Madagaszkári Köztársaság nemzeti ünnepe, így ezen a napon kezdődött meg a Fővárosi Állat- és Növénykertben az a hatnapos rendezvénysorozat, amely Madagaszkár élővilágára igyekszik felhívni a figyelmet. A Madagaszkár-hét programjai az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) által meghirdetett madagaszkári természetvédelmi kampányhoz kapcsolódnak.

Miért pont Madagaszkár?

Madagaszkár természeti adottságai teljesen egyediek! Állat- és növényfajainak legtöbbje csak ott és néhány kicsi, Madagaszkárt övező szigeten fordul elő. Olyan különleges élőlényekről van szó, mint például a kaméleonok, a félmajmok közé tartozó makik számos faja, a sünszerű tanrekek, a ragadozó fosszák, a baobab fák és különleges kutyatejfélék. Ezek a fajok sehol máshol a világon nem találhatók meg. – A sziget élővilágának fennmaradása az egyre csökkenő kiterjedésű trópusi erdők meglététől függ! A vadon élő állat- és növényfajok nagy részét az emberi tevékenység (élőhelyrombolás, vadászat, kereskedelem) a kihalás szélére sodorta, és ha nem változik meg a helyzet, többségük, pl. a makik végleg eltűnnek a Föld színéről.


A Madagaszkár-hét megnyitása alkalmából Randrianasolo Richard, a Madagaszkári Köztársaság tiszteletbeli konzulja magyarul tartott megnyitó beszédében kiemelte a környezettudatos szemlélet formálásának szükségességét, örömét fejezte ki amiatt, hogy az állatkerti programok ráirányítják a figyelmet a szigetországra, s egyben megköszönte a sajtó képviselőinek, hogy a program és Madagaszkár hírét elviszik az újságolvasó, televíziónéző, rádióhallgató emberekhez.

A Pálmaház bejáratánál tartott sajtótájékoztató után, amelyre egy magyar és egy madagaszkári lobogó alatt került sor, bemutatták a Pálmaház egyik oldalszárnyában kialakított „Madagaszkár-kertet”, amely az ország növényvilágából nyújt ízelítőt. Sor került a kampányhoz kapcsolódó alkotói pályázat eredményhirdetésére: a díjazott rajzokból és egyéb alkotásokból ugyancsak a Pálmaházban állítottak össze egy kisebb tárlatot. Ugyanitt Bolgár László madagaszkári fotóiból készült kiállítás is látható.

Hogyan segíthet?

A kampány részeként a programban részt vevő állatkertek adományokat gyűjtenek a világ negyedik legnagyobb szigete élőhelyeinek védelmére. Az adományokat Madagaszkár legfontosabb terepi természetvédelmi programjainak közvetlen támogatására fordítják.
A Budapesti Állatkertben elhelyezett adománygyűjtőkbe dobott és az elkülönített számlaszámra küldött pénzzel minden segítő szándékú látogató hozzájárulhat a madagaszkári természetvédelmi programok sikeréhez! – Számlaszám: 11784009-15490658-10060005


A hét hátralévő részében minden nap számos, a Madagaszkár-héthez kötődő ismeretterjesztő és kulturális programmal várja látogatóit az Állatkert. Naponta 11 és 14 órai kezdettel az African Melody Band zenés, táncos, dobos műsorát és felvonulását láthatják a látogatók, 13 órakor a Majomház melletti maki-kifutónál a gondozók beszélnek a madagaszkári félmajmokról, 14 órai kezdettel pedig a Pálmaházban mutatják be a sziget néhány érdekes növényét. Mindennap 10–16 óra között arcfestés és kézműves foglalkozás, fejtörők, könyvbemutató afrikai tea- és kávékóstolás, valamint illatjátékok várják az érdeklődőket. A Barlang Étterem egész héten madagaszkári menüt kínál azoknak, akik a szigetország konyhájának jellegzetes ízeit szeretnék megkóstolni.

Az Állatkertben bemutatott madagaszkári fajok közül a növények többsége, egyebek mellett a baobab fa (Adansonia ssp.), a madagaszkári pálma (Pachypodium lamerei), valamint a tréfás nevű anyósnyelv (Sansavieria ssp.) a Pálmaház egyik oldalszárnyban kialakított „Madagaszkár Kertben” látható. A szigetország faunáját – a hüllők több faja mellett – elsősorban a félmajmok közé tartozó gyűrűsfarkú makik (Lemur catta) és a vörös varik (Varecia variegata rubra) képviselik.

EAZA-kampányok

Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) – amelynek a Fővárosi Állat- és Növénykert is tagja – rendszeresen indít olyan természetvédelmi kampányokat, amelyekben Európa szinte valamennyi jelentős állatkertje részt vesz. Az elmúlt években a tigrisek, az orrszarvúak, a veszélyeztetett teknősök védelme, valamint az ún. atlanti esőerdők megmentése érdekében is szerveztek hasonló kampányokat. Az idei szezonban európai állatkertek természetvédelmi kampánya Madagaszkár egyedülálló élővilágának védelmét igyekszik elősegíteni. Az állatkerti szakemberek arra törekednek, hogy a szigetország egyedülálló flórájának és faunájának védelmébe bevonják az európai állatkerteket évente felkereső 125 millió látogatót is.

Ugyancsak Madagaszkáron őshonos a paradicsombéka (Dyscophus antongilii), amely – a kétéltűek többségéhez hasonlóan általában kevesebb figyelmet kap a nagyközönségtől. Éppen ezért az Állatkerti Alapítvány külön programot indított a paradicsombékák támogatására. Ötszáz forintos adománnyal bárki a paradicsombékák támogatója lehet. Az Alapítvány szeretné elérni, hogy a hét végére a paradicsombékának több támogatója legyen, mint ahányan a tigriseket jelképesen örökbe fogadták.

 Madagaszkár-hét programjainak lebonyolításában a Madagaszkári Köztársaság Konzulátusa, a Magyar-Madagaszkár Baráti Társaság, a Showafrica.hu (Afrikai tradicionális dob- és táncshow), a Fair Trade Center, a Tessloff–Babilon Könyvkiadó, valamint az Italtrike az Állatkert együttműködő partnerei.

Jávai langur először született a pesti állatkertben

Címkék