Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 13. Az év 134. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739416. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Vissza a jövőbe – magyar expedíció a Góbi-sivatagban

Vissza a jövőbe – magyar expedíció a Góbi-sivatagban
Infovilág

Az expedíció résztvevői: Sípos Tamás (expedícióvezető), Turóczi Gábor (szóvivő), Jarabek Bence (közgazdász), Néher Márton (rádiótechnikus), Batmunkh Enkhjargal (orvos), Ágoston Viktor (orvos), Varga Ferenc (mongolista).


Huszonegyedik századi technológiákkal orvosi, távközlési méréseket, valamint gasztronómiai és antropológiai kutatásokat végez az expedíció, hogy jobban megérthessük a következő nemzedékekre váró kihívásokat. A csapat június 8-án, pénteken indul útnak, hogy ezer kilométert tegyen meg lóháton, harminc nap alatt Belső-Ázsia titokzatos és Európa számára szinte teljesen ismeretlen, történelmi vidékein.

A Góbi az északi szélesség 40. és 46. foka között helyezkedik el, s a sivatagot kettészeli a mongol–kínai határ. Területének csupán mintegy három százalékát képezik homoksivatagok, a több homokdűne, végtelen sziklamező, kanyon, holdbéli hegység, rejtett tavak. A múltban dús növényzet, gazdag állatvilág népesítette be a tájat, amiről több ezer éves sziklarajzok és ősi települések romjai is tanúskodnak. Ott húzódtak a hunok hadiösvényei, arra vezettek át a selyemút karavánjai, és azon a vidéken vélte fölfedezni őseink hazáját számos magyar kutató – közöttük Kőrösi Csoma Sándor, Vámbéry Ármin és Stein Aurél.

Az expedíció Dalangzdad településről indul; onnan mintegy ötszáz kilométeres szakaszon vezet az út Bayankhongorig, a hun ásatások közelébe. Majd füves sztyeppéken, hegyvidéken keresztül újabb ötszáz kilométer megtételével érkezik a csapat a belső-ázsiai népek szent hegységének, az Altájnak a déli vonulatához.

Tervek szerint július 10. környékén már Ulánbátorban lesznek az expedíció tagjai, ahol az ország nemzeti ünnepén, a több ezer lovast fölvonultató Nadaam fesztiválon hatalmas üst paprikás csirkével ünneplik meg a sikeres utat. Ugyancsak a mongol fővárosban adják át a Magyar Nemzeti Múzeum ajándékát az ottani társintézménynek. Ez egy díszes csomagolású CD, amely a 20. század húszas-harmincas éveiben készült fotók digitális változatát tartalmazza. Készítője egy kalandos életű magyar: Radnóti Andor, aki az első világháborúban az orosz fronton hadifogságba esett, majd valahogyan Pekingbe keveredett. Ott orvosnak tanult, és az egyetem elvégzése után a harmincas évek végéig Mongóliában praktizált, ahol amatőr fotográfusként rengeteget fényképezett.

Tudományos kutatások

Az expedíció vizsgálódásai kiterjednek a többi között arra is, hogy miként alkalmazható a mobil rádióállomás vész- és katasztrófahelyzetben. Van-e lehetőség kapcsolatteremtésre kontinensek között mobil antennarendszerrel? A távközlési kutatásba hazai rádióamatőrök is bekapcsolódnak.

Az orvosi kutatás homlokterében az áll, hogy hogyan változik meg az emberi szervezet vízfelhasználása és vízkészlete rendkívüli körülmények között. E vizsgálatok mellett regisztrálják a résztvevők testhőmérsékletét, a napi átlaghőmérsékletet, a maximális és minimális napi hőmérsékletet, a relatív páratartalmat, a tengerszint fölötti magasságot, illetve a megtett út hosszát és a lovon töltött órák hosszát.

További információ: www.gobi.hu

Címkék