Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 13. Az év 134. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739416. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kikapcsolt tévével is megmenthető a sovány jegesmedve otthona

Infovilág
Stílusos helyszínen, a Fővárosi Állat- és Növénykert jegesmedvéinek medencéjénél mutatta be új weboldalát a WWF. A www.wwf.hu/klima címen elérhető honlap elsődleges célja a közvélemény figyelmének felhívása a klímaváltozás hatásaira. A szervezetet ebben egy háromtagú jegesmedve család – Jeges Marci, Jeges Manci és Jeges Bocs – segíti. A weblap említést tesz az éghajlatváltozás által veszélyeztetett más fajokról (tengeri teknősökről, bengáli tigrisekről), illetve bárki által megvalósítható tanácsokat ad a globális felmelegedés megelőzésére (például energiatakarékos égők használata, a fűtés hőmérsékletének csökkentése vagy az elektromos készülékek teljes kikapcsolása), emellett két szórakoztató játékkal is marasztalja az oda látogatót.

A weboldalt bemutató sajtótájékoztatón a Csáki Roland, a WWF kommunikációs igazgatója rávilágított arra, miért is veszélyes a jegesmedvékre a globális felmelegedés. Csáki szerint a probléma az állatok vadászati szokásaiban keresendő: a közhiedelemmel ellentétben a medvék nem a vízben, hanem egy jégtábláról a tengerbe ugorva ejtik el áldozatukat. A globális felmelegedés következtében azonban a táblák elolvadnak, az állatoknak többet kell úszniuk egy-egy nagyobb jégtábla megtalálásához. A fokozott testmozgás azonban amellett, hogy a jegesmedvéknek többet kell vándorolniuk az élelemért, csökkenti az állatok életéhez szükséges zsírréteget is, egyszerűbben szólva lefogynak.

Az esemény másik meghívott vendégeként Németh Lajos meteorológus az éghajlatváltozás hosszútávú hatásairól beszélt. A szakember felhívta a figyelmet, hogy a mai emberiség felelőtlen magatartása miatt a későbbiekben a 21. század új népvándorlása indulhat meg. Ennek oka a hőmérséklet változása és az ivóvízkészlet csökkenése lehet. Németh kiemelte a média felelősségét is, amely a hétköznapi emberek tájékoztatásában rejlik. Az esemény végeztével a sajtó képviselőinek gyermeki lelkesedéssel fűszerezett felkiáltásai mellett az állatkert dolgozói megetették a jegesmedvéket. A szerencsés állatoknak gyakorlatilag semmit sem kellet úszniuk a táplálékért.
Címkék