Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kutatónőket támogat Bécs

Kutatónőket támogat Bécs
Infovilág
Második alkalommal hirdette meg az osztrák főváros technológiaügynöksége, a ZIT (Zentrum für Innovation und Technologie) a kizárólag nőknek szóló támogatási pályázatát, a „FemPower“-t. Erre csak olyan elképzelésekkel lehet nevezni, amelyeket nők vezetnek vagy többségében nők vesznek részt benne.

A támogatási program célja a többi között az, hogy megnövelje a nők arányát a vállalatoknál folyó K+F-tevékenységben. A Statistik Austria felmérése szerint ugyanis Ausztriában a kutatóknak csupán 11%-a nő, amivel jócskán elmaradnak a 18%-os EU-átlagtól. Bécsben ennél valamivel jobb a helyzet, ott a kutatónők aránya 17%.

Az eredetileg 1,5 millió euró keretösszegű pályázatra 25 tervet neveztek be, amelynek befektetési értéke összesen 16,5 millió euró volt. A nemzetközi zsűri végül 11-et tartott támogatásra érdemesnek, és 1,9 millió euróra emelte a pályázat keretösszegét. Egy-egy munka legföljebb 500 ezer euró támogatást kaphatott személyügyi kiadásokra, valamint a K+F-fel összefüggő tanácsadási szolgáltatás igénybevételre. A támogatások mértéke 25–45%.

A nyertes pályázatok között van, amelyik a véralvadási faktorok új diagnosztikai módszerét keresi, egy másik a rákos sejtek génállományát vizsgálja. A támogatási listán szerepelnek ugyanakkor ruhaneműkbe integrált távközlési eszközök és számítógépes nyelvi kurzusok is. Van olyan is, amelyik újabb módszert igyekszik kifejleszteni a földcsuszamlások bekövetkezési valószínűségének meghatározására.

A tizenegy támogatott elképzelés közül kilencet kis- és középvállalatok nyújtottak be.

Címkék