Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Mától a Magyar Országos Levéltár őrzi gróf Széchenyi István halotti jegyzőkönyvét

Mától a Magyar Országos Levéltár őrzi gróf Széchenyi István halotti jegyzőkönyvét
Infovilág
Az irat hivatalosan felvett (német nyelvű) jegyzőkönyv, tehát levéltári irategyüttes része (volt), és ennek megfelelően egykor levéltári elhelyezést kellett kapjon. Az irat a korabeli szabályozások szerint valószínűleg a Soproni Levéltár anyagába került, bár ezt adatok nem igazolják: az iratot már az 1900 körüli években sem találták, így az a levéltári és történettudományi kutatás előtt a legutóbbi időkig teljesen ismeretlen volt. Az azóta eltelt időszakban ismeretlen helyen volt, csakúgy, mint ahogy mára már az eredeti levéltári környezetből történt kikerülés körülményei sem deríthetők fel.

Az irat – a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal „nyomozása” szerint – 1998 tájékán került egy budapesti antikvárium tulajdonába, egy utcáról bejövő magánszemélytől. Erről a sajtó is beszámolt. (ld. Népszabadság, 2003. szeptember 8.; Antikvárium – A Bibliotéka) Az ismeretlen személytől megvásárolt jegyzőkönyvet az antikvárium restauráltatta és áruba bocsátotta.

Az iratot a nyilvánossá vált ismeretek alapján a KÖH 2004-ben védetté nyilvánította. A védetté nyilvánítás következtében lehetőség nyílt arra is, hogy az iratot a Magyar Országos Levéltár behatóbban tanulmányozhassa és másolatot is készítsen róla. 2007 januárjában az eladásra kínált iratra végül az antikvárium magángyűjtői ajánlatot kapott, így azt a KÖH az adásvétel kapcsán, élve az állami elővásárlás törvényben biztosított jogával, a vásárló helyébe lépve – közgyűjteményi elhelyezés céljával – meg tudta szerezni (ára: 1 950 000 Ft)

(Gróf Széchenyi István halotti jegyzőkönyve, kelt Oberdöbling, 1860. április 8., 4 db gépelt, tintával kitöltött folio levél, restaurált, KÖH állami elővásárlás, 2007)

A jegyzőkönyvet dr. Varga Kálmán, a KÖH elnöke ma adta át dr. Gecsényi Lajosnak, a Magyar Országos Levéltár főigazgatójának.

Címkék