Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 13. Az év 134. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739416. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Paprikás csirke a Góbi-sivatagban – ezer kilométer lóháton

Paprikás csirke a Góbi-sivatagban – ezer kilométer lóháton
Infovilág

Június elején kerekedik föl a Szilasfood-Lucullus Góbi Expedíció, amelynek tagjai ezer kilométert tesznek meg lóháton harminc nap alatt a világ egyik legnagyobb pusztaságában. A nagyszabású kaland célja a nomád gasztronómia megismerése, amelyet a Budapesti Műszaki Egyetem és a Semmelweis Egyetem által támogatott tudományos kutatások kísérnek. (A képeket Nagy Gábor készítette.)


A barangolás célja a mifelénk szinte teljesen ismeretlen történelmi vidékeken, hogy az expedíció betekintést nyerjen a nomád gasztronómia rejtelmeibe, és tudományos kutatásokat végezzen. A célba éréskor, július 10. körül a délnyugat-mongóliai Altáj településen paprikás csirkével ünnepli meg a sikert a társaság. A nem mindennapi kalandokat a Danubius Rádióban, a Duna TV Reggeli műsorában, valamint a www.gobi.hu weboldalon lehet majd nyomon követni. Július első hetében az érdeklődők nyilvános beszélgetésen, személyesen tehetnek fel kérdéseket műholdas kapcsolaton keresztül az expedíciónak az Alexandra Pódiumon, majd a hazaérkezés után a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A gasztronómiai kutatáson túl az expedíció orientalista, orvosi és rádiótechnikai méréseket végez, és a kutatási eredményeket elektronikus hordozókon dokumentálja, amelyek háttérbázisát a magyar expedíciós kutatásokban egyedülálló módon az Alexandra Könyvkiadó leányvállalata, az eTan Elektronikus Tananyag Zrt. által kifejlesztett digitális könyvtár biztosítja. A tudományos kutatásokban az expedíció partnere a Budapesti Műszaki Egyetem, a Semmelweis Egyetem, valamint az ELTE orientalista és pszichológus hallgatói.



A Szilasfood-Lucullus Expedíció mintegy nyolchónapos szakmai felkészülést követően indul útnak, amelyben a csapat orvosi, katasztrófahelyzet-kezelési felkészítését a Magyar Vöröskereszt Győri Elnöksége felügyelte. Az út első, mintegy 400 kilométeres része kősivatagokon, a Khongoriin Els homokdűnéin és az Ikh Bogd hegység sziklás szirtjein vonul át. Ezután a csapat a sós tavak vidékére jut el, amelyet az Altájnak a füves lankái követnek. Az expedíció Magyar Nemzeti Múzeum Dzsingisz Kán kiállítása megbízásából különleges kulturális missziót hajt végre a magyar-mongol barátság jegyében.

TÖRTÉNELMI LEGENDÁK VIDÉKE: A GÓBI-SIVATAG

A Góbi az északi szélesség 40. és 46. foka között helyezkedik el, a sivatagot kettészeli a mongol-kínai határ. A sivatagnak csak mintegy három százalékát képezik homoksivatagok, a többi területet homokdűnék, sziklamezők, kanyonok, holdbéli hegységek, sós tavak határozzák meg. A nem túl távoli múltban dús növényzet, és gazdag állatvilág népesítette be a tájat, amiről a világ legnagyobb dinoszaurusz ásatásai, több ezer éves sziklarajzok és ősi települések romjai tanúskodnak. Az elsivatagosodást követően is meghatározó világtörténelmi epizódok sora zajlott ezen a vidéken. Itt vonultak végig a hunok és Dzsingisz kán mongoljainak kínai hadiösvényei, erre vezettek át a Selyemút karavánjai, és számos magyar Belső-Ázsia kutató – a többi között Kőrösi Csoma Sándor, Vámbéry Ármin és Stein Aurél – ezen a vidéken vélte felfedezni őseink hazáját. A Góbiban több ezer éve élnek nomádok, akik megtanultak alkalmazkodni a sivatag szélsőséges klímájához, és a napi akár 80 fok hőingadozáshoz.

A LUCULLUS BARÁTI TÁRSASÁG

A Lucullus Baráti Társaság (Lucullus BT) – Magyarország legnagyobb ínyencklubja – 300 tagot számlál. Filozófiai alapvetése, hogy a világ és az emberi sorstörténet megismerésének az egyik legközvetlenebb eszköze a gasztronómia, az étel, ami nem más, mint a napsütés, a talaj, a kultúra, a történelem és az egyes ember sorstörténete házasságából fogant valóság. A társaság azonosult a nemzetközi „slow food”, (komótos étkezés) gondolatmenetével is, amelynek központi motívuma az étel természetes jó minősége, és az étel élvezetére szánt idő tisztelete.

További információ: www.lucullusbt.hu

Címkék