Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hol kezdődik az online vásárlás?

Infovilág
„Milyen céllal látogatja az oldalt?” – kérdezték a Depo.hu szakemberei a piacteret meglátogató internetezőktől. A válaszokból kiderült, hogy a közel 150 forgalmazó termékkínálatát egy helyen bemutató oldalt a legtöbben – a megkérdezettek közel 90 százaléka – elsődlegesen tájékozódás céljából keresi fel. „Az információgyűjtés minden válfaja – az árak összehasonlítása, az újdonságok keresése, vagy már egy konkrét termékoldalra történő visszatérés – a tényleges vásárlás „melegágyának” tekinthető” – osztja meg tapasztalatait Szabari László, a Hírek Média Depo.hu üzletágának vezetője, aki szerint éppen ezért nagyon nehéz meghúzni annak határvonalát, hogy mit tekintünk online-vásárlásnak. Az informálódásnak ugyanis többnyire konkrét vásárlás a vége, a tapasztalatok szerint olykor akár úgy, hogy a kiszemelt terméket a kereskedő fizikailag létező boltjában veszi meg a vásárló. A szigorúan vett online-vásárlás esetén a megrendelés az interneten történik, a vásárló házhozszállítást kér, a számlát pedig közvetlenül a futárral, illetve ha postai megrendelésről van szó, utánvéttel rendezi. Egyébként a Depo.hu-t ismerő internetezők háromnegyede nyilatkozott úgy, hogy az online-piactéren szerzett információk alapján döntött később valamilyen termék megvásárlása mellett. Mindezzel összhangban született meg az online-piactér új jelszava is: a „Depo.hu – ahol a vásárlás kezdődik” összefoglalja mindazt, ami az online-piactér értékesítési folyamataira jellemző.

A Depo.hu közreműködésével létrejövő vásárlások jellemző összege az 50 000 forintos értékhatárig tart. „Ebbe a még mindig nagyon népszerű mp3 lejátszóktól kezdve a közepes kategóriájú digitális fényképezőgépeken át egészen a számítástechnikai részegységig sok minden belefér” – mondja Szabari. Nagyjából minden századik vásárló ennek tízszeresét költi el a piactér segítségével, de hasonlóan gyakori az is, hogy egymillió forintnál nagyobb összeggel zárul a folyamat, ami akár egy háztartás teljes multimédiás felszerelésére is elegendő.

A termékfajták tekintetében leginkább a számítástechnika és a fényképezőgépek iránt érdeklődők vásárolnak a Depo.hu segítségével.


A számítástechnika egyébként nem csak a legtöbb látogatót érdekli, de ez az a termékkör, ahol legtöbbször „kerül elő” a Depo.hu ár-összehasonlító funkciója, a számítástechnika iránt érdeklődő válaszadók mondták a legnagyobb arányban, hogy a portált ár-összehasonlításra (is) használják.

A Depo.hu áprilisi 10-es statisztikája Ha megnézzük, hogy 2007 áprilisában mely termékeket tekintették meg legtöbb alkalommal a Depo.hu online piactér látogatói, akkor már előrevetíthetők a nyári készülődés jelei. A Depo.hu 10 legnépszerűbb termékének élén ugyanis egy integrált GPS vevővel rendelkező kéziszámítógép, az Airis T620 végzett. Ezt a terméket valamivel több mint negyedmillióan tekintették meg az elmúlt hónapban, ami majd duplája a második helyezett digitális kamera „népszerűségi indexének”, a FujiFilm FinePlex S5600-as látogatottságának.

A Top 10-es statisztika alapján elmondható, hogy a digitális fényképezőgépek hegemóniáját megtörni látszik a GPS eszközök keresettsége, mely várhatóan az értékesítési adatokban is megmutatkozik majd.

Depo.hu áprilisi Top10 terméklista
(Zárójelben a termék fajtája)

1. Airis T620 (PDA integrált GPS vevővel)
2. Fujifilm FinePix S5600 (digitális kamera)
3. Samsung 940N (LCD-monitor)
4. Samsung 205BW (LCD-monitor)
5. Intel Core 2 Duo E6300 (processzor)
6. Mitac Mio P550m (PDA)
7. Airis T920 Car Navigator (GPS)
8. Panasonic Lumix DMC-FZ50 (digitális fényképező)
9. Airis T610 (PDA integrált GPS-vevővel)
10. Mitac Mio P350 (PDA integrált GPS-vevővel)
Címkék