Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Filatelisták figyelmébe: árpád-házi szentek a 80. bélyegnapi blokkon és sorozaton

Infovilág

Április 27-29. között Budapesten, a MABÉOSZ székháza ad otthont a 80. bélyegnaphoz kapcsolódó rendezvénysorozatnak. Az idei bélyegnapi újdonságokra, születési évfordulójuk alkalmából, valamint emlékük előtti tisztelgésül két kiemelkedő személyiség: árpád-házi Szent Imre és árpád-házi Szent Erzsébet került.

1000 éve született Szent Imre: Szent István és Boldog Gizella fiaként született 1000 és 1007 körül Székesfehérvárott. Hétéves korától Szent Gellért püspök nevelte és oktatta a magyar trón várományosát. Teljes lelki és testi tisztaságát ajánlotta fel Istennek a veszprémi Szent György kápolnában, de a királyi udvarban is az imádság, a rejtettség és a teljes lemondás szentje lett. Tragikus körülmények között halt meg 1031. szeptember 2-án. VII. Gergely pápa 1083. november 4-én I. Istvánnal és Gellért püspökkel együtt szentté avatta. Tiszta életével ma is példaképe a jóra törekvő ifjaknak.

A feláras blokk bélyegképe az imádkozó Szent Imrét ábrázolja. A keretrajz előterében – a Képes Krónika hangulatát idézve – Szent Imre sírba helyezése látható, a háttérben Esztergom várával. Az alkalmi boríték rajzán Szent Imre látható. Az alkalmi bélyegző grafikáján az árpád-házi címerpajzs szerepel. Mindazok, akik a blokkot megvásárolják a felár összegével (200 Ft) a szervezett bélyeggyűjtést támogatják. A felár bérmentesítésre nem használható fel

800 éve született Szent Erzsébet: II. Endre és merániai Gertrúd házasságából született 1207-ben. Már négyéves korában elkerült Wartburg várába. 1221-ben kötött házasságot Lajos türingiai tartományi gróffal. Hűséggel szerette férjét és buzgó keresztényként az imádságban, valamint az irgalmasságot gyakorló cselekedeteiben tűnt ki. Jótékonyságát, segítőkészségét férje megértően támogatta, de korán, 1227-ben meghalt. Az irigy rokonság kiűzte Erzsébetet és gyermekeit Wartburg várából. Három évig tartott száműzetése. 1228-ban felvette Szent Ferenc harmadik rendjének ruháját. 24 éves korában, 1231. november 17-én halt meg. IX. Gergely pápa avatta szentté 1235-ben.

A bélyegsorozaton a Szent Erzsébet életéhez kapcsolódó jócselekedetek, illetve csodák közül látható egy-egy jelenet. A 62 Ft-os címleten a betegekkel, a 95 Ft-os címleten a szegényekkel törődés ábrázolása szerepel. A bélyegképek hátte¬rében a Pozsonyi vár, illetve Wartburg vára található. Az alkalmi borítékon Szent Erzsébet látható. Az alkalmi bélyegző grafikáján az árpád-házi címerpajzs szerepel.
Forrás: www.plebania.net

Megjelenés: 2007. április 27.
Gyártó: Állami Nyomda Nyrt.

2/2007 alkalmi levelezőlap
Nyomdai eljárás: ofszet
Tervezőművész: Svindt Ferenc
A bélyegsor össznévértéke: 157 Ft
példányszáma: 450 000 sor (50 bg/ív)
perforálási mérete: 40,29×35 mm
A blokk névértéke: 500+200 Ft
példányszáma: 80 000, sorszámozott blokk
vágási/perforálási mérete: 74×60 mm / 40×31,5 mm

225 ÉVES A BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM

A Posta alkalmi levelezőlap kibocsátásával köszönti a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet
fennállásának 225. évfordulója alkalmából. A 62 Ft értékbenyomású alkalmi képes levelezőlap bélyegképén az egyetem épülete látható. A levelezőlap képes oldalán archaizáló stílusban található az egyetem főbejáratának épületrészlete, középpontban Senyei Károly szobraival. A lap bal felső részén a jubileumi logo látható. A levelezőlap Tóth József; Balogh
Rudolf és Philip János fotóinak felhasználásával készült. Az alkalmi bélyegző grafikáján a jubileumi logo szerepel.

Tervezőművész: Baticz Barnabás
Gyártó: Állami Nyomda Nyrt.
Megjelenés: május 4.
Példányszám: 12 000
Eladási ár: 107 Ft

Címkék