Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az édességek varázslatos világa

Az édességek varázslatos világa
Infovilág

A város hamisítatlan hangulatát vihetik haza magukkal Bécsbe látogatók az Altman & Kühne pralinéi, az Aida Caprese Verdi-tortája és az eredeti Sacher torta formájában. A különleges bécsi édességek divatos retro-dobozokba csomagolva kaphatók, amelyek még akkor is örömet okozhatnak, ha a tartalmuk már rég elfogyott.
Bécsben, az édes csábítások és életöröm városában, nem nehéz édességek nyomára bukkanni. Az Altmann & Kühne nemes pralinéi, a legendás Sacher torta vagy az Aida Caprese Verdi tortája mind-mind ideális szuvenír a Bécsben töltött napok emlékére. Mivel szinte senki sem tudja sokáig megállni, hogy őrizgesse a finomságokat, a kirándulás édes emlékeiként őrzött sütemények villámgyorsan eltűnnek. Ezért kifejezetten jó, hogy a bécsi édességek királyai örök emléket jelentő dobozokba csomagolják a finomságaikat.

Altmann & Kühne a ház hagyományaira helyezi a hangsúlyt. A Grabenben található cukrászda 1928 óta eredeti receptek alapján állítja elő pralinéit. Az édességeket tetszetős dobozokba csomagolják, amelyeket környezetbarát kartonpapírból kézi munkával állítanak elő. A kis komódokat, varródobozokat ó-bécsi motívumokkal és mondásokkal díszítették – így az édességek után a dobozok más titkokat is őrizhetnek.

A „Sacher-sarkon“, az Állami Operaházzal szemben, a legendás Sacher szállodában várja az édességek kedvelőit a Sacher cukrászda. A kínálat legkeresettebb darabja minden kétséget kizáróan az eredeti Sacher torta. A világ talán legismertebb tortáját 1832 óta egy titkos recept alapján készítik. A vendégek számtalan méretű torta közül válogathatnak, amelyeket Sacher címerrel nyomott fadobozba csomagolnak.

A cég újdonsága a Time to Chocolate - Body Care by Sacher Spa testápoló termékcsalád. Így a vevők most már otthon is átadhatják magukat a csokoládépakolás kényeztető és jótékony hatásának, amely eddig csak a Hotel Sacher vendégeinek a kiváltsága volt.

Az Aida bécsi cukrászdalánc, amely 26 városi üzletével már a Starbacks előtt is régóta kedvelt és sikeres vállalkozás volt. A 50-es, 60-as és 70-es évek divatja, az ízletes sütemények és édességek, a finom kávé és a sok-sok rózsaszín a sikerek alapja. Aki itt válogat a finomságok közül, és például egy Caprese Verdit vásárol, az ne lepődjék meg, hogy például a fadoboza is rózsaszínű. Igazi retro-stílus és valóságos kultusz. Létezik egyébként Aida Sacher torta is, és 2007 februárjától egy nemzetközi online bolt is a cég jópofa honlapján.

Confiserie Altmann & Kühne: www.feinspitz.com/ak
Sacher Confiserie: www.sacher.com
Aida: www.aida.at.

KIEMELKEDŐ ESEMÉNYEK AZ OSZTRÁK FŐVÁROSBAN

Biedermeier – egy korszak, két kiállítás

Ezen a tavaszon a híres, bécsi múzeumok mindjárt két kiállítást is szentelnek a biedermeier korszakának. Az Albertinában „Biedermeier. Az egyszerűség feltalálása” címmel május 13-ig bútorok, kézműves termékek, grafikák és képek tekinthetők meg. A több mint 350 kiállítási tárgy fénypontjai közé tartoznak Caspar David Friedrich, Karl Friedrich Schinkel és Friedrich von Amerling festményei. (Albertina, 1. kerület, Albertinaplatz 1, Tel.: +43–1–534 83–0, www.albertina.at, mindennap 10–18 óráig, szerdán 10–21 óráig).

A Liechtenstein Múzeumban a „Biedermeier a Lichteinsten-házban” címmel tekinthető meg kiállítás március 30-tól augusztus 20-ig. Itt éppúgy megcsodálhatók Ferdinand Georg Waldmüller és Peter Fendi művei, mint a viághírű Bloch-Bauer porcelángyűjtemény, amely nemrég lett a hercegi gyűjtemény rásze. (Liechtenstein Múzeum, 9. kerület, Fürstengasse 1, Tel.: +43–1–319 57 67–0, www.liechtensteinmuseum.at, péntektől hétfőig, 10–17 óráig).

„Az erotikus pillantás“

Az erotika a művészetben a témája a BA-CA Kunstforum kiállításának, amelyen július 22-ig a látogatók 35 művész erotikus indíttatású alkotásait tekinthetik meg. A kiállítás a 19. századtól napjainkig vonultat fel alkotásokat, és nem szorítkozik kizárólag az emberi testet és a fizikai szerelmet ábrázoló művekre, emellett megjelenik a csábítás, a vágy és az érzékiség is a műalkotásokban.

Mások között Dalí, Degas, Duchamp, Gauguin, Giacometti, Klimt, Toulouse-Lautrec, Magritte, Picasso, Renoir, Rodin és Schiele alkotásait tekinthetik meg a látogatók. BA-CA Kunstforum, 1. kerület, Freyung 8, www.kunstforumwien.at, mindennap 10–19 óráig, pénteken 10–21 óráig.

A kertészkedés művészete

A Belvedere osztrák galériája március 22-től június 24-ig első alkalommal rendez időszaki kiállítást a Prinz Eugen üvegházban – 80 alkotással a kert témakörében a középkortól a barokkon és biedermeieren át egészen a jelenkorig. Kertet ábrázoló képek Claude Monettől és Gustav Klimttől ugyanúgy megtalálhatók a kiállítási tárgyak között, mint Emil Nolde és Carl Moll alkotásai. Belvedere Osztrák Galéria, üvegház, 3. kerület, Prinz-Eugen-Straße 27, www.belvedere.at, keddtől vasárnapig, 10–18 óráig.

Mindig csak kék? Retrospektív kiállítás a Modern Művészetek Múzeumában

A Modern Művészetek Múzeuma francia avantgardisták 150 festményét, szobrát, rajzát, filmjét és fotóját mutatja be június 3-ig. Klein monokróm képei, az általa kifejlesztett Klein-kékben (utramarinkék), megkérdőjelezik a hagyományos művészetet. Klein megpróbálta a nézőt a látás, gondolkodás, érzés alapvető tapasztalása iránt fogékonnyá tenni, emellett a performance éllovasának is számított, amikor is meztelen modelleket alkalmazott, akik festékkel bekent testükkel tették műalkotássá a fehér vásznat.

Modern Művészetek Múzeuma – Ludwig gyűjtemény, 7. kerület, Museumsplatz 1, www.mumok.at, keddtől vasárnapig, 10–18 óráig, csütörtökön 10–21 óráig.

"OSTERKLANG 2007" ZENEI FESZTIVÁL A BAROKKTÓL NAPJAINKIG

A feltámadás és a tavasz ünnepére minden évben megrendezik a zene fővárosában ezt a húsvéti fesztivált. Bécs legszebb koncerttermeiben, a Musikvereinben és a Konzerthausban, az új operaházban, a Theater an der Wienben, az Odeonban és a Minoriták templomában is nem mindennapi zenei program zajlik március 31– április 6. között. Immár hagyományosan a bécsi filharmonikusok koncertjével kezdődik a fesztivál a Musikverein aranytermében: Johannes Brahms Német rekviemje csendül fel Philippe Jordan vezényletével.

A nemzetközi hírű magyar zongoraművész, Schiff András Beethoven zongoraszonátáit adja elő, Martin Haselböck pedig, a neves karmester és orgonista, első alkalommal egyesíti két zenekarát, a Wiener Akademie-t és amerikai együttesét, a Musica Angelica Baroque Orchestra Los Angelest. Előadják Händel barokk operáját, a Giulio Cesare in Egitto-t a Thaeter an der Wien színpadán, és egy ettől a műtől időben egészen távol eső ősbemutató is lesz, Gerhard Krammer oratóriuma, "... il faut imaginer ..." címmel az Odeonban. A Minoriták templomában zajló hangulatos barokk húsvéti estéken a virtuóz olasz együttes, a Il Giardino Armonico Telemann Vivaldi és Bach műveit szólaltatja meg.


Hasznos a következő bécsi látogatáshoz:
Online szállásfoglalás, aktuális tippek 14 nyelven, üdülési ajánlatok, letölhető információk a www.wien.info honlapon.

Az első állomás Bécsben, ahol beszerezhető a legfrissebb ingyenes bécsi térkép, katalógusok, sor kerülhet szállásfoglalásra, belépőjegyek vételére vagy pénzváltásra: Tourist-Info Wien. Az iroda közvetlenül az Állami Operaház mögött, az
1. kerületi, Albertinaplatz/ Maysedergasse sarkán található.

A kedvezményes Bécs-kártya 16,90 euróba kerül, és 72 órán át ingyenesen használhatók általa a bécsi tömegközlekedési eszközök, valamint számtalan további kedvezmény is igénybe vehető. Megvehető a Tourist-Info Wien irodájában, számtalan szállodában és utazási irodában, valamint a közlekedési társaság jegyváltó helyein.
Címkék