Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nagy léptékű fejlesztésbe kezdett az Iron Mountain hazánkban a szellemi értékek védelmére

Nagy léptékű fejlesztésbe kezdett az Iron Mountain hazánkban a szellemi értékek védelmére
Infovilág
Nos, a cég magyarországi tevékenységéről, terveiről ma délben tájékoztatta a sajtót (mint írtuk, első ízben) a felmenői anyanyelvét kiválóan beszélő, kanadai illetőségégű Robert Gilvesy, a magyar leányvállalat, az Iron Mountain Kft., egyben a közép-kelet-európai térségért is felelős ügyvezetője. Elmondta a többi között, hogy miután a Docu Guard Kft. sikeresen beolvadt az Iron Mountain-ba, tetemes összegű források szabadultak föl a cég további fejlesztéséhez, a beruházásokhoz, bővítendő a hazai és a közép-európai piaci jelenlétet. Ez az igyekezet minden bizonnyal azt eredményezi, hogy az Iron Mountain Kft. idei (tehát 2007. évi) nettó értékesítési árbevétele eléri az 1,4 milliárd forintot.

Sok évtizedes tapasztalata van az Iron Mountain-nek a kiszervezett információ-védelemben és -tárolásban. Ezt a tudást és gyakorlatot szeretné a lehető legszélesebb körben hasznosítani és népszerűsíteni Közép- és Kelet-Európában. Miként Robert Gilvesy igazgató hangoztatta: az általa képviselt szervezet által kínált szolgáltatások a többi között mentesítik a vállalkozásokat a dokumentum- és információkezelés tőkeberuházásai alól, drámaian csökkenthetik a gazdasági szereplők operációs és erőforrás-ráfordításait, az adminisztrációs kockázatot, és megkönnyítik megfelelést a szabványoknak és a törvényi előírásoknak. Mindez szorosan összefügg a térség gazdaságának, társadalmának a fejlődésével.

Az itthoni tervek között szerepel az Iron Mountain Kft. dokumentum-raktárterületének a növelése az idén 2400 négyzetméterrel (a mostaninak éppen a negyedével!), és ugyanilyen arányban bővíti munkatársainak a számát is. Az idén már negyedmillióval több egységdobozt kívánnak megtölteni a rájuk bízott iratokkal, dokumentumokkal, kép-, hang- és videóanyagokkal (!), amelyeket szigorúan őrzött, az elemi csapásoknak biztonsággal ellenálló raktárakban helyeznek el. Gilvesy igazgató elmondta, hogy a cég saját termékfejlesztések eredményeként az idén a magyar piacon is bevezeti a digitálisarchívum-szolgáltatásait, továbbá hatalmas méretű szkennelési munkába kezd a reá bízott dokumentumok digitális feldolgozása céljából. Megtudhatták a mai tájékoztató részvevői, hogy az Iron Mountain nem csupán megőrzi, feldolgozza, szükség esetén haladéktalanul a megbízói rendelkezésére bocsátja az archivált anyagot papíron vagy elektronikus formában, hanem a törvényes előírások és lehetőségek szerint – természetesen megbízás alapján – vállalja a fölöslegessé vált iratanyag tökéletes megsemmisítését is.

Az Infovilág tudósítójának érdeklődésére a házigazdák elmondták, hogy térségünkben ma még viszonylag kevesen veszik igénybe a dokumentumkezelés folyamatosan korszerűsödő, finomodó formáit, lehetőségeit és eszközeit. Holott, például, a közigazgatásban, az egyik legnagyobb aktatermelő ágazatban, különösen fontos lenne az iratkezelés korszerűsítése, a porladó önkormányzati archívumok, irattárak anyagának megmentése, feldolgozása, a napi munkára, kutatásra alkalmassá tétele. A változáshoz két „apróság” szükségeltetik: szemléletváltozás és pénz.

Ugyanilyen fontos lenne a különféle közgyűjtemények, levél-, könyvtárak állományának a digitalizása, a napilap- és folyóirat-szerkesztőségek, sőt: kórházak, rendelőintézetek folyosóin, raktáraiban vagy éppen pincéiben, jónak aligha nevezhető körülmények között málló-porladó szellemi, egészségügyi, személyes és emberi sorsokat meghatározó dokumentumok védelme.

Elképesztő mennyiségű és értékű (irásos, képi, hang- és videó) dokumentum vár feldolgozásra. Félő, hogy egy-egy elhamarkodott selejtezés, „rendcsinálás”, „takarítás” helyrehozhatatlan károkat okoz. Éppen itt lenne az ideje az okos rendszerezésnek, válogatásnak és a szakszerű megőrzés elkezdésének. Az Iron Mountain (és a hasonló céllal működő cégek) ebben a munkában kínálnak szakmai segítséget.

Címkék