Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A pénz beszél – jegybanki ismeretterjesztés diákoknak

A pénz beszél – jegybanki ismeretterjesztés diákoknak
Infovilág
A Magyar Nemzeti Bank vállalt célja, hogy törvényben rögzített alapfeladatai részeként a lakosság – ezen belül is a diákok – pénzügyi tájékozottságát növelje, s középtávon elérje, hogy ez a témakör a kötelező oktatási anyag része legyen. Addig is, amíg a diákok nem tanulnak pénzügyi ismereteket, a jegybank célja, hogy minden évben eljuttassa tájékoztató füzetét a végzős középiskolásokhoz.

A 17-18 éves diákok pénzügyi jártasságát fejlesztő füzetet jelentetett meg a Magyar Nemzeti Bank. A fiatalok igényeit kielégítő kiadvány minden olyan hasznos és fontos információt tartalmaz, amellyel a diákok az életbe kilépve szükségszerűen találkoznak. Ismerteti a legfontosabb tudnivalókat, tanácsokat ad és felhívja a figyelmet a lehetséges veszélyekre – azaz hozzájárul ahhoz, hogy az ifjúság a lehető legtájékozottabban tudja meghozni a szükséges pénzügyi döntéseit.

A kiadvány tartalma arra a kutatásra épül, amelyet tavaly szeptemberben végeztetett a jegybank a 14-17 és a 18-30 éves korosztály körében, s melynek legfontosabb megállapításai között szerepelt, hogy a fiatalok jelentős hányada, bár fontosnak és a mindennapi életben elengedhetetlennek tartja a pénzügyi ismereteket, nem igazán érdeklődik iránta. A 14-17 évesek mindössze 10 százaléka, a 18-30 évesek 20 százaléka érdeklődik a pénzügyi világ hírei, szolgáltatásai iránt. Ennek oka, hogy nem értik a sajátos pénzügyi nyelvezetet, így a pénzügyi termékeket és szolgáltatásokat sem; továbbá hiányoznak számukra a hiteles, független és megbízható információforrások, sőt gyakran a családtagok sem tudnak segíteni az eligazodásban.

A füzet, négy fő fejezetében kitér a bankszámla és bankkártya használat legfontosabb tudnivalóira (mi az, és mire használható, mik a biztonságos bankkártya használat ismérvei stb.), a megtakarítások fajtáira és kockázati szintjeire (az állampapíroktól a részvényekig). A hitelek részben felsorolja a legfontosabb hitelfajtákat, kitér a diákhitelre, de megemlíti a devizahitelek veszélyeit is, sőt felhívja a figyelmet arra, mit kell tenni, ha túlságosan sok az adósságunk. Bár első látásra meglepő lehet, a füzet részletesen foglalkozik a nyugdíj-előtakarékosság kérdésével is. Nem mellékes ez a kérdés, hiszen az első munkába álláskor a fiatalnak azonnal döntenie kell, melyik nyugdíjpénztárnál helyezi el kötelező megtakarításait. A füzet továbbá felsorolja a legfontosabb tudnivalókat döntéshelyzetben, illetve a független információforrásokra is kitér.

A tájékoztató füzetet a jegybank a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Pénzügyminisztérium szakembereivel egyeztetve alakította ki, továbbá kikérte az érintettek, azaz a végzős diákok és tanáraik véleményét is.

A mai ünnepélyes tájékoztatón Járai Zsigmond a jegybank elnöke átadta a kiadvány első példányait Brassói Sándornak, az Oktatási és Kulturális Minisztérium főosztályvezető-helyettesének, illetve a tanárok és diákok képviseletében jelen lévő Csapodi Csabának, a Trefort Ágoston Gimnázium tanárának és Weisburg Zsuzsának, a gimnázium diákjának.

Járai Zsigmond hangsúlyozta: „a Magyar Nemzeti Bank szükségesnek tartja, hogy a fiatalok megbízható tájékoztatást kapjanak a pénzügyi kérdésekben, s az élethelyzetükben szükséges pénzügyi alapfogalmakat kellő időben megismerhessék. Ezért mindaddig, amíg nem lesz része a témakör a kötelező oktatási tananyagnak, a jegybank minden évben el kívánja juttatni ismeretterjesztő kiadványát a végzős diákokhoz.”

Címkék