Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Filatelisták figyelmébe: Űrkutatási évfordulók – 50 éve bocsátották fel az első mesterséges holdat és járt az első élőlény a világűrben

Infovilág


A rakétakutatás alapjait már a 20. század elején lefektette Konsztantyin Ciolkovszkij, Robert Goddard és Hermann Oberth, azonban az űrkorszak kezdetét 1957-re teszik, amikor az első mesterséges holdat, a szovjet Szputnyik 1-et útnak indították.

Azóta sok műhold, űrszonda, űrhajó, űrállomás és más űreszköz jutott el a világűrbe. Az űrkutatás személyzetes és személyzet nélküli űreszközökkel egyaránt megvalósult. Az űrhajósok nélküli szerkezetek a felderítést és a beprogramozott műveleteket, az összetettebb tevékenységet az emberekkel repülő űrhajók és űrállomások végzik.

Az első sikeres, személyzet nélküli küldetés 1957. október 4-én volt, majd 1957. november 3-án Lajka kutya volt az első állat pályára állított műholdban.

Az alkalmi bélyegképen az 50 évvel ezelőtt felbocsátott első mesterséges hold, a Szputnyik 1, középen Lajka kutya, tőle jobbra pedig a Szputnyik 2 oldalnézeti metszete látható. Az alnyomaton a Kék Bolygó részlete tűnik elő. A bélyeghez tartozó alkalmi borítékon a rakétakilövés pillanata, az alkalmi bélyegzőn látható montázson a Szputnyik 1, Szputnyik 2 és Lajka kutyát ábrá¬zoló stilizált rajz tűnik elő.

Megjelenési időpont: 2007. február 6.
Névérték: 350 Ft
Példányszám: 450 000 db (50 bélyegképet tartalmazó ívekben)
Nyomdai eljárás: ofszet
Perforációs méret: 50×30 mm
Gyártó nyomda: Pénzjegynyomda Zrt.
Tervezőművész: Dudás László

Címkék