Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kis- és középvállalatok – mérsékelt optimizmus

Infovilág
A K&H Bank és a GfK Közvélemény-kutató Intézet csaknem három éve méri negyedéves rendszerességgel a kis- és középvállalatok várakozásait. A kutatás eredményét a K&H kkv-bizalmi index jellemzi, amelynek értékét –100 és +100 között állapítják meg az eredményektől függően, ahol a 0 érték a semleges, az alatta lévő érték a negatív, felette pedig a pozitív várakozásokat mutatja.

Az országosan reprezentatív, 700 kisvállalat megkérdezésén alapuló felmérést legutóbb 2006. december 12–20. között végezték. A kutatás alatt a bank és a kutatóintézet a kisvállalkozások vevői és szállítói kapcsolatait, a vállalati gazdálkodást, a közterhekkel kapcsolatos várakozásokat, a kormányzati gazdaságpolitika megítélését, a versenytársakat, az európai uniós terheket és lehetőségeket, a monetáris gazdaságpolitika alakulását, a munkaerőpiaccal kapcsolatos meghatározó elemeket és a bankok finanszírozási szerepvállalását vizsgálta.

A K&H kkv-bizalmi index értéke 2006 decemberében ismét a negatív tartományban, –61 ponton zárt. Bár az index az előző negyedévéhez mérten nyolc pontot növekedett, továbbra is erős negatív tartományban maradt. Az index a vizsgált kilenc negyedévet tekintve a második legalacsonyabb értékét mutatja.

2006 utolsó negyedévében a kkv-vezetők azt tapasztalhatták, hogy a makrogazdaság biztató kilátásokat tükröz: többek között javultak az államháztartási mutatószámok (költségvetés, külkereskedelmi mérleg), a kamatemelési hullám befejeződött, erősödött a forint árfolyama és csökkent a benzin ára. A mérsékelt index-növekedésoka abban keresendő, hogy a vizsgált kkv-k alapvetően a hazai piacon tevékenykednek, így várakozásaikat továbbra is a fogyasztói piac várható hatásai befolyásolják. A lakosságot sújtó adó-és járulékteher növekedés, a 2007. január elsején életbe lépő áremelkedések, valamint az egészségügyi kiadások várható jelentős növekedése a lakosság vásárlóerejének csökkenését vetítik előre.

A különböző ágazatok vállalatainak várakozásai eltérő módon változtak az elmúlt időszakban. A kereskedelmi és a szolgáltató vállalatok indexe növekedett, míg a mezőgazdasági cégek indexe esett. Az árbevétel-nagyság szerint megkülönböztetett kisebb és nagyobb vállalkozások körében egyaránt javult az index.

A korábbi drasztikus csökkenés után enyhén javult a kormányzat elmúlt három hónapban hozott intézkedéseinek megítélése, de még mindig erőteljesen negatív a visszhang. Jelenleg a vezetők csupán 2 százalék-a véli úgy, hogy a kormányzat versenyhelyzetet javító gazdaságpolitikát folytat. A részindex az előző negyedévben mért -69 ponthoz képest hatpontos emelkedést mutat, -63 ponton zárt.

A vállalatvezetők az eddigiekhez képest némileg pozitívabban értékelik a cégük forgalom és profit kilátásait. A kkv-k árbevétel várakozásai optimistábbak, mint korábban: átlagosan 7,5 százalékos növekedést várnak az elkövetkező egy évben. A profitvárakozások még az árbevétel növekedési várakozásokat is felülmúlják: a kkv-k közel harmada 7 százaléknál nagyobb profitnövekedést prognosztizál az elkövetkező egy évre, az átlagos elvárás 4,4 százalék.

A legnagyobb pozitív változás a vállalatok finanszírozásának megítélésében tapasztalható. Ennek köszönhetően a monetáris politika részindex az előző negyedévben mért -83 ponthoz képest 18 pontot javult, -65 ponton zárt. Egyre többen vannak azok, akik a hitelkamatok növekedésének végét, vagy esetlegesen azok csökkenését várják a következő évtől.

Egy pontban figyelhető meg jelentősnek mondható csökkenés: az EU forrásokhoz való hozzájutás lehetőségét kedvezőtlenül értékelték a megkérdezett vállalatvezetők. Míg az előző negyedévben a 28 pontos „EU részindex” a részindexek közül a legmagasabb értéket képviselte, 2006. negyedik negyedévében 15 ponttal csökkent, s így - bár még mindig a pozitív tartományban - 13 ponton zárt.

Miközben a korábbi pályázati források 2006-ban már lezárultak, addig a Nemzeti Fejlesztési Terv II 2007-ben várható megindításáig nőtt a bizonytalanság a pályázati pénzek elérhetőségének megítélésében: leginkább az iparban tevékenykedő cégek bizalma ingott meg. Az átlagosnál optimistábbak azonban a 100-300 milliós árbevételű kisvállalkozások.

További információ: www.kh.hu

Címkék