Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Esterházy-kincsek/Die Esterházy Schatzkammer – öt évszázad műalkotásai a Budapesti Iparművészeti Múzeumban

Esterházy-kincsek/Die Esterházy Schatzkammer – öt évszázad műalkotásai a Budapesti Iparművészeti Múzeumban
Infovilág





Európában egyedülálló az Esterházy hercegek kincstára. Őrzi mindazt, ami megmaradt belőle négyszáz esztendő történelme viharainak elvonultával. A 16–19. század Európájának talán legfontosabb nemesi családja gyűjteményének nagyrésze – hol a szerencsének, hol a nemzedékeken át megőrzött titkoknak köszönhetően – máig fennmaradt az ausztriai Fraknó várának kincstárában, részben pedig a Budapesti Iparművészeti Múzeumban.

Néhány hét óta több, mint 130 válogatott ritkaság, különlegesség, dísztárgy – közöttük a csodálatos aranyműves munkákon, ékszereken, díszfegyvereken, díszes öltözékeken át egészen a nagyméretű, egészalakos portrékig – látható a Budapesti Iparművészeti Múzeum egyedülálló, az európai egységet, összetartozást nem pusztán a történelemben ismerő kiállításán. Tekintettel arra, hogy az Esterházy-gyűjtemény darabjai – ekként a kincstár története is – elválaszthatatlanul szorosan fűződnek Európa politikai és diplomáciai történelmének eseményeihez, fejleményeihez, a kiállítás igyekszik e vonatkozásokat is bemutatni. Ezzel összefüggésben kiemelt hangsúlyt kapnak az Esterházy család előkelő személyiségei, akik kitüntetett szerepet játszottak a pannon térség, Közép-Európa poltikai és katonai történelmében.

A műtárgyak kiválasztása és összeállítása révén követhetők a felbecsülhetetlen értékű gyűjtemény kialakulásának legfontosabb időszakai a kezdetektől egészen a 20. századig. A kiállítás egy másik része a második világháború alatt megrongálódott darabok életre keltésével foglalkozik. Lenyűgöző fénykép-dokumentáció mutatja be a kiállításon teljes pompájukban tündöklő darabok konzerválását és restaurálását.

A kiállítás legnagyobb erénye, művészettörténeti, sőt, történelmi jelentősége, hogy a Trianon után szétszakított gyűjtemény nagyrészét először mutatják be – egyesítve. A gyűjtemény két őrzőhelyét – az ausztriai Fraknó várát és a Budapesti Iparművészeti Múzeumot, amelyben 1918/1919 óta az Esterházy-kincstár kiemelkedő része található – 1920-tól országhatár választotta el egymástól, most pedig, tekintettel az Európai Unió egységes belföldjére, ugyanez az országhatár összeköti.

Az időszaki Esterházy-kiállítás tartalma:

● Amiről a források hallgatnak – legendás történetű műtárgyak
● Amiről a források szólnak – közép-európai uralkodói udvarok kincstári műremekei
● A családi vagyon és a kincstár megalapítója – nádor Esterházy Miklós
● Mítosz, legenda, valóság – törökellenes háborúk Magyarországon
● A vagyon gyarapítója – nádor Esterházy Pál herceg
● Az Esterházyak és a barokk
● Az arisztokrata életforma luxusai
● Ritkaságok, bizarr egzotikumok
● A 19. század eredményei
● A 20. század fejleményei


Ma az Esterházy Privatstiftung (magánalapítvány) gálaestre hívta meg partnereit, barátait, a magyar kormány, a közélet, a sajtó képviselőit, az osztrák és a német diplomáciai kar vezetőit, dr. Ferdinand Mayrhofer-Grünbühel és dr. Hans Peter Schiff nagykövetet a Budapesti Iparművészeti Múzeumba az «Esterházy-kincsek: öt évszázad műalkotásai a herceg Esterházyak kincstárából» című kiállítás alkalmából. Ez a rendezvény tekinthető az Esterházy hercegek műgyűjteménye kincseit bemutató kiállítás hivatalos megnyitójának.



A rangos és elegáns rendezvény mintegy 250 vendégének különleges tárlatvezetésben lehetett részük. A mai estén Bogyai Katalin, az oktatási és kultuszminisztérium nemzetközi kulturális kapcsolatokért felelős állámtitkára, Hans Niessl, Burgenland tartományi főnöke és helyettese, Franz Steindl, valamint Ottrubay István, az Esterházy-alapítvány legfőbb tisztségviselője és egyben az est házigazdája köszöntötte a vendégeket.



Igazi „burgenlandi” meglepetésként szolgált a Kutrowatz fivérek, Eduard és Johannes zongora-hangversenye (a képen). A zongoraművész és zeneszerző testvérpár virtuóz előadása elbűvölte és többszörös vastapsra sarkallta a nemzetközi hallgatóságot.

Bogyai államtitkár asszony emlékeztetett rá, hogy 2004-ben Esterházy Melinda hercegné és Hiller István oktatási és művelődési miniszter által aláírt szándéknyilatkozat meghozta első gyümölcsét a mostani kiállítás formájában. A kiállítás néhány hét alatt húszezer látogatót vonzott. Megtudhatták a gálaest vendégei, hogy a budapesti közös kiállítás „tükörképének” bemutatása Fraknó várában, vagy Kismartonban/Eisenstadtban már két-három éven belül megvalósulhat.

Csaknem fél évszázada igyekeznek helyreállítani a restaurátorok a II. világháborúban, Buda bombázásakor súlyos sérüléseket szenvedett kincstár legkiemelkedőbb darabjait, amelyek a szakértők munkájának köszönhetően eredeti szépségükben tündökölhetnek a kiállításon. Az Esterházy-gyűjteménynek a lebombázott Tárnok utcai Esterházy-palota romjai alatt föllelt darabjait az 1949-i leletmentés után szállították át a múzeumba; helyreállításuk az ötvenes években kezdődött meg.

Az Infovilág olvasóinak figyelmét felhívjuk az Esterházy-kiállítást részletesen bemutató múzeumi
www.imm.hu/kiallitasok/eszterhazy/eszterhazy.html, valamint az Esterházy-alapítványt ismertető www.esterhazy.at/hu honlapra.

A magyar festészet napjainak programja.

 

Címkék