Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Megépült a Városföld és Kiskunfélegyháza közötti vasúti pálya második vágánypárja

Infovilág
Városföld és Kiskunfélegyháza között 12 kilométer hosszon (jobb oldali) vágánypár és felsővezeték épült. Az új vágányok alépítménye már akár 160 km/óra sebességű vonatközlekedésre is lehetőséget teremt. Városföld állomás után a bal oldali vágányt 4,3 kilométer hosszban új nyomvonalon alakították ki a felépítmény áthelyezésével. A beruházás eredményeként Városföld és Kiskunfélegyháza között kétvágányú pálya létesült, miáltal számottevően csökken a vonatok menetideje. A nagyszabású munka részeként Városföld állomás vasútipálya- és felsővezeték-rekonstrukciója is elkészült.

Városföld és Kiskunfélegyháza között 730 millió forintból új kétvágányú biztosítóberendezést építettek, és korszerűsítették Városföld állomás biztosítóberendezését és áramellátó rendszerét is. A felújítás befejezésével a 2006/2007. évi menetrend december 10-i bevezetésétől a vonalszakasz kétvágányú pályaként üzemel, melynek jobb vágányán 120 km/órás, bal vágányán – a felújítási munkálatok teljes befejezését követően – a korábbi 80 km/óra helyett 100 km/órás engedélyezett sebességgel közlekedhetnek a vonatok, melyek menetideje így lényegesen csökken.

A beruházás előzményeként 2004-ben befejeződött a Cegléd-Kiskunfélegyháza-Szeged vonal Cegléd és Városföld közötti szakaszának felújítása, mely a felépítmény cseréjét, valamint a biztosítóberendezések és a távközlési hálózat Kecskemét állomásig történő korszerűsítését is magában foglalta. Felújítása óta a szakaszon 120 km/órás sebességgel közlekedhetnek a vonatok.

A most átadott beruházás része a Cegléd-Kiskunfélegyháza-Szeged vasútvonal rehabilitációs munkálatainak. A teljes, mintegy 15,2 milliárd forint+áfa értékű bereuházás finanszírozása részben állami költségvetési forrásból, részben (40 millió euró értékű) EIB kölcsön felvételével történik. A munkálatok várhatóan a jövő év végére készülnek el, melynek eredményeként a Cegléd és Szeged közötti vonalszakaszon a jelenlegi 93 perces menetidő 78 percre csökken.

Címkék