Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bemutató az Erkel Színházban – Verdi Nabuccója

Bemutató az Erkel Színházban – Verdi Nabuccója
Infovilág

Hónapokig halasztódott a budapesti Erkel Színházban az idény nyitánya, mert a szakembereknek meg kellett győződniük arról, nem életveszélyes-e az épület. A műszaki problémák elhárítása után csak késve, október közepén kezdődhetett a szezon, s most pénteken, december 15-én tartják az idei első premiert: a művészek parádés szereposztásban adják elő Verdi Nabucco című operáját.
Vass Lajos miniszteri biztos még nem is olyan rég drámai szavakkal ecsetelte a szomorú tényt: a tetőt tartó tömbök elengedték a falakat, így ki lehet látni a szabadba. A statikai vizsgálat után azonban sikerült megszüntetni a hibákat. A teljes tetőcseréhez, az időszerű felújításhoz – új szőnyegek beszerzésére, a nézőtér, a színpadtechnika korszerűsítésére – azonban jelenleg nem áll rendelkezésre elegendő pénz. Az Operaház és az Erkel Színház vezetője azonban bizakodó. Vass Lajos, akinek január elsejétől hat hónappal meghosszabbították megbízatását, azt mondja: most nem a problémahalmazokon tépelődik, hanem annak örül, hogy mégis csak működőképes az intézmény.

A Nabucco (a képen a főszereplő: Perencz Béla) próbáit sok feszültség övezte, de ez így van rendjén. A pénteki bemutatóig minden a helyére kerül. A miniszteri biztos azt is pozitívumnak tartja, hogy folytatódik a dalszínház megújulási folyamata. Miközben a vezetők a művészi színvonalat, a minőséget helyezik az előtérbe, már most megkezdték az előkészületeket a három év múlva esedékes jubileumra. Az Operaház ugyanis 2009-ben ünnepli fennállásának 125. évfordulóját.
Addig azonban még jó néhány bemutatóval hallat magáról az Andrássy úti dalszínház, illetve társintézménye a Köztársaság téri Erkel Színház.

Ezek sorában kiemelkedő esemény a Nabucco premierje december 15-én. Először 1847-ben mutatta be az operát Erkel Ferenc a Nemzeti Színházban, majd bő száz évvel később, 1968-ban láthatta a közönség az Erkel Színházban. Azután 1987-ben újították fel Mikó András rendezésében az operát, amely 2000-ig szerepelt a színház repertoárján. E produkciónak az új betanulását tekinthetik meg most az érdeklődők – sztárszereposztásban, Palcsó Sándor színpadra állításában. A címszerepet Perencz Béla énekli, Abigélt, Nabucco nevelt lányát Lukács Gyöngyi érdemes művész alakítja, a zsidók főpapjának, Zakariásnak a szerepében Rácz Istvánnak tapsolhatunk.

Az évtizedek óta Németországban élő Perencz Béla már énekelte Nabuccót – a többi között Dortmundban, nagy sikkerel. Verdinek e népszerű és korai operája a művész szerint igazán beleillik az Erkel repertoárjába, amelynek előadásai szerinte eszményien ötvözik a hagyományápolást a korszerűséggel. Valaha a Carmen, a Traviata, a Trubadur, a Rigoletto méltán tömegeket vonzott az Erkel Színházba, amelynek fénykora a nyolcvanas évek közepéig tartott. Most talán ismét felfigyel a nagyközönség a Nabuccóra, amely voltaképpen felújítás, ám megannyi változtatást is felfedezhetünk majd. Ennek alátámasztására mondta el újságírók előtt Lukács Gyöngyi, hogy ő maga is élt néhány javaslattal a Mikó András-féle rendezéshez képest, hiszen ennek indokoltsága az eredeti partitúrával is alátámasztható.

A decemberi előadásokat Kovács János és Török Géza karmester vezényli, a májusiakat pedig Kesselyák Gergely dirigálja. Nabucco szerepét Kálmándi Mihály és Szvétek László énekli majd.

A zene történetében nincs másik példa arra, hogy valamely opera ilyen sorsdöntő szerepet játszott volna alkotója életében, sőt rajta keresztül egy egész nemzet lelkiismeretének ébredésében, mint a Nabucco Verdi és a szétdaraboltságában egység után sóvárgó olasz nép életében. Az ország általános helyzete és a zeneköltő egyéni sorsa egy adott történelmi pillanatban összeforrt és nem is vált el többé, akkor sem, amikor művész is, hazája elvégezte a feladatot, amit kiszabott a sors: Verdi az olasz opera legnagyobb mesterévé emelkedett, az egységes Itália pedig elfoglalta helyét a független európai hatalmak sorában. (Till Géza)

További információ: www.opera.hu

Címkék