Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. április 30. Az év 121. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739403. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Karácsonyi koncert és good by: Bogyay Katalin végleg távozik londoni Magyar Intézet éléről

Infovilág
Az intézet karácsonyi koncertjét a hagyományoknak megfelelően Jeanne Henny rendezi, aki korábban fiatal magyar operaénekesek továbbképzésével is foglalkozott. A rendezvényen fellép Lloyd Cecília szopránénkesnő, Xavier Rivadeneira tenor, zongorán kísér Alter Katalin, Sárközi Lajos és ifj. Sárközi Lajos junior hegedűl.

Kolankiewicz professzor a Londoni Magyar Kulturális Központ egyik legfontosabb együttműködő partnere. Munkahelye egyike azon két intézetnek az Egyesült Királyságban, ahol a magyar nyelvet és hungarológiát egyetemi szak részeként oktatják. Kolankiewicz az intézeten belül a Közép-Európa Szakcsoport vezetője. A magyar nyelvi, irodalmi és társadalomtudományi képzésnek nagy figyelmet szentel, a kulturális központtal és esetenként a nagykövetséggel közös programokban tevékeny szerepet vállal. Kolankiewicz professzor aktívan működött közre a magyar történelem, kultúra szigetországi megismertetéséért, a brit kutatói világban Magyarország és Közép-Európa profiljának emeléséért. A kulturális központ és a nagykövetség az elmúlt évek során számos tudományos és irodalmi konferenciát szervezett az intézettel, amelyeken számos esetben Kolankiewicz elnökölt. Személyes támogatása nélkülözhetetlen volt számos közös rendezvény, kiadvány létrejöttéhez.

Richard Berry több mint másfél évtizede foglalkozik Közép-Európával és ezen belül Magyarországgal. A Glasgowi Egyetemen 1999 óta működő a Szláv, Közép- és Kelet-Európai Tanulmányok Intézetén belül az általa irányított Közép-és Kelet-Európa Tanszék egyike az Egyesült Királyságban lévő két színvonalas szellemi műhelynek, amelyben Magyarország és a térség fejlődését nyomon követik, tudományos igényességgel elemzik. Berry az elmúlt években különösen aktívan járult hozzá a Magyarország-kép alakításához az Egyesült Királyságban. Rendszeresen szervezett Magyarországról, magyar témákról, a közép-európai térségről, a demokratikus átalakulásról konferenciákat, tudományos és kulturális eseményeket. A 2003-2004-ben lezajlott nagyszabású magyar kulturális év (Magyar Magic) glasgow-i eseményeinek fő társszervezője volt. Idén szakmailag magas színvonalú tudományos konferenciát és megemlékezést rendezett Glasgow-ban az 1956-i forradalomról és szabadságharcról.

Címkék