Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az UNHCR üdvözli az EU mediterrán határvédelmi javaslataiban foglalt menekültügyi biztosítékokat

Az UNHCR üdvözli az EU mediterrán határvédelmi javaslataiban foglalt menekültügyi biztosítékokat
Infovilág
A javaslatokat ma hozták nyilvánosságra egy bizottsági közleményben, melynek címe „Az EU déli, tengeri külső határainak megerősített védelméről”. A javaslatokat azért fogalmazták meg, mert számos EU-tagállam kért segítséget az általuk „migrációs válsághelyzeteknek" nevezett szituációk megelőzéséhez és kezeléséhez. A Bizottság egy másik dokumentumot is közzétett: „Globális migrációkezelés egy év távlatából” címmel. A dokumentum összefoglalja, milyen erőfeszítéseket tett az EU 2006-ban a migrációs problémák kezelésére, valamint hangsúlyozza, hogy a menedékkérők védelme kiemelten fontos eleme az EU és az unión kívüli, harmadik országok közötti migrációkezelési együttműködésnek.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa, António Guterres üdvözölte, hogy a Bizottság nagy jelentőséget tulajdonít az EU határvédelme és a migráció kezelésében a menedéknyújtás intézményének.

Guterres leszögezte: “A határok megerősített védelme önmagában nem oldhatja meg Európa migrációs problémáit. A hatékony migrációkezelés magában kell, hogy foglalja az EU határain átlépő, nemzetközi védelemre szoruló személyek megfelelő védelmének garanciáit. A menekültek védelme nemcsak az EU mediterrán határvidékén szükséges. Az EU keleti határain éppenúgy szükség lenne új stratégiákra és eszközökre a felvetőő menekültvédelmi problémák megoldásához."

A főbiztos emlékeztetett: az UNHCR nemrégiben számos javaslatot terjesztett elő, amelyek alapján könnyebb lenne azonosítani a migránsokkal együtt érkező menedékkérőket, így lehetővé téve, hogy nemzetközi védelmet kapjanak. Véleménye szerint az államoknak közös érdeke, hogy megfelelően teljesítsék önként vállalt menekültvédelmi kötelezettségeiket.

Az UNHCR felhívja az államokat: igyekezzenek megállapítani, hogy kinek van szüksége nemzetközi védelemre a migránsok közül, lehetőleg azonnal, amint az érintettek kapcsolatba lépnek a hatóságokkal. „A Bizottság új javaslataival, ha továbbfejlesztenék őket, el lehetne érni ezt a célt” – mondta Guterres.

A főbiztosság megerősítette: kész együttműködni a Bizottság javaslatainak továbbfejlesztésében, és kész menekültügyi szakértői munkacsoportokat felállítani, hogy segítse az EU-tagállamait az újonnan érkező menedékkérők fogadásában és ellátásában.

Az ENSZ menekültügyi szervezete szintén üdvözölte, hogy lehetősége lesz aktívabb együttműködésre az EU külső határainak védelmét koordináló FRONTEX szervezettel. Az együttműködés segítségével javítani lehetne a menedékkérők hozzáférését a menekültügyi eljáráshoz, és hatékonyabb védelmet lehetne nekik biztosítani az Európai Unióban.

Az EU bel- és igazságügyi miniszterei december 5-6-án Brüsszelben tartandó következő tanácskozásukon fogják kézhez kapni az új bizottsági javaslatokat. Az UNHCR felhívja az EU tagállamait, tanulmányozzák a javaslatokat, majd fejlesszék tovább őket praktikus intézkedésekké, amelyek figyelembe veszik az EU menekültek és más, nemzetközi védelemre jogosult személyek iránti kötelezettségeit.

Címkék