Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kukoricából fénymásoló

Kukoricából fénymásoló
Infovilág
A Ricoh www.ricoh.hu kiemelt figyelemmel kezeli a környezetvédelmi szempontokat vette, s ennek alapján döntött legújabb termékei fejlesztése során a kukorica-alapú műanyagok felhasználása mellett. Az egyelőre csupán Japánban kapható Ricoh imagio Neo 752ec/602ec és a Ricoh imagio MP C1500-as gépek alkatrészeiben a Ricoh a Mitsui Chemicals-szal/ együttműködve sikeresen használta fel az új növényi alapú műanyagokat.

A hagyományos, kőolajalapú műanyagok több negatív tulajdonsággal rendelkeznek. Egyrészt a felhasználás után elégetik őket, ami fokozza a légkör szén-dioxid szennyezettségét, következésképpen hozzájárul az üvegházhatás, a globális felmelegedés erősödéséhez. Másrészt ezeknek az anyagoknak az előállításához a Föld korlátozottan rendelkezésre álló energiahordozóit használják fel.

A növényi alapanyagokból – például kukoricából, burgonyából vagy cukornádból – készült műanyagok fő alkotóeleme viszont a tejsav, amelyet az adott növények keményítőjének erjesztésével állítanak elő. A hagyományos műanyagokkal szemben e műanyagok alapanyagai hosszú távon is elérhetők és sokkal inkább környezetbarátok. Három éve még alkalmatlannak ítélték a másolókban történő felhasználásra a növényi alapú műanyagokat, mert –úgymond – nem megfelelő hő- és ütésállóságuk és korlátozottan formálhatóak. Időközben azonban bebizonyosodott, hogy mégis lehetséges az ilyen irányú felhasználás.

A kukorica alapanyagú termékek közül is kivételesnek számít a Ricoh imagio Neo 752ec/602ec, amelynek növényalapú műanyagtartalma eléri az ötven százalékot. Ez azt bizonyítja, hogy a Ricoh ilyen magas arányú környezetbarát anyag felhasználás esetén is biztosítani tudta a piac által megkövetelt hő- és ütésállóságot, illetve formázhatóságot.
A növényi alapú műanyagok használatában elért sikereken felbuzdulva a Ricoh azt tervezi, hogy a közeljövőben egyre több másolóban és alkatrészben fogja felhasználni az új, környezetbarát anyagokat.
Címkék