Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Magyar kulturális programok Új-Delhiben az 1956-i forradalom 50. évfordulója tiszteletére

Infovilág
„A szabadság és demokrácia keresése” című, november 14-ig tartó eseménysorozat ünnepélyes nyitányára Delhi egyik legrangosabb kulturális intézményében, az India International Centre-ben került sor tegnap. Az ünnepi est közönségének a „Szabadság reménye” című angol nyelvű dokumentum-kiállítás adott alapos betekintést az 1956-i forradalom és szabadságharc eseményeibe. A kiállítás megnyitása után kezdődött a „Forradalom celluloidon” című filmsorozat, amelynek első darabjaként Zsombolyai János A halálraítélt című filmjét láthatta a közönség. A programsorozat megnyitóján megjelent illusztris vendégsereget dr. Lázár Imre, az új-delhi magyar intézet igazgatója köszöntötte, majd az est díszvendége, M. A. Rahman indiai diplomata szólt a közönséghez, aki 1956-ban a budapesti indiai diplomáciai missziót vezette, és akinek 1956-ról szóló memoárja éppen az évforduló alkalmából jelenik meg magyarul.

Az ünnepségsorozat mától a Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központban folytatódik, ahol Mészáros Márta, Gothár Péter, Kósa Ferenc, Koltai Róbert 1956-os témájú filmjeit láthatja a közönség. A vetítéssorozat különlegessége lCzigány Zoltán Ecseri tekercsek című dokumentumfilmje, amely az ecseri piacon talált amatőr filmfelvételeken keresztül mutatja be a forradalom eseményeit.

Az indiai megemlékezés-sorozat egyik legnagyobb szabású eseményének „Az 1956-i magyar forradalom, India és a nagyvilág” című magyar–indiai történész-konferencia ígérkezik. A Jawaharlal Nehru Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Intézetével közös tudományos rendezvényen számos indiai és magyar tudós elemzi a magyar forradalom és szabadságharc eseményeit, nemzetközi vonatkozásait. A szakértők kitérnek az 1956-ban más országokban – Lengyelországban, Egyiptomban – zajló eseményekre, elemzik a nagyhatalmak, különösen a Szovjetunió, az USA reagálását. Külön tárgyalják India viszonyát az 1956-i magyar forradalomhoz, a budapesti indiai diplomáciai misszió szerepét, kapcsolatát a forradalmárokkal, Jawaharlal Nehru akkori miniszterelnök álláspontját és közvetítő diplomáciai lépéseit a megtorlások enyhítése végett. Az elemzések kitérnek Indiának az ENSZ fórumain kifejtett álláspontjára is a „magyar kérdés”-ben.

A megemlékezés-sorozat záró eseménye szintén a Jawaharlal Nehru Egyetemen lesz: november 14-én a „Film és történelem” című program részeként történészek és filmesztéták együtt elemzik Mészáros Márta A temetetlen halott című filmjét.

 

Címkék