Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Tirolban foglalkozás és hivatás a síoktatás

Infovilág


Tirol, a téli sportok paradicsoma: a legtöbb vendég úgy gondolja, hogy ott mindenki tud síelni. Meggyőződésük, hogy nincs olyan tiroli, aki ne lenne profi síelő. Holott az Alpok szívében is vannak nem kevesen, akik nem tudnak síelni. Tirol tartományban a sísport kiemelkedő helyet foglal el, ezt bizonyítja a síoktatatói szakma is.

Tirol síközpontjai sokrétű, színes ajánlattal várják a sísport szerelmeseit. Számos, minden tudásszintnek megfelelő síterület áll a vendégek rendelkezésére. A sípályák minden kívánságnak megfelelnek, a vendégek a lankás családi pályák mellett hatalmas, egybefüggő síterületeket is találnak. Az osztrák tartomány elképesztően változatos; a 3875 kilométernyi pálya gyakran megnehezíti a választást a vendégek számára. Ráadásul 1679 sílift és felvonó áll a síelés szerelmeseinek rendelkezésére, hogy minél előbb elérhessék a célt, a csúcsot, álmaik kiindulópontját. Ha valaki most kezd ismerkedni ezzel a téli sporttal, vagy már haladóként bővítené a tudását, több mint 6000 jól képzett síoktatóból választhat. És így tulajdonképpen az eredmény garantált.

Különleges tananyag a legszebb osztályteremben

A legkönnyebben gyerekkorban lehet elsajátítani a síelést. Idősebb korban egyre nehezebb gondtalanul, félelem nélkül lecsúszni a meredek lejtőkön. Tirolban 127 síiskola foglalkozik a pályák jövőbeli „ördögeivel”. Egymás után siklanak le a lejtőkön az apróságok síoktatójuk után a kijelölt pályákon. „Tüneményes, ahogy a gyerekek megtanulják a síelést – nyilatkozta Geli Hiesel, a St. Anton am Arlberg-i síiskola egyik kedvelt oktatója. – A gyerekek a világ minden részéről érkeznek, sokszor igazi kis nemzetközi csapatok alakulnak ki. De a pályákon senkinek nincs nyelvi problémája.”

Az idősebbeknek 175 síiskola áll rendelkezésére, ahol elsajátíthatják az elegáns kanyarodás művészetét. „Jó érzés, ha az ember a munkájában mindig sikereket ér el. Egy hét után minden tanulónál látványos a haladás. A munka számunkra egyben szórakozás is” – vall a foglalkozásáról Andre Arnold, volt sívilágbajnok és síoktató Söldenben. Szereti a hivatását, és ez meg is látszik rajta. Michael Winkler az Ischglben található Sísportakadémia tagja a foglalkozás változatosságára hívja fel a figyelmet. A felnőtt–gyerek vegyes, kis magán csapatokat kedveli igazán, akikkel együtt a mély hóval belepett kellemes lankákon siklik le, ezzel elérve munkájának csúcspontját. Igen, a természet a világ legszebb osztályterme – itt a tanulás sokkal könnyebb. A jó közérzethez hozzásegít a munka változatossága és a friss levegő is.

„Síoktatóként az egész világon tudnék dolgozni – jelenti ki Michael Winkler –, de miért is vágynék a távolba? A síiskolánk jó, fantasztikus pályáink vannak és barátságos vendégeink.” És ezzel tulajdonképpen el is mondott szinte mindent a téli Tirolról. A síoktatás mellett a síoktatók sokszor a legjobb kísérők a sízés utáni szórakozásban is. Ismerik a legjobb szabadtéri bárokat, a legkedveltebb diszkókat és szórakozóhelyeket, ahol igazán történik valami. „Az aprés ski is a munkánkhoz tartozik. Valakinél jobban, valakinél kevésbé.

De egy biztos, szinte minden oktatót megtalálunk egyszer-kétszer tanítványával egy pohár bor mellett” – teszi hozzá Michael.
Ha valaki síoktató szeretne lenni, nehéz kiképzésen kell részt vennie, amely a síiskolák előírásai szerint zajlik le. Államvizsgával is felér. Ha ráadásul síiskolát szeretne nyitni, először is a legmagasabb eredményt kell felmutatnia a síoktató-képzésen. A sikeres vizsga után dől el, hogy az iskolát engedélyezik-e vagy sem. A síiskola ajánlatainak a vendégkör minden kívánságát ki kell elégítenie, a listán alpinista és nordic programoknak, valamint az alternatív téli sportoknak is – snowboard, a freeriden és más divatos téli sportágak –szerepelniük kell – magyarázza Christian Abentung, a Tiroli Síegyesület tisztségviselője. Természetesen a nyelvek is a kötelező tantárgyak közé tartoznak, nemcsak angolt, hanem holland és francia nyelvet is tanítanak az iskolában. Az egyesület információs füzetet állított össze, amelyben a síeléssel kapcsolatos legfontosabb kifejezéseket gyűjtötték össze csehül, lengyelül, oroszul. Ebben a könyvecskében mindenki gyorsan utána tud nézni, mint jelent oroszul: „Botokat használni.”

Csúcsajánlat a tiroli síiskolákban
A síiskolák ajánlatai attól függenek, hogy hol található az iskola. Hannes Hausberger, az Alpbach Aktív síiskola oktatója véleménye szerint egy arlbergi síiskolákban, például, sokkal nagyobb az érdeklődés a Freeriding sport iránt, mint Alsó-Tirolban.

Síiskola-tualdjonosként régi tapasztalata, hogy a síiskolák közötti nagy vetélkedésnek (a tiroli síiskolák között is éles a verseny) is van pozitív oldala: „Az egészséges konkurencia miatt a minőség mindenhol első számú követelmény.”

Címkék