Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nők sétánya – a jelölés lezárult

Infovilág
Szeptember 20-ig a Promenád díjra bárki jelölhetett olyan nőket, akik példaértékűen tevékenykednek a köz érdekében (természetvédelem, hátrányos helyzetűek segítése, tudományos tevékenység stb.). A beérkezett jelölések alapján, előzsűrizést követően születik döntés a díjak odaítélésétől.

Az első alkalommal meghirdetett felhívásra csaknem száz jelölés érkezett. (Lakóhely szerinti összetétel: 67 százalék budapesti, 26 százalék vidéki, 7 százalék külföldön élő magyar.) A jelöltektől kért bővebb információk visszaérkezésekor kiderült, hogy igen pozitív a „nők sétánya” ötletének fogadtatása. A jelöltek tevékenységi területe rendkívül szerteágazó, közülük többen foglalkoznak beteg gyerekekkel, állatvédelemmel, a tömegsport népszerűsítésével, női esélyegyenlőséggel, környezetvédelemmel, kisebbségek segítésével, hátrányos helyzetűekkel, művészettel és kultúrával.

Miért kapják nők az elismerést?

Mert a közéletben kevesebb elismerést kapnak általában, mint férfitársaik. S habár a politikai életben feltűnően kevés a fontos, döntéshozói pozíciót betöltő nők aránya, a civil szférában optimizmusra okot adóan kiemelkedő. Ami azt a jelenti, hogy a „gyengébbik nem” képviselői fontosnak tartják a társadalom szolgálatát, ám többségükben azon a szinten, ahol közvetlenebb – és önös érdektől mentesebb – befolyást gyakorolhatnak rá. A sikeres civil nők megismertetése, elismerése a nők egyre magasabb pozíciókban való társadalmi szerepvállalását is elősegítheti, továbbá példát mutat mindenki számára.

Miért faültetés?

Mert – az emberek életminőségének javítását szolgáló – természetes tevékenységhez természetes díj illik. A faültetés rítusa a jövőbe vetett hitet jelképezi: a fák évtizedek, évszázadok óta állnak, hirdetik az életet, és emlékeznek az ültetőjükre. A díjként elültetett, felnövekvő facsemete oxigénnel ajándékozza meg az embereket, éppúgy, ahogyan az elismerni kívánt nők is megajándékozzák munkájukkal a társadalmat. A fák ültetésével kialakuló sétány pedig az ország különleges, hangsúlyos helyévé válhat.

A zsűri

Kőbán Rita kétszeres olimpiai és kilencszeres világbajnok kajakozó, Wirth Judit, NANE Egyesület munkatársa, Ekler Dezső, Ybl-díjas építészmérnök, Hadas Miklós szociológus professzor, Társadalmi Nem- és Kultúrakutató Központ vezetője, és a zsűri elnöke dr. Csapó Orsolya jogász, a Promenád csoport képviseletében.

A díj megálmodói[/b

A Promenád csoport tagjai rendkívül fontosnak tartják a nők kiemelkedő teljesítményének elismerését, a valódi értékek megbecsülését, a civil munka értékének növelését és a környezettudatosságot. A Promenád-program támogatói:
Silvanus Faiskola,
InterEurópa Bank,
Partners Hungary Alapítvány,
Európai Értékekért Alapítvány,
Sakkom Interaktív marketingkommunikációs és pr ügynökség,
HR-Portal
Fair Trade Center Kft.
Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alosztály,
Zöld Terület Gazdálkodási Részleg,
III. kerületi Önkormányzat, Beruházási Osztály,
Nemzeti Kulturális Örökségvédelmi Hivatal
Aquincumi Múzeum

További információ: www.promenad.org, www.nonprofit.hu és illatpalota.hu

Címkék