Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Elkészült a Léda Ház (is) – páratlan panoráma

Elkészült a Léda Ház (is) – páratlan panoráma
Infovilág
A kép is bizonyítja: nagyszerű kilátás nyílik a budapesti, VI. kerületi, Székely Mihály utcai épület tetőteraszáról: a Gellérthegytől a Hármashatár-hegyig kínálja magát a panoráma, középütt a Budai Várral, előtérben a Bazilika kupolájával és tornyaival. Boldog (és ne kerteljünk: gazdag) lehet az, aki az épület 57 lakásából éppen az veszi/vette meg, amelyikhez ez a külön bejáratú, külön lifttel megközelíthető tetőterasz tartozik.

A sok év óta már csak a nevében autós cég az ország egyik legnagyobb ingatlanbefektetője, forgalmazója és építője. „Övé” a szomszédos Király-udvar (tavaly késő ősszel készült el a tömb), és a nevéhez fűződik a Káldy Gyula utcai Heléna-ház is. Az Autóker Holding Zrt. teszi rendbe a környék, sőt, a főváros egyik legjellegzetesebb, évtizedekig haszontalanul kínlódott-kallódott épületegyüttesét, a Gozsdu-udvart.

Aradi Ferenc, a cégegyüttes értékesítési igazgatója a Léda-ház sajtóbemutatóján elmondta, hogy egyre kevesebb (és emiatt drágább is) a telek, a beépíthető ingatlanterület a budapesti belvárosban, ezért új irányba fordultak a beruházásaikkal. Az elgondolás egybevág a fővárosi és a kerületi önkormányzatok szándékával, nevezetesen: a száz esztendősnél idősebb vagy még annál is öregebb műemlék házakat, épületeket felújítva, bővítve, korszerűsítve alakítanak ki az autókeresek sokak által keresett belvárosi lakásokat, apartmanokat.

Egy-két évtizeddel ezelőtt sokan a város peremére vagy a környékbeli településekre költöztek az „élethetetlennek” tartott Budapestről. Aztán rájöttek: hiányzik az igényeik szerinti infrastruktúra, a jó iskola, a színház, a hangversenyterem, a megszokott vendéglő, a panoráma, amibe beleszülettek. Egy idő óta mind többen éreznek leküzdhetetlen honvágyat a régi környezet iránt, és törekszenek a lakásvásárlásra a megszokott pesti belvárosban. A többi között az ő vágyaikat igyekszik kielégíteni az Autóker a nagy léptékű lakásépítéssel, aminek egyik ékes példája az angyalföldi-újpesti Marina-part, ahol már a harmadik ütem beruházási munkálatai folynak.

Megtudhatták a mai tájékoztató krónikás vendégei, hogy a belvárosban vagy annak peremén épülő és átadott lakások befektetésnek is kiválóak. A kereslet élénkülése (no, és persze az infláció is) emeli az árakat. A ma ünnepelt Léda-ház otthonainak négyzetméterára két évvel ezelőtt 480 ezer forint volt, ma akár 650 ezer forint is kérhető ekkora területért.

Kolbe Tibor építész (Promega Építési Tanácsadó iroda), akl munkatársaival együtt a Lédát is megálmodta, hangsúlyozza, hogy e meglehetősen magas árban egy sor szolgáltatás is benne foglaltatik. A fitnessterem, a belső udvaron kialakított kert, az első emelet magasságában létgesített függőkert, az állandó portaszolgálat (az egyre drágábban elérhető biztonság feltétele), a garázs éppúgy kínálja magát, mint az építéshez felhasznált korszerű anyagok és hagyományos formavilág egyensúlya. „Az emberi léptékű épület nem kíván kitűnni környezetéből, a történeti építészet rendezett ablakrendszerét, az osztópárkányok és főpárkány által tagolt homlokzatot mutatja, és ezáltal a változatosságban is egységes városkép részévé teszi. A tömbbelső – a zöld sziget szerepén túl – a környező épületek használatát is segítve, a terepszint alatt több száz férőhelyes, hatszintes mélygarázst is rejt, melynek építése a Léda-házzal párhuzamosan folyt” – tudtuk meg a jónevű építésztől.



A végeredmény – jelen esetben a Léda-ház elkészülte – bizonyítja a belvárosi területek rehabilitációjának, fejlesztésének jogosságát, hiszen a szomszédos épületek belső részeinek kiszabadítása mellett színvonalas lakások épültek, közpark és zárt parkoló is létesült, amely már most a lakókörnyezet és élettér fejlődését, az ingatlanok felértékelődését hozta létre.

Az Autókernél az idén összesen mintegy ezer lakás elkészültével számolnak. A ma átadott Léda-ház generálkivitelezője a szegedi Délépítő Rt. volt. Láthatóan jó, gondos munkát végzett.

Címkék