Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Janik Kalából digitális város – megvalósulóban a szélessávú, vezeték nélküli internetes hálózat Győrött

Infovilág

Régóta semmi bajuk a törökkel a győrieknek, legföljebb nyelvi nehézségeik támadnak, ha Szulejmán katonáinak kései leszármazottai a leglendületesebben fejlődő magyar nagyvárárosba toppannak. Jó szívvel fogadott idegen ugyanis bőséggel jár a Kisalföld fővárosában, mindenekelőtt osztrák meg szlovák a határ közelsége okán, és persze még számos más nemzet polgára. Rájuk is gondoltak a győri Városházán, amikor elhatározták: olyan digitális várost alakítanak ki, amelynek ország-világ csodájára jár majd. Az Infovilág is beszámolt a törekvésről (Győr digitális város lesz - párját ritkító kezdeményezés, 2004-10-19 23:03:19; Itthon még egyedülálló: a digitális város neve - Győr, 2005-01-19 20:57:45), amely időközben jórészt megvalósult – derült ki ma délelőtt a 106 esztendős győri Városházán tartott sajtóbeszélgetésen. Az elektronika és a számítástechnika meg a hálózatok hálózata, az internet révén a 21. század követelményeinek megfelelően digitalizálódik a város közigazgatása és persze Győr maga is. Egyre élőbbé és használhatóbbá válik a gazdasági és társadalmi életet gazdagító, a közigazgatást korszerűsítő, az ügyintézést gyorsíttó, a közbiztonságot szilárdító, a közlekedésszervezést tökéletesítő szélessávú, vezeték nélküli internetes hálózat. Így fogalmazott Istók Lóránt, a polgármesteri hivatal korszakos tervek kidolgozására és megvalósítására hivatott stratégia-tervezési csoport vezetője: „a köz- és magánszféra együttműködésével (PPP) a város egy moduláris, skálázható, szabványos vezeték nélküli digitális infrastruktúra létrehozásán fáradozunk. A rendszer lelke a térinformatika-alapú adatintegrációs alkalmazás, amely egyesíti a köz- és magánszféra intézményeinek adatsokaságát, digitális szolgáltatásait“.

A sokak számára „törökül hangzó“ cél-összefoglaló magyarra fordított lényege: elsőként a háromnyelvű www.gyor.hu városi internetportált töltik meg mindenekelőtt a győrieket és környékbelieket, továbbá a külföldieket első kézből tájékoztató tartalommal, és nyitnak rajta olyan kapukat, amelyeken belépve ügyeiket a számítógép és az internet segítségével intézhetik. Ebből a célból sorra helyeznek el érintőképernyős (és vandáloknak ellenálló) terminálokat.

Az egyik, például, a külföldiek által is szép számban látogatott gyógy- és élményfürdőben működik.

Egyetértenek a győri városháza, a vezeték nélküli hálózatot kiépítő és működtető int-air.net szakemberei és az önkormányzat vezetői az Infovilág szerkesztőjének megállapításával, hogy végső soron az internet és a vezeték nélküli technológia kínálta megoldások révén digitális közmű létesül Győrött. Olyan infrastruktúra, mely az internet adta lehetőségeket kínálja az üzleti világnak, és az itt élőknek, hogy élvezhessék annak minden előnyeit. A digitális alkalmazások egy sor képzési lehetőséget nyitnak, és feltárják a modern társadalom egyéb lehetőségeit is.

A nagyszabású terv megvalósításának előkészítésére Győr Megyei Jogú Város a helyi Széchenyi István Egyetemmel közösen 23 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert. A rendszer lehetséges hasznosításának néhány területe:

● közüzemi térkép, amely ábrázolja a város közműveit és egyéb infrastruktúrait (víz-, gáz-, egyéb vezetékek, utak stb.), rendezi a hozzájuk kapcsolódó adatokat;
● közmű-infrastruktúra (víz-, gáz-, hővezetékek, átemelők stb.) megfigyelése az azokra felszerelt vezeték nélküli érzékelők segítségével az üzemzavarok azonosítására;
● a tömegközlekedés nyomon követése, optimalizálása, a közlekedései körülmények megfigyelése;
● a katasztrófa-elhárítási feladatok hatékonyságának javítása..

Az eddigi eredményeket és terveket ekként foglalta össze Istók Lóránt:

„Tervezzük egy vezeték nélküli információs hálózat bekapcsolását kezdetben Győr belvárosának teljes lefedésével; a rendszer révén a lakosság és a turisták kizárólag a Győrhöz kapcsolódó közérdekű információkat érhetnék el. A rendszer próbajelleggel már működik is a város tíz pontján.

A városi önkormányzat az I. Nemzeti Fejlesztési Terv Gazdasági Versenyképesség Operatív Program támogatásával már dolgozik az EU által előírt normáknak megfelelő elektronikus önkormányzati rendszer létesítésén.

Tervezzük, hogy a helyi járatú buszok terheltség-vizsgálata mellett a forgalomirányítás valós idejű információkat kaphasson a járat telítettségéről és pillanatnyi helyzetéről. A buszvárókban elhelyezett kijelzőn az utasok tájékozódhatnának a következő járat érkezési idejéről, illetve annak zsúfoltságáról. A túlterhelt belvárosban, az áteresztőképesség növelésére, a buszok vezérelnék a közlekedési lámpákat.

A tűzoltósággal közösen olyan bevetési lokális hálózatot kívánunk kiépíteni, mely alkalmas lesz arra, hogy a helyszínen tartózkodó parancsnoki járműben a tűzfészek közelében lévő tűzoltó sisakkamerája által vett felvétel a számítógép monitorján megjelenjék, s az oltási munkákat hatékonyabban tudják irányítani.“

Már működik az a négy, vezeték nélküli térfigyelő kamera, amely a képeit közvetlenül a rendőrség egyik bázisára továbbítja. A köz- és közlekedési biztonság erősítése céljából további kamerákat helyeznek majd üzembe, esetenként a népes helyszíneken használt mobil kamerák képeit is vezeték nélküli hálózaton továbbítják a rendvédelemnek.

Miként a digitálissá váló Győrről szóló beszámolóinkban már többször is írtuk, a hazánkban egyedülálló kezdeményezést különösen értékes szakmai és anyagi támogatásban részesíti a világ legnagyobb processzorgyárója. „Az Intel a mobil számítástechnika elkötelezettjeként minden segítséget megad ahhoz, hogy Győrött e korszerű technológia a lehető legrövidebb időn belül és legmagasabb színvonalon megvalósuljon Északnyugat-Dunántúl, sőt, az ország egyik leglendületesebben fejlődő nagyvárosa lakóinak, vendégeinek a szolgáltatában“ – hangsúlyozta a mai győri tájékoztatón Gacsal József, az Intel Magyarország üzletfejlesztési igazgatója.



Az Infovilág tudósítója a ma délelőtti tájékoztatón fölvetette, hogy célszerű lenne a www.gyor.hu tartalmi bővítésével a mostaninál szélesebre tárni Győr virtuális kapuját, ezt a portált. Ebből a célból meg lehetne/kellene nyerni a helyi és környékbeli vállalatokat, oktatási és kulturális intézményeket az együttműködéshez (anyagi hozzájárulás formájában is), ahhoz, hogy a győri portálról az internetet böngésző bejuthasson a győri érdekeltségű egyéb oldalakra is. A jelenleginél gazdagabb tartalom által ugyanis még több ismerethez juthat helybéli és vendég egyaránt.

Címkék