Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Megnyílt Varnus Xavér Sufnija – a 97 esztendős Fejtő Ferenc Kőbányán

Megnyílt Varnus Xavér Sufnija – a 97 esztendős Fejtő Ferenc Kőbányán
Infovilág
Rendhagyó eseménynek számít a Liget utca 31. szám alatti ház történetében a mai délután. József Attila egykori barátja, a Szép Szó szerkesztője egy kényelmes karosszékbe süppedve fogadta a jó kívánságokat, vette át az ajándékokat. Közöttük a Gyurcsány Ferenc kormányfő által küldött díszes albumot. Fejtő Ferenc jelenléte is azt nyomatékosította a kőbányai kávézó megnyitóján, hogy szükség van a hajdani polgárvilág hagyományainak ápolására, megújítására. Valaha a budapesti tizedik kerületben több kávéház, kaszinó is működött, ezek azonban mind áldozatul estek a háborúnak, illetve az azt követő évtizedeknek.

Varnus Xavér, aki kőbányainak vallja magát, elhatározta: olyan, minden korosztály számára nyitott helyet teremt, „ahol egy kávé, tea mellett a kulturális feltöltődés is adott”.

Amint ezt a művész az INFOVILÁG kérdésére elmondta: a hamisítatlan polgárházban valaha ifjúsági klub működött a rendszerváltozás előtt, majd sokáig kihasználatlanul állt. Most viszont aki itt körülnéz, máris otthon érezheti magát az ízléseses berendezett helyiségekben, ahol a tapétázott falakat az orgonaművész fotós édesapjának felvételei díszítik. Nincs szó azonban arról, hogy irodalmi vagy művészeti kávéház lenne ez a hely, ám reggel 9 és délután 6 óra között azért olykor helyet kap itt a festészet, az irodalom és a zene is.

Amolyan xavéros fricska, hogy a tévékészüléket a vécébe száműzték: aki ide beül, az ajtóra szerelt tükrön nézheti az egyik kereskedelmi csatornát, ugyanis nem kocsmát szeretne itt az alapító muzsikus, ahol üvöltve kommentálják a képernyőn futó sportesemények mozzanatait, hanem azokat várják, akik kulturális feltöltődésre vágynak. S hogy miért kapta a Sufni nevet? Azért mert ez közérthető. „Vissza kellene hozni legalább ezen a száz négyzetméteren a művelt, öntudatos, egykor volt kőbányai polgárvilágot” – nyilatkozta Varnus Xavér.

Címkék