Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az internet nem öli meg a postát

Az internet nem öli meg a postát
Infovilág
Még mindig divatban van a képeslapok, üdvözlőkártyák küldése, ám messze nem olyan mélrtékben, mint az internetet, az elektronikus levelezést megelőző időkben. Inkább msn-ezünk, (mobil)telefonálunk, vagy sms-t küldünk. A postát azonban nem kell félteni – legalábbis Németországban. Új bevételi forrás az online-vásárlás, hiszen az árut nemcsak megrendelni kell, hanem kézbesíteni is.

Négy évvel ezelőtt a Deutsche Post felvásárolta a szárazföldi és légi szállításban piacvezető szerepet betöltő és Magyarországon is jelenlevő DHL-t www.dhl.hu, amely általános szállítmányozással, expressz futárszolgálattal, csomagszállítással és logisztikával foglalkozik. Azóta a Német Posta bevételei meredeken ívelnek fölfelé. Annál is inkább, mert a DHL 220 országban működik, és az internetes vásárlás egyre népszerűbb. Könyv utánvétellel, megrendelés katalógusból vagy szórólapok (direktmarketing) alapján, internetes árverésen www.ebay.com megszerzett árucikkek kézbesítése – megannyi feladat a postások, illetve DHL-alkalmazottak számára. Különösen karácsony táján nagy a forgalom, olyenkor naponta akár 400 ezer „pakkot” is ki kell kézbesíteni.

A Német Postának a magánlevelezésből származó bevétele mindamellett a negyedére esett vissza, ám ez az arány jó ideje meglehetősen stabilnak mutatkozik. Sokatmondó adat, hogy az évi 21,4 milliárd kézbesített levél fele lényegében direktmarketing-kiadvány, reklám, prospektus. A posta kiemelt ügyfelei között vannak a közüzemek, a bankok is, amelyek így juttatják el a számlákat folyószámla-kivonatokat a lakosokhoz.

A posta fölött már többször megkongatták a vészharangot, ám sem a telefon, sem később a telefax nem rendítette meg komolyan a helyzetét. A legújabb kihívás – az internet – is csupán átcsoportosította a régi intézmény feladatait.

Címkék