Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A világ legegyedibb csengőhangjai a 92. magyar ügetőderbi tiszteletére – gyerekprogramok a Kincsem parkban

A világ legegyedibb csengőhangjai a 92. magyar ügetőderbi tiszteletére – gyerekprogramok a Kincsem parkban
Infovilág
Bár a Kincsem parki sajtótájékoztató mindenekelőtt a 92. magyar ügetőderbiről szólt, időzzünk még egy picit a mobilnál. A lényeg: nincs messze az idő, amikor már lóverseny-fogadásokat is tehetünk marokfonunk és szolgáltatója közvetítőjével. A részletek kimunkálása már elkezdődött. A T-Mobile wapjáról azonban már letölthető (a többi között) alighanem a világ legegyedibb csengőhangja, egy helyszíni közvetítés hangfelvétele az egyik különösen izgalmas hajtóversenyről. Akinél így csönget majd a zsebifon, arról bizton tudható: szenvedélyes barátja a lósportnak.


Annyira, persze, aligha, mint az országosan ismert Farkasházy Tivadar, aki a mai sajtótájékoztatón is bizonyította fényes tárgyi tudását, és egy szuszra fölsorolta a magyar ügetőderbi nyerőit 1953-tól napjainkig. Az 1945-ben született újságíró és humorista nyolcéves kora óta szenvedélyes lósportbarát és -szakértő. Minden bizonnyal hosszasan és részletesen elmondaná, hogy honnan származik és mit jelent a magyar derbi szóval illetett sportág. Tudná, hogy a legnagyobb díjért futott lóverseny kezdeményezője és névadója Edward Smith-Stanley (1752–1834), az angliai Derby 12. lordja volt. Az első derbit 1780-ban (a „magyar” kalapos király, II. József trónra lépésének évében) tartották meg az akkor Londonhoz közeli Epsom mezején. A derbi ősi szabálya szerint 3 éves lovak futhatnak másfél angol mérföldet (2100 métert), egyenlő teher alatt. A győztes az ország legjobb háromévese.

Farkasházy barátunktól tudjuk, hogy a múlt két év legjobb magyar háromévesei – a korunkra jellemző nevű – Hitelező és Illetmény voltak. A kanca Hitelező szülei: Witsend’s Speedy és Utalványozó, a mén Illetményé: Valley Guardia és Jutalom. Mindkettő a Kabala Ménes Kft. tulajdona. Hitelező 2004-ben Szabó Krisztinával nyert 1900 méteren 1 perc 17,6 másodperces versenyrekord-eredménnyel, Illetmény pedig tavaly (1:17.2), hajtója: Tóth László.

Csakhogy a lovak is mindössze egyszer háromévesek életükben, ekként az idén már egészen mások állnak a startvonalra. A magyar ügetőszezon legmagasabb pénzdíjáért, 6 millió forintért, 1900 méteren, autóstarttal indulnak a legjobb háromévesek augusztus 6-án, vasárnap délután – mondta el ma Vajtó Lajos, a Nemzeti Lóverseny Kft. ügyvezető igazgatója újságírók előtt. A versenybe a 14 legjobb idővel rendelkező ló kvalifikálta magát, további kettő tartalék sorból várja a futamot, és csak akkor indulhat, ha valakit lejelentenek. A mezőnyből két ügető nevét kell kiemelni: Justin (Derby Kísérleti Verseny) és a folyamatosan fejlődő Juss (1:16,9-es kilométerátlag) látszik a legnagyobb esélyesnek. Érdekesség: az egyik legnagyobb hazai futtatónak, Bagó Lajosnak hat lova áll starthoz, így nagy reményekkel várja élete első derbisikerét.


(A kép forrása: www.pfer.de)

Megtudhattuk a mai tájékoztatón, hogy a hétvégi derbi az utolsó, amikor még háromévesek indulnak. Legközelebb már az európai „szabványnak” megfelelően a négyévesek mérik össze gyorsaságukat nem a mostani 1900, hanem a 2400 méteres pályán. Megépítik a klasszikus, egy mérföldes (1600 méteres) pályát is, továbbá: kísérletképpen (miként ez kezdettől gyakorlat külföldön) a közönség a versenypálya széléig mehet, mert messze van a tribün. Ezenkívül: legközelebb nem augusztusban, hanem még a szabadságos időszak előtt, júniusban, júliusban tartják majd a magyar ügetőderbit, amelyre első alkalommal 1884-ben került sor négyéves lovak részvételével, 3000 méteres távon.



Azért, hogy a legifjabb korosztály tagjaival is megismertessék ezt a csodálatos sportot, amely lótól és embertől különösen nagy tudást, ügyességet, „együtt gondolkodást” követel, az augusztus 6-i derbi előtt gyermekprogramok is lesznek a pesti Kincsem parkban. (Az Albertirsai úti létesítmény a 2. metró Örs vezér téri végállomásától induló Expo-busszal közelíthető meg a legegyszerűbben.) Lovas hagyományőrző programok és kézműves foglalkozások lesznek kicsiknek, nagyoknak. Délelőtt 10-től pónilovaglás, westernlovas- és ugrató bemutató, meg nagyapó meséi. Az egész napra szóló belépti díj gyerekeknek (és nyugdíjasoknak) 600 forint.

Az ám, ne feledjük, a 92. magyar ügetőderbi első futama délután kettőkor, az utolsó (várhatóan) este 8 óürakor kezdődik.

Címkék