Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A mostaninál olcsóbb mobiltelefonálás reményében: folyamatosan csökkentik és egységesítik a hívásvégződtetési díjat

Infovilág
Kiszámíthatóvá, átláthatóvá teszi az NHH a következő három évre szóló határozatával a piaci folyamatokat: a vezetékes és mobilhálózatokból kezdeményezett, és a mobilhálózatokban végződtetett hívások nagykereskedelmi végződtetési díjait 2009. január 1-jéig 40-50 százalékkal csökkenti. Pataki Dániel elmondásából kiderült: az NHH Tanács e határozata – amelyet természetesen az érdekeltek máris megkaptak – igen nagy mértékben járul hozzá a vezetékes és mobiltelefonálás fogyasztói árának további csökkenéséhez. A hatóság valójában folytatja a végződtetési díjak tavaly elkezdett következetes csökkentését, a jelentős piaci erejű szolgáltatók által alkalmazott díjak közötti indokolatlan különbségek mérséklését.

A végződtetési díjak ára, miután folyamatosan csökken, 2009-re kiegyenlítődik – az átlagos mobil végződtetési díjak alakulása szolgáltatónként (Ft/perc):


A (jogilag még) határozattervezet szerinti végződtetési díj elérése három lépésben történik majd meg, a Magyar Telekomnak mindháromszor 14,74 százalékkal, a Pannonnak 16,99 százalékkal, a Vodafone-nak pedig 19,77 százalékkal kell csökkentenie hálózatában a végződtetési díjat. Ekként 2007. december 31-ig a Magyar Telekomnak (azaz T-Mobile-nak) 23,17-re, 2008. december 31-ig 19,75-re, 2009 január 1-jétől pedig 16,84 Ft/percre kell mérsékelnie a hívásvégződtetés árát. A Pannon – ugyanilyen menetrend alapján – a 24,44 és 20,29 „megálllók” után éri el a 16,84-es szintet. A Vodafone számára előírt értékek: 26,16, 20,99 és végül 16,84 Ft/perc.

A határozattervezetet nyilvános vitára bocsátják, mielőtt az EU is jóváhagyja. A végleges határozat előreláthatólag szeptemberben jelenik meg, és az már kötelezi a szolgáltatókat, hogy 30 napon belül adják be jóváhagyásra saját modelljeik alapján a költségszámításaikat, ha nem fogadják el az NHH Tanácsa által megállapított, a fentiekben ismertetett árszintet.

Dr. Nyevrikel Emília, az NHH Tanácsának tagja elmondta, hogy a testület „a saját költségmodellje alapján állapította meg a napszaktól független, 16,84 Ft-os, költségalapú árat”. A jelenleg érvényes végződtetési díj a T-Mobile hálózatában napszaktól függően átlagosan 27,17, a Pannonéban 29,44, a Vodafone-éban pedig 32,61 Ft/perc. „A szabályozó hatóság a határozattervezetet az elektronikus hírközlési törvény és az EU által előírt piac-meghatározási és -elemzési eljárás keretében hozta meg, kiróva egyben a szolgáltatókra a költségalapú hívásvégződtetési díjak alkalmazása mellett az átláthatóság, az egyenlő elbánás, a hozzáférés biztosítása és a számviteli szétválasztás kötelezettségeket is“ – szögezte le dr. Nyevrikel Emília.


A HÍVÁSVÉGZŐDTETÉS hálózati szolgáltatás, a hívás továbbítása az összekapcsolási pontról a hívott előfizető hozzáférési pontjára. A távközlési szolgáltatók egymásnak fizetnek a szolgáltatásért, a másik szolgáltató hálózatának használatáért. A végződtetési díjat az a szolgáltató fizeti, amelyiknek a hálózatából indul a hívás, annak a szolgáltatónak, akinek a hálózatába irányul a hívás.

A hazai mobilszolgáltatók végződtetési díjai 2002 végén még percenként 38 Ft-ra rúgtak.

A problémakör megértéséhez tudni kell, hogy 2003-ban még csak a Magyar Telekom (akkor még Matáv, illetve Westel) tartozott a szabályozott körbe és a cég hálózatában év végére a végződtetési díj 33,37 Ft/percre csökkent. Az akkor még nem szabályozott Pannon hálózatában a díj 36,15 Ft/percre mérséklődött, a szintén nem szabályozott Vodafone hálózatában viszont 38,84 Ft/percre emelkedett.

A 2004 elején megalakult NHH egyik első döntésével a Pannon végződtetési díját 9,2, a T-Mobile-ét pedig 8,7 százalékkal csökkentette, és ezzel a két szolgáltató végződtetési díjai közötti különbséget 4,8 százalékra mérsékelte. 2004 végén a még nem szabályozott Vodafone átlagos végződtetési díja percenként 39,05 Ft, míg a Pannoné 32,85 Ft/perc, a T-Mobile-é pedig 31 Ft/perc volt.

Az első piacelemzéskor az NHH Tanácsa mindhárom magyarországi mobilszolgáltatót jelentős piaci erejűnek minősítette, és ezzel a Vodafone is bekerült a szabályozott körbe. A hatóság tanácsa 2005. május 25-től mindhárom szolgáltatót a végződtetési díjak mérséklésére kötelezte. Az akkori csökkentés a 2004. decemberi átlagos végződtetési díjakhoz képest a T-Mobile és a Pannon estében 10,38 százalékos volt, a Vodafone-nak 16,48 százalékkal kellett mérsékelnie a hálózatába érkező hívások átlagos végződtetési díját. Tavaly az NHH Tanácsa az átlagdíjakat EU-s összehasonlítások alapján állapította meg; a mostani határozattervezetben már minden erővel a költségalapú díjak elérésére törekszik, költségmodell alkalmazásával.

A magyar végződtetési díjak európai összehasonlításban már ma közepes mértékűek; január 1-jén a hollandiai szolgáltatókéval azonos, mintegy 11–12 eurócent/perc volt. A legolcsóbb Cipruson (nem egészen 3 eurócent), a legdrágább Bulgáriában: percenként 19 eurócent.

Címkék