Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az innovációban bíznak a vezérigazgatók– olvasható az IBM tanulmányában

Infovilág
Az IBM globális vezérigazgatói tanulmány 2006 készítői a világ több mint 750 vezető vezérigazgatóját és üzleti igazgatóját interjúvolták meg. Ezt megelőzően két éve állítottak össze hasonló fölmérést, amely szerint a vezérigazgatók inkább a jövedelmező növekedésre törekednek, és a korábbiaknál valamivel kevesebb figyelmet szentelnek a költségek csökkentésének. Míg a múltban főként a termék- és szolgáltatási innovációra összpontosítottak, az idei tanulmány azt mutatja, hogy a főnökök most az üzleti modell innovációjának adnak elsőbbséget. Jelenleg erőfeszítéseik csaknem kétharmadát az üzleti modellre és a működési innovációra összpontosítják. Az elsődlegesen az üzleti modell innovációra összpontosító vezérigazgatók 61 százaléka attól tart, hogy valamelyik versenytárs üzleti modelljének változása az egész iparág radikális megváltoztatását igényelheti.

Az innováció ösztönzésének módjával kapcsolatban a tanulmány azt mutatta ki, hogy a vezérigazgatók 76 százaléka sorolta az üzleti partnerekkel és a vásárlókkal való együttműködést az új ötletek legfőbb forrásai közé. Ez jelentősen eltér a belső K+F tevékenységtől, amely csupán a nyolcadik helyet foglalta el az új ötletek forrásai között.

Az együttműködés fontosságára helyezett hangsúly dacára sok vezérigazgató nem él ezzel az eszközzel. Bár a vezérigazgatók 76 százaléka tartja elengedhetetlen fontosságúnak az együttműködést, csupán 51 százalékuk állítja, hogy szervezetük jelenleg kiterjedt együttműködést folytat. A feltörekvő piacokon ez az arány jóval nagyobb; itt ugyanis az érett piacokon tapasztalható 47 százalékos aránnyal szemben a cégek 73 százaléka folytat együttműködést.

A tanulmány az együttműködés és a pénzügyi teljesítmény közötti összefüggésre is rámutat. A nagyobb bevétel-növekedést elérő cégek a külső források lényegesen jelentősebb felhasználásáról számolnak be, mint a lassabb növekedési ütemű cégek. A kimagasló teljesítményű cégek harminc százalékkal több külső erőforrást használtak fel, mint a náluk rosszabbul teljesítők. Továbbá a vezérigazgatók meglátása szerint a partnerekkel való együttműködésből származó legfőbb hasznok: az alacsonyabb költségek, a magasabb minőség, a vásárlói elégedettség, a szakértelem és termékek elérhetősége, a megnövekedett bevétel, valamint az új piacok és vásárlók elérhetősége.

Az innovációért vállalt felelősség tekintetében a tanulmány a földrajzi elhelyezkedés függvényében éles különbségeket tár fel. Például Japánban, Kínában, Koreában és Kelet-Európában a vezérigazgatók 47 százaléka komolyan rendelkezik az innovációs kérdések fölött, az Indiát és az Egyesült Államokat jellemző 20 százalékkal szemben, ahol az innováció-kezelés a szervezeten belül és az üzleti partnerek illetve egyéb szereplők révén a szervezeten kívül széles körben oszlik meg.

További információ: www.ibm.com/bcs

Címkék