Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Megtartotta 100. ülését az Űrkutatási Tudományos Tanács

Infovilág
Az Űrkutatási Tudományos Tanács (ŰTT) a 300/2005 (XII. 23.) Korm. rendelet szerint a szakma elismert képviselőiből álló testület, amely a MŰI szakmai feladatai tekintetében javaslatot tesz, véleményt nyilvánít és döntéseket készít elő. Az ŰTT hasonló funkciót töltött be a korábban hatályos, a MŰI-t létrehozó, 3/1992. (I. 6.) Korm. rendelet szerint is. Az ŰTT 1. ülését 1992. február 20-án tartotta.

Az ŰTT elnöke 1992–97 között dr. Tófalvi Gyula, a MŰI akkori igazgatója volt. 1997. május 1. óta az ŰTT elnöke dr. Almár Iván, akit dr. Lotz Károly miniszter nevezett ki.

Az ŰTT tagjai:
Apáthy István (KFKI Atomenergia Kutató Intézet)
dr. Both Előd (IHM Magyar Űrkutatási Iroda)
dr. Büttner György (FÖMI Távérzékelési Központ)
dr. Fejes István (FÖMI Kozmikus Geodéziai Obszervatórium)
dr. Ferencz Csaba (ELTE Geofizikai Tanszék)
dr. Karmos György (MTA Pszichológiai Intézete)
dr. Kántor Csaba (PKI Távközlési Főosztály)
dr. Mika János (Országos Meteorológiai Szolgálat)
dr. Rontó Györgyi (MTA–SE Biofizikai Kutatócsoport)
dr. Roósz András (ME Anyagtudományi Intézet)
Solymosi János (Bonn–Magyarország Kft.)
dr. Szegő Károly (MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet)


Apáthy István, dr. Ferencz Csaba, dr. Karmos György és dr. Kántor Csaba megalakulása óta tagja a testületnek.

A kormány 300/2005. (XII. 23.) rendelete szerint a Magyar Űrkutatási Iroda 2006. január 1-jétől az Informatikai és Hírközlési Minisztérium főosztályaként működik tovább. Az átalakulás nem okoz zavart a MŰI működésében, az Iroda szakmai téren és a nemzetközi kapcsolatokban továbbra is megőrzi önállóságát.

A miniszterelnök 22/2005. (XII. 9.) ME számú határozata 2. pontja felhatalmazza a minisztert, hogy kezdeményezze az Európai Űrügynökséghez (ESA) történő csatlakozásunkat előkészítő tárgyalások megkezdését. Kovács Kálmán január 6-án ilyen értelmű levéllel fordult az ESA főigazgatójához, Jean-Jacques Dordainhez. A főigazgató január 23-án kelt válaszában értesítette a magyar minisztert, hogy a kérést soron következő (márciusi) ülésén az ESA Tanács elé terjeszti. Jelenleg Magyarország az ESA európai együttműködő állama (Csehországgal együtt, Románia és Lengyelország csatlakozása folyamatban van). A 2003-ban kötött, erről szóló egyezmény 2008-ban jár le, célunk, hogy Magyarország ezután az ESA teljes jogú tagja legyen – elsőként az EU-10 közül.

Az ESA pályázatot hirdet a Nemzetközi Űrállomáson megvalósuló kísérletekre SURE címmel. Minthogy a program finanszírozása az EU 6. Keretprogramjának terhére történik, abban nemcsak a jelenlegi ESA-tagállamok, hanem az új EU-10 és tagjelöltek kutatói, illetve kis- és középvállalkozásai is lehetőséget kapnak a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén folyó tudományos programba való bekapcsolódásra. A pályázatok benyújtásának határideje 2006. április 15. A pályázati felhívás a MŰI honlapján www.hso.hu olvasható, Az ESA a SURE programjáról az EU-10 valamennyi tagállamában információs napot tart, melyre Magyarországon holnap kerül sor, az érdeklődők még jelentkezhetnek. – ESA csatlakozásunk előkészítése céljából fontos lenne, hogy Magyarországról minél több kutatóintézet és cég sikerrel pályázzon.

Címkék