Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Innovációs díjat nyert az OTP Bank és a HP Magyarország

Infovilág
A díjat az alapítók olyan szereplőknek szánjak, akik újításokat hajtanak végre az információs és kommunikációs technológiákban. Az elbíráláskor a tudományos kutatókból és a média képviselőiből álló zsűri azokat a pályázatokat részesíti előnyben, amelyek gazdaságos módon, nagyon megkönnyítették egy-egy vállalkozás munkafolyamatait. A díjazott új megoldás széles körben segíti a bank készpénzforgalmi szakterületének munkáját: támogatja az operatív tervezést, javaslatot tesz a töltéskijelölésre, ellenőrzi a feltöltést végző szállító és a bankfióki munkatársak tevékenységét, koordinálja a feltöltési munkálatokat.

Az Apollo Készpénzforgalmi Optimalizációs rendszer minden elemében hazai fejlesztés, ami előnyös a megrendelő számára, hiszen a magyar fejlesztői bázisra, hazai banki tapasztalatokra épít, miközben alkalmazkodik az üzleti és informatikai környezethez. Az MNB adatai szerint 1675 milliárd forint készpénz van forgalomban Magyarországon.

A készpénzforgalom költségei magasak, ezért a pénzintézetek mindent elkövetnek, hogy kiadásaikat mérsékeljék. A mintegy 1500 bankjegy- automatát, az összes hazai ATM mintegy negyven százalékát üzemeltető OTP Bank és a HP Magyarország által, a Data Explorer Kft. közreműködésével 2005 augusztusában bevezetett megoldás számottevően mérsékelte az ATM-ek készpénzellátásának ráfordításait. A rendszer jelzi az ATM-ek várható készpénzfogyását és a készpénzigény kielégítésére megkeresi a minimális összköltséggel járó feltöltési menetrendet, feltöltési szintet és címletezést.

Az új megoldásnak köszönhetően be lehet avatkozni a rendszer működésébe, így van mód változtatni a korábban rögzített szabályokon. Ez a megoldás egyaránt épít a gépi és az emberi intelligenciára, ezért figyelembe veszi a banki munkatársak által naplózott eseményeket, töltési utasításokat és tiltásokat is. A rendszer bevezetésével az OTP Banknál nagyságrendekkel javult az információ-ellátottság és a tervezhetőség, lehetővé vált a költségek és a készpénzállomány tervezése, a készpénzforgalom költséghatékonyságának növelése.

Címkék