Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Egyéves a Fészekrakó – kezdődik a „Sikeres Magyarországért” bérlakás-hitelprogram

Egyéves a Fészekrakó – kezdődik a „Sikeres Magyarországért” bérlakás-hitelprogram
Infovilág
A tavaly február 1-jén kezdődött Fészekrakó-program rendkívül sikeresnek bizonyult a fiatalok körében. Egy év alatt több mint 22 200 ügyféllel kötöttek szerződést jó 60 milliárd forint összegben.

A fiatalok lakáshoz jutását két program teszi könnyebbé. Az állami kezességvállalással nyújtott konstrukció azon nem, vagy csak kevés önerővel rendelkező fiatalok önálló életkezdését segíti, akik a hitelintézetek számára nem tudnak elegendő megtakarítást felmutatni, viszont jövedelmük lehetővé teszi a hitel hosszú távú törlesztését. A Fiatalok Otthonteremtési Támogatása program – a használt lakás vásárlására igénybe vehető „félszocpol” – a nehezebb szociális helyzetben lévő, 35 évnél fiatalabb, gyermeket nevelő személyek és családok használt lakás vásárlását segíti vissza nem térítendő támogatással.

Állami kezességvállalással nyújtott kölcsönt tegnapig 8207 fiatal vett igénybe 43,7 milliárd forint értékben. A kormány tavaly november 1-jétől az állami kezességvállalással nyújtott hitelek esetében a jogosultak korhatárát 30-ról 35 évre emelte; e döntés révén kétszer már annyian igényelhetik a konstrukciót. További kedvező fejlemény, hogy a kormány január 25-i döntése alapján december 31-ig állami kezességvállalással nyújtott hitel igénylése esetén az államilag garantált hitelrész után nem kell kezességvállalási díjat fizetni.
A Fiatalok Otthonteremtési Támogatása konstrukcióra 14 ezer ügyféllel kötöttek szerződést tegnapig több mint 17 milliárd forint összegben.

A Fészekrakó Programon kívül a Panel Program is a múlt év sikertörténeteként értékelhető el. Tavaly többen éltek a pályázati lehetőséggel mint az azt megelőző négy évben összesen: „2005-ben több, mint 90 000 panellakás energiatakarékos felújítását kezdtük meg“ – jelentette ki a miniszter.

Ebben a hónapban kezdődik a „Sikeres Magyarországért” bérlakás hitelprogram, mely az önkormányzatok számára nyújt széleskörű lehetőséget bérlakás-állományuk növelésére. A bérlakásépítés megoldás lehet a szociálisan hátrányos helyzetűek lakásproblémáinak megszüntetésére, ösztönzőleg hathat a munkaerő-mobilitás növelésére, ezen keresztül a gazdaság élénkítésére. Magyarország lakásállományán belül jelenleg 9% a bérlakások aránya. A kormány célja a következő 10 évben ezen arány minimum 15%-ra növelése. A program keretében az önkormányzatok alacsony (5% alatti) kamatozású, hosszú lejáratú kölcsönt vehetnek fel lakásállományuk – vásárlással, építéssel, nem lakás célú ingatlanok átalakításával történő – bővítésére. A konstrukciót az MFB finanszírozza 60 milliárd forint értékben. Ebből az összegből 10–12 000 lakás építhető fiatalok, nyugdíjasok, szociálisan rászorulók számára. A kormány azon dolgozik, hogy vállalkozók is bekapcsolódhassanak a bérlakás-építési programba.

Címkék