Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Újabb öt vasúti nagyberuházás valósul meg a kohéziós alap támogatásával – 150 millió eurós EU-szerződést írt alá a MÁV

Infovilág
A múlt év második felében a MÁV Zrt. öt nagy tervre írt ki közbeszerzési eljárást. A pályázatok sikeresen zárultak, december végén a kohéziós alap által támogatott mind az öt szerződést aláírták. Az ötből négy beruházásnál 50, egy esetében pedig (Tiszatenyő és Mezőtúr közötti vonalszakasz átépítése) 54 százalékos az uniós társfinanszírozás mértéke.

A szerződésekkel is megerősített, 150 millió eurós támogatás része annak a vissza nem térítendő, összesen 350 millió eurónak, amelyet az Európai Unió a 2000–06 közötti költségvetési időszakban ítélt meg Magyarország, illetve a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium részére, főként a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére.

Cegléd vasútállomás átépítése része az Európai Unió támogatásával megvalósuló Budapest–Cegléd–Szolnok–Lőkösháza vasútvonal rehabilitációs munkálatainak. A beruházást – tízszázalékos költségvetési részvállalás mellett – az Európai Unió 50, az EIB pedig 40 százalékban támogatja.

A ceglédi állomás vágányhálózata az átépítéssel teljesen megváltozik: egyebek mellett átépülnek a vágányok és a kitérők. Az átmenő fővágányokon a jelenleg megengedett 20, illetve 40 km/ó sebesség 140 km/órára, illetve Szeged irányában 80 km/órára növekszik. Az átépítés eredményeként a vasútállomásnak már 12 vágánya lesz, ebből az első hat lesz vonatfogadó.

Az utasok védelme, a közlekedés biztonsága céljából új peronaluljáró épül, amely az állomásépület előterét és a peront köti össze. Megváltozik, korszerűbbé és biztonságosabbá válik a peronok kialakítása is, a jelenlegi gyalogos felüljárót pedig felújítják. A biztonságos vonatközlekedést Siemens-rendszerű új biztosító berendezés fogja felügyelni.

A terv megvalósítására kiírt közbeszerzési eljárás eredményeképpen a nyertes ajánlatot a ZS Brno a.s. és a Szentesi Vasútépítő Kft. alkotta Cegléd Station Konzorcium tette. A beruházás szerződéses ára áfa nélkül 34 millió euró.

Győr vasútállomás pályaépítési munkálata az Európai Unió támogatásával megvalósuló Budapest–Győr–Hegyeshalom vasútvonal rehabilitációja részeként valósul meg. A beruházást – tízszázalékos költségvetési részvállalás mellett – az Európai Unió 50, az EIB pedig 40 százalékban támogatja.

A szerződés keretében az állomás és az állomáshoz csatlakozó vágányok átalakítására, a gyalogos és peronaluljárók felújítására, villamos felsővezeték-rendszerének felújítására, valamint a térvilágítás és váltófűtés kibővítésére, korszerűsítésére kerül sor.

A felújításnak köszönhetően a vonatok gyorsabban közlekedhetnek: Győrszentiván felől a személypályaudvarig akár 160 km/ó sebességgel.

A közbeszerzési eljárás eredményeként a nyertes ajánlatot a Mávépcell Kft. és a Montávia Kft. által alkotott Arrabona 2005. Konzorcium tette. A beruházás szerződéses ára áfa nélkül 24,124 millió euró.

A Tiszatenyő–Mezőtúr közötti vonalszakasz átépítése az ugyancsak Európai Unió támogatásával megvalósuló Budapest–Cegléd–Szolnok–Lőkösháza vasútvonal rehabilitációs munkáinak része. A beruházást – hatszázalékos költségvetési részvállalás mellett – az Európai Unió 54, az EIB pedig 40 százalékban támogatja. Tiszatenyő–Csugar között megépül a hiányzó második vágány, Tiszatenyő–Mezőtúr között pedig korszerűsítik a vasúti pályát, amely így majd 160 km/ó sebességű közlekedésre is alkalmassá válik. A beruházás részeként átépül három vasúti megállóhely (Pusztapó, Kétpó és Csugar), korszerűsödik a vasúti felső-vezeték, valamint megújul – illetve, ahol eddig nem volt, kiépül – a térvilágítás is.

A közbeszerzési eljárás eredményeképpen a nyertes ajánlatot a MOTA-ENGIL Engenharia e Construcao S.A., a Montávia Kft., valamint a Ferrovias e Construcoes S.A. alkotta M-F-M Konzorcium tette. A beruházás szerződéses ára áfa nélkül 42,913 millió euró.

A Bagod–Zalaegerszeg deltavágány vonalszakaszainak al- és felépítményi munkái az Európai Unió támogatásával megvalósuló Zalalövő–Zalaegerszeg–Boba vasútvonal rehabilitációs munkái keretében valósulnak meg. A Bagod és a Zalaegerszeg deltavágány közötti vonalszakasz új nyomvonalon épül meg. Az új, 120 km/ó sebességű közlekedésre és 22,5 tonna tengelyterhelésre alkalmas vasúti pálya az újonnan épülő andráshidai vasútállomás és a deltavágány között a Zala folyó árvédelmi töltése mellett halad, 7,5 kilométer hosszan.

A beruházás révén új helyen épül meg a Zalaegreszeg-Ola megállóhely és három új híd is épül. Közülük az egyik jó 80 méter össznyílású. A munkákhoz kapcsolódóan sor kerül a Zala meder korrekciójára, új vonali kábelek fektetésére, és új peronok, perontetők készítésére is. A megvalósítás két szakaszra bomlik. A Bagod és Andráshida közötti vonalszakasz átépítését – tízszázalékos költségvetési részvállalás mellett – az Európai Unió 50, az EIB pedig 40 százalékban támogatja.

Az Andráshida és Zalaegerszeg deltavágány (Zalaegerszeget elkerülő vonalszakasz) közötti szakasz hazai költségvetési forrásból valósul meg. Ez utóbbi beruházást Zalaegerszeg önkormányzata is támogatja, 500 millió forinttal. A közbeszerzési eljárás eredményeként a nyertes ajánlatot a Mávépcell Kft., a Strabag Rt, valamint a Vegyépszer Építő és Szerelő Rt. által alkotott MSV Konzorcium tette. A beruházás szerződéses ára áfa nélkül 21,938 millió euró.

Bajánsenye (országhatár) és Boba közötti vasútvonal villamosítása az Európai Unió támogatásával megvalósuló Zalalövő–Zalaegerszeg–Boba vasútvonal rehabilitációs munkálatainak része. A beruházást – tízszázalékos költségvetési részvállalás mellett – az Európai Unió 50, az EIB pedig 40 százalékban támogatja.

A szerződés szerint a Hódos–Bajánsenye–Zalaegerszeg–Boba vonalszakaszon kiépül a vonali és állomási villamos felsővezeték, átépítik, bővítik a meglévő energiaellátási hálózatot, új MÁV vezénylő épület épül, váltófűtő berendezéseket telepítenek és korszerűsítik a vasúti térvilágítást is. A beruházás megvalósítását követően mozdonyváltás nélkül, környezetkímélő módon továbíthatják a szerelvényeket Budapest felé. A nyertes ajánlatot a Siemens Rt., a Vasútvill Kft., valamint az Országos Villamostávvezeték Rt. alkotta BB 2005. Konzorcium tette. A beruházás szerződéses ára áfa nélkül 27,832 millió euró.

Címkék