Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Védjegy hívja fel a figyelmet az áfacsökkentésre

Infovilág
A kormányzat olyan védjegyet készíttetett, amely arról tájékoztatja majd a fogyasztókat, hogy melyek azok az áruházláncok, kereskedelmi cégek, illetőleg melyek azok a termékek, amelyeknél érvényesítik az áfa felső kulcsának 5 százalékpontos csökkentését -- mondta Mesterházy Attila, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium politikai államtitkára.

Mesterházy Attila kiemelte: az áfacsökkentés olyan intézkedés, amelyet minden érintett pozitívan ítélt meg, erről tanúskodott a kereskedelmi áruházláncok képviselőivel, illetve az érintett érdekképviseletekkel a miniszterelnök által aláírt együttműködési megállapodás.

Hozzátette: az áfacsökkentéssel -- vagyis azzal, hogy az áfa felső 25 százalékos kulcsa jövőre 20 százalékra csökken -- az volt a cél, hogy a magyar gazdaság versenyképessége növekedjék, illetve a fogyasztók zsebében minél több pénz maradjon. Ezzel a céllal a kereskedelmi áruházláncok képviselői és az érintett érdekképviseletek egyetértettek, olyannyira, hogy több kereskedelmi lánc novemberre, illetve decemberre előrehozta a csökkentést.

Mesterházy Attila elmondta: a védjegy-feltüntetéssel azt szeretné elérni a kormányzat, hogy a fogyasztó lássa, olyan boltba, kereskedelmi egységbe megy be, amelyben érvényesítheti az áfacsökkentésből származó ármérséklődés előnyeit.

Dióssy Gábor, a gazdasági és közlekedési tárca politikai államtitkára kiemelte: az áfacsökkentés hatása az, hogy január 1-jétől négy százalékkal csökken a lakossági villamos energia ára. Az üzemanyagok esetében az áfacsökkentést már novembertől végrehajtotta a kormányzat, amelynek tapasztalatai kedvezőek.

Kifejtette: a november eleji üzemanyagárakat érintő áfacsökkentés után a kormányzat azt tapasztalta, hogy a világpiacon egyébként egekbe szökő üzemanyagár-emelkedés nem hatott a magyar piacra, nem következett be ugrásszerű emelkedés, a magyarországi üzemanyagárak a világpiaci olajár-emelkedés ellenére szinten maradtak.

Címkék