Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Adómentes vendéglátás – változnak a magánszálláshely-kiadás feltételei

Adómentes vendéglátás – változnak a magánszálláshely-kiadás feltételei
Infovilág
A közeli múltban várossá avatott, infrastruktúrájukban, kultúrájukban és hagyományaikban inkább falusias környezettel bíró települések lakói jelenleg elesnek a magánszállás-kiadás adómentességének lehetőségétől. Egy kormányrendelet-módosítás most orvosolja ezt a problémát.

Örvendetes, hogy Magyarország szinte havonta gazdagodik új és újabb városokkal, egyre több kistelepülés nyeri el a városi rangot. Ezzel az „előléptetéssel” viszont a magánszállás-kiadók elesnek az évi 800 ezer forint árbevételig szóló adómentességtől.

A törvényalkotók megtalálták a megoldást a rendezésre. 2006 január 1-jétől az önkormányzati képviselőtestületek kezébe adják a lehetőséget, hogy a település bizonyos részeit úgynevezett „falusi jellegű övezetnek” nyilvánítsák, ahol a tulajdonosok élhetnek az adómentességgel.

A szabályozás szigorú kereteket szab a kijelölésnek: csak indokolt esetben, bizonyos határig, és csak a valóban falusias jellegű területeket lehet ilyen övezetnek nyilvánítani. Nincs lehetőség falusi jellegű övezetet létrehozni a főváros, a megyeszékhelyek és a megyei jogú városok esetében, és a rendelet nem terjed ki a kiemelt gyógy-, vagy üdülőhelyek, vagy annak minősülő települések területére.

Címkék