Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 22. Az év 143. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739425. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bemutatkozik itthon a Flirt villamos motorvonat – mától új menetrend – az eddiginél olcsóbb, gyorsabb, kényelmesebb utazás az elővárosi vonalakon

Bemutatkozik itthon a Flirt villamos motorvonat – mától új menetrend – az eddiginél olcsóbb, gyorsabb, kényelmesebb utazás az elővárosi vonalakon
Infovilág

A 30+30 elővárosi villamos motorvonat beszerzésére kiírt pályázatot a legkedvezőbb ajánlatot tevő, svájci székhelyű Stadler Bussnang AG nyerte el. Az első 30 motorvonat beérkezése után a Budapest-Tatabánya, Budapest–Székesfehérvár és Budapest–Pusztaszabolcs vonalak mentén élők közlekedése lesz gyorsabb és kényelmesebb.
A vasúttársaság már a Flirt-ök beérkezése előtt is több területen javít az elővárosi közlekedésen: További Desiro motorvonatokkal bővül a járműpark, csökken a menetidő, vasárnaptól jelentősen kibővül az ütemes menetrenddel érintett települések köre. A Flirt motorovonat egy, jelenleg a svájci vasútvonalakon közlekedő előfutára 2005. december 9. és 14. között mutatkozik be leendő utasainak.

Az első 30 Flirt motorvonat megérkezése minőségi ugrást jelent majd a három város, Tatabánya, Pusztaszabolcs, Székesfehérvár elővárosi vasútvonala mentén élő több mint 300 ezer ember életében. A járműpark fejlesztéséhez e vonalakon is ütemes, zónázó menetrendi struktúra és a Budapesti Közlekedési Szövetség egyesített bérlete társul. A Flirt motorvonat tervezett útvonalán az elővárosi közlekedés még gyorsabb, gyakoribb és kényelmesebb lesz, mert a tervezett menetrendben csúcsidőben 20, egész nap 30 percenként közlekedő, ütemes, vagyis minden óra azonos percében induló és érkező vonatok járnak majd.

AMIT A FLIRT MOTORVONAT AZ UTASOKNAK NYÚJT

● Időmegtakarítást: a jelenleginél gyakoribb közlekedést, pontosságot és megbízhatóságot, rövidebb menetidőt. A motorvonatok engedélyezett végsebessége 160 km/ó lesz.

● Kényelmet és biztonságot: klimatizált utasteret; gyors és kényelmes fel- és leszállást biztosító, oldalanként 8-8 kétszárnyú ajtót; motorvonatonként 211 kényelmes ülőhelyet – 2 szerelvény összekapcsolásával 422 ülőhely, állóhelyekkel együtt már 750 férőhely lesz egy vonaton. „Egyterű” belső kialakítást, amely lehetővé teszi az utasok kényelmes belső mozgását, áttekinthetősége miatti nagyobb biztonságát, a fűtés egyenletesebb szabályozását, valamint az utastér kamerás ellenőrzését a mozdonyvezető részéről. – Ezeken túl alacsony padlószintet és a vonat csaknem teljes hosszában lépcsőmentes utasteret.

● Esélyegyenlőséget: a motorvonatban babakocsi, kerekesszék, kerékpár és például síléc is kényelmesen elfér. A mozgáskorlátozottak ki- és beszállását a mozdonyvezető által kezelt hidraulikus emelő teheti könnyebbé. A környezetkímélő zárt WC a repülőgépekhez hasonlóan a mozgássérültek által is használható.

● Korszerű utas-tájékoztatást: a járműveken műholdról vezérelt, kívül és belül is látható, valamint hangos tájékoztató rendszer is informálja az utasokat.

● Tisztaságot: a járművek kívül-belül esztétikus kivitele egyben lehetővé teszi a könnyű és folyamatos takarítást is.

● A környezeti terhek csökkenését: kisebb menetzajt, kevesebb energiafelhasználást és kisebb szennyezőanyag-kibocsátást.

A kormány és a MÁV szándékai találkoztak az utasok elvárásaival, amikor 2004-ben megszületett a kormányhatározat az elővárosi közlekedés fejlesztési stratégiájáról. A budapesti elővárosi közlekedés célja – az európai nagyvárosokhoz hasonlóan – a főváros vonzáskörzetében élők mobilitásának biztosítása. A program területét nyugatról Székesfehérvár, keletről Szolnok határolja, észak-déli kiterjedése Budapesttől mintegy 80 kilométer. Ebben a 15 ezer négyzetkilométeres körzetben közel 3,5 millió ember él.

A vasúttársaságnak ennél fogva kiemelt stratégiai célja az elővárosi közlekedés fejlesztése. A Budapest–Esztergom vonalon már futó Desiro motorvonatok beszerzése után a MÁV ezért döntött további 30+30 korszerű elővárosi villamos motorvonat beszerzéséről. A motorvonatok közbeszerzésére kiírt pályázatot a legkedvezőbb ajánlatot tevő, svájci székhelyű Stadler Bussnang AG nyerte. A körülbelül egy év múlva Magyarországra érkező Flirt motorvonatok „előfutárával” ismerkedhetnek meg az érdeklődők a vonatok leendő útvonalain.

FOLYAMATOSAN FEJLŐDIK A JÁRMŰPARK AZ ELŐVÁROSI KÖZLEKEDÉSBEN

Utasaink hamar megkedvelték az immár két éve a Budapest-Esztergom vonalon közlekedő Desiro motorvonatotokat, Az első tizenhárom Desiro motorvonat mintegy két éve állt forgalomba. Ez idő alatt az utasforgalom 22 százalékkal nőtt a vonalon, ami napi átlagban közel 700 utassal több, mint a korszerű vonatok beszerzése előtt. A vasúttársaság vezetése ez év februárjában írta alá a további tíz Desiro megvásárlásáról szóló finanszírozási szerződést, melynek megfelelően 7 motorvonat nemrégiben állt forgalomba, az utolsó három szerelvényt 2006 januárjában várjuk. Néhány hét múlva már 23 Desiro szolgálja a Budapest-Esztergom vonalon közlekedők utazási kényelmét.

A vasúttársaság ezen felül eddig 300 elővárosi forgalomban közlekedő kocsit újított fel, 2006-ban megtörténik további 80 kocsi korszerűsítése.

AMIT AZ ELŐVÁROSI KÖZLEKEDÉS FEJLESZTÉSE NYÚJT

● Olcsóbb utazás

A Budapesti Közlekedési Szövetség egyesített bérletével megvalósult az átjárhatóság Budapest és az elővárosi övezet tömegközlekedési eszközein. A 2005 szeptemberétől árusítani kezdett BKSZ-bérleteket egyre többen vásárolják meg, a legutóbbi hónapban már több mint 25 ezren váltottak ilyen bérletet, jövőre ez a szám megnégyszereződhet.

● Gyorsabb és több vonat

Csúcsidőben 20, egész nap 30 percenként közlekedő, minden óra azonos perceiben induló és érkező vonatok járnak már öt vonalon (Martonvásár, Vác, Gödöllő, Sülysáp, Monor). Az első ütemes menetrendet 2004-ben alakította ki a vasúttársaság a váci és vácrátóti vonalakon. Egy év alatt a két vonalon 7 százalékkal nőtt az eladott jegyek száma, tíz százalékkal emelkedett a jegyár-bevétel.

● Magasabb komfort

Utasaink az Esztergom–Budapest vonalon megszokták és megszerették a Desiro motorvonatokat, amelyekből a múlt hetekben újabb 7 érkezett, s még három érkezik januárban az országba. Újabb lépésként a Flirt villamos motorvonatok három másik elővárosi vasútvonalon utazóknak jelentenek majd korszerű utazási lehetőséget. A Desirók forgalomba helyezésének is köszönhető, hogy az esztergomi vonalon a vonatot választók száma 22 százalékkal nőtt.

● Bevált az ütemes menetrend

A MÁV ZRt. elsőként 2004-ben a Budapest–Vác–Szob és a Budapest–Veresegyház–Vác vonalakon vezette be az ütemes menetrendet. A szobi vonalon ezen felül egy ún. zónázó közlekedési rendszert is kialakított a vasúttársaság, továbbá mindkét vonalon jelentős számú, gyorsított vonatot állított be a reggeli és a délutáni csúcsidőszakban.

Egy év alatt a két vonalon az eladott jegyek száma 7 százalékkal nőtt. Ez a növekedési arány azért is kiemelkedő, mert a 70-es és 71-es vonal a teljes elővárosi forgalom közel 20 százalékát, havonta megközelítőleg 900 ezer utazást bonyolít le.

● Egy teljes hetet nyer az utas

Egy átlagos napi bejárónak (például Vácról) a zónázó vonat nyújtotta napi 20 perces menetidő-csökkenés (hiszen a zónázó vonat 25 perc alatt ér Vácról a Nyugati pályaudvarra) – havi 22 munkanappal számolva – egy évben több mint egy egész hét időmegtakarítássxal ér föl.

A mától életbe lépő menetrendi változások – bővül az ütemes menetrend

● Ma, vasárnap a Szolnok–Újszász–Budapest vasútvonalon is életbe lép a bővített, ütemes menetrend. Budapestről délután minden óra 20. percében indulnak Nagykátára olyan vonatok, amelyek minden megállóhelyen megállnak. Szolnokra minden óra 40. percében indul gyorsított vonat, a 45. percben pedig minden megállóhelyen megálló vonatok indulnak Sülysápra.

● Hatvan, Gödöllő és Budapest között több új vonat közlekedik ütemes menetrend szerint. Hatvanba és Gödöllőre napközben fél óránként, illetve óránként közlekednek vonatok.

● Budapest–Monor–Budapest között óránként közlekednek elővárosi szerelvények, bővített, ütemes menetrend szerint.

● A Kunszentmiklós-Tass–Budapest vasútvonalon 4 vonattal több közlekedik december 11-től.

● A Székesfehérvár–Budapest vasútvonalon korábban jelentős járatbővítés történt, vasárnaptól még egy új vonatpár áll az utazóközönség rendelkezésére Budapest és Martonvásár között.

A Pusztaszabolcsról Budapestre közlekedő vonatok közül több hosszabb útvonalon, Sárbogárdról közlekedik.

● A Szob–Vác–Budapest vasútvonalon a zónázó rendszerű vonatközlekedést egy órával kiterjeszti a vasúttársaság. Így Budapest–Vác között 3, Vác–Budapest között 2 új vonat közlekedik.

● A Vác–Vácrátót–Budapest vasútvonalon öt vonat hosszabb útvonalon, Vácig közlekedik.

● A Tatabánya–Budapest vonalon december 11-étől megvalósul az óránkénti ütemes jellegű közlekedés, csúcsidőben 30 percenként közlekednek a vonatok. A reggeli órákban a jelenleg Bicskéről Budapestre induló vonatok Tatabányáról indulnak.

● Az Esztergom–Budapest vasútvonalon is nő a vonatok száma december 11-től. Ezen felül Süttőről Esztergom-Kertvároson keresztül két új vonatpár közlekedik közvetlenül Budapest-Nyugati pályaudvarra.

Infrastrukturális fejlesztések az elővárosi vonalakon – folyamatosan csökken a vonatok menetideje

A járműbeszerzések és felújítások mellett az elővárosi projekt másik nagy forrásigényű szelete a vasúti infrastruktúra fejlesztése. E beruházások finanszírozására a vasúttársaság több sikeres pályázatot nyújtott be az EU közlekedést támogató alapjai felé.

● A folyamatos pályafejlesztések eredményeként a vecsési és újszászi vonalakon már csökkent a menetidő. A Flirt motorvonatok leendő útvonalain is folynak, illetve 2006–07-ben nagy pályarekonstrukciós munkák kezdődnek meg.

● ISPA-támogatással befejeződött a Budapest–Tatabánya–Hegyeshalom vonal felújítása, amely a Budaörs–Biatorbágy elővárosi szakasz felújításával zárult. Ezen a vonalon most van folyamatban az ETCS, az egységes vonatbefolyásoló rendszer kiépítése is. A fejlesztés teljes költsége 21,5 milliárd forint, amelynek felét az ISPA finanszírozta, másik felét a vasúttársaság illetve a költségvetés fedezte.

● Tatabányáról már jelenleg is közlekedik olyan vonat, amely 35 perc alatt a kelenföldi pályaudvarra ér, ugyanakkor az ETCS és a
menetrendben rugalmasabban kezelhető villamos motorvonatok tovább csökkentik az elővárosi szerelvények menetidejét, kedvezőbb menetrendi kialakítást tesznek lehetővé.

● A székesfehérvári vonalon kohéziós forrásból épül át a teljes elővárosi vonalszakasz. A projekt tartalmazza az elővárosi járatsűrűség növelését biztosító, Kelenföld és Tárnok közötti második vágány kiépítését is. A projektet most tervezzük, a beruházás első szakasza Kápolnásnyék és Dinnyés között terveink szerint 2007-ben kezdődik.

● A pusztaszabolcsi vasútvonal rekonstrukciója szintén szerepel a fejlesztési tervek között. Az átépítés döntés-előkészítő tanulmánya elkészült. A beruházást várhatóan 2010-ben tudjuk megkezdeni.

● Érden és térségében a KIOP nyújt lehetőséget a diósdi közúti átjáró kereszteződősének különszintűvé tételére, amely lehetővé teszi a járatsűrítést, valamint megkezdődhet Érd-alsó állomás és Érd-felső, Érdliget megállóhelyek rekonstrukciója, továbbá a XXII. kerületben tervezett Bartók Béla úti megállóhely létesítése. Jelenleg a 4 milliárd forint összegű beruházás kivitelezőjének kiválasztása folyik, ott 2006-ban tervezzük az „első kapavágást”.

● Előkészítés alatt áll a Budapesti Elővárosi Vasúti Projekt, mely kiterjed mind a 11, a fővárosba befutó vasútvonalra. A 60 milliárd forint előirányzattal tervezett EU projekt fele járműbeszerzés, fele infrastruktúrafejlesztés. Jelenleg a döntés-előkészítő tanulmán készül,
2006-ban tervezzük a pályázatot benyújtani az Európai Uniónak. Elfogadása esetén a program 2007–10 között valósulhat meg.

A FLIRT VILLAMOS MOTORVONAT NYILVÁNOS BEMUTATÓJA:



(A motorvonatot a helyszínen bárki megtekintheti, fel is lehet szállni rá. Külső és belső fotó- és videó-felvételeket bárki készíthet.)

Címkék