Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nemzedékváltás az Operettszínházban - a Csárdáskirálynő és a Mindhalálig Musical CD-n

Infovilág

Alaposan fölfrissült az elmúlt öt évben a Budapesti Operettszínház társulata. Bár a huszadik században - a rádió, mozi, a tévé színrelépése óta - többször is megjósolták a műfaj alkonyát, az operett népszerűsége változatlan. Időközben versenyre kelt vele az amerikai eredetű musical, ám jól megférnek egymás mellett a világ számos színházában. Az Operettszínház is voltaképpen ezzel a két tagozattal működik, s míg a régebbi a legelemibb érzelmekre épít, a musical a titokzatos mítoszok világát idézi fel.

Kerényi Miklós Gábor igazgató és rendező jellemezte így az általa dirigált intézmény ismérveit a Moulin Rouge-ban tartott ma délutáni műsoros sajtótájékoztatón. A művészek ugyanis részleteket adtak elő a Csárdáskirálynőből és Mindhalálig Musical CD anyagából. Az előbbi egy most kezdődő sorozat első tagja, az utóbbit a Rómeó és Júlia aranylemezes hódításán felbuzdulva dobta piacra a kiadó.

Az Operettszínház megfiatalodott együttese méltó a nagy hírű elődökhöz. A Csárdáskirálynővel és más remekművekkel járják a világot Bécstől Londonig, Japántól Amerikáig és Ázsiáig. Fischl Mónika, Vadász Dániel, Peller Károly és mások személyében a magyar művészet rangos követeivel találkozhat a közönség, és tapsolhatja meg a fülbemászó dallamokat megszólaltató remek énekeseket.

A jelek szerint a világ képtelen megunni a Csárdáskirálynőt; ahogy Kerényi Miklós Gábor fogalmazott: "ez a látványos, könnyben-nevetésben gazdag előadás a Budapesti Operettszínház igazi védjegye."

Ám a musical-tagozat (Janza Kata, Siménfalvy Ágota, Szinetár Dóra, Bereczki Zoltán Dolhai Attila és társaik) is hatalmas sikert arat a színpadon. Telt házzal megy a Szépség és a szörnyeteg, a Mozart, a Rómeó és Júlia, s most újabb "nagy dobásra" készül a csapat. Frank Wildhorn darabját mutatja be, s a koprodukcióban közreműködik a bécsi Vereinigte Bühnen és a Szegedi Szabadtéri Játékok.

A Rudolf trónörökösről szóló mű (Az utolsó csók) története nem ismeretlen Magyarországon. Wildhorn zenéje az ifjú Habsburg-sarj és a 17 éves Vetsera Mária szenvedélyes, romantikus és tragikus véget érő kapcsolatát meséli el - erőteljes slágerekkel. Ezekből is ad ízelítőt a most megjelent lézerkorong, a Mindhalálig musical.

A lemezbemutató egyszersmind arra volt hivatott ráirányítani a figyelmet, hogy végre méltó gazdára találhatna a Moulin Rouge. Az Infovilág kérdésére Kerényi Miklós Gábor igazgató elmondta: a nagyhírű mulató tulajdonosi-kezelői joga az Operettszínházat illeti meg. Ám mint államilag finanszírozott intézmény, nem működtetheti. Négy év óta lényegében kihasználatlan a pazarul felújított Vörös Malom, pedig, ha akadna megfelelő bérlő, ott is lehetnének színvonalas produkciók. S nyilván a pesti Brodway művészei nem maradnának ki belőlük.

Címkék