Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Rendhagyó hadtörténeti kiállítás a román hadsereg II. világháborús harcairól

Infovilág
A román hadsereg 1941-ben a keleti arcvonal déli szárnyán kapcsolódott be a Szovjetunió elleni hadműveletekbe. Harcait Besszarábia és Észak-Bukovina felszabadításáért vívta, azokért a területekért, amelyeket a Szovjetunió egy évvel azelőtt elcsatolt az országtól.

A Sztálingrádnál indított szovjet támadás után, 1942-ben a román csapatok sikeres védekező harcokat vívtak, de 1944 áprilisára visszaszorultak az észak-keleti országhatárra. Amikor 1944 augusztusában a szovjetek támadásba lendültek Kisinyov térségében, katonai puccsal eltávolították Antonescu marsallt és kormányát. Miután a németek Romániában vereséget szenvedtek, a román fegyveres erők birtokba vették Észak-Erdélyt. A román csapatok ezután Magyarország, Csehszlovákia és Ausztria területén folytatták harcukat.

A kiállításon látható képek a csaknem félezer napos küzdelemnek legfontosabb mozzanatait tárják elénk, bemutatva a román katonák erőfeszítéseit. A román haderő több mint 900 ezer emberrel vett részt a keleti front, és mintegy 540 ezer fővel a nyugati arcvonal harcaiban. Az áldozatok száma ugyancsak tetemes: 92 ezren meghaltak, 334 ezren megsebesültek.

Címkék