Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Asztali telefon zsebben - eltűnt a szakadék a vezetékes és a mobiltelefonálás között

Asztali telefon zsebben - eltűnt a szakadék a vezetékes és a mobiltelefonálás között
Infovilág
A vezetékes–mobil konvergencia (FMC) -megoldások a mobil készülékeket teljes értékű irodai telefonná alakítják át, kiterjesztik a vállalati távbeszélő-funkciók elérhetőségét a mozgásban levő, mobil dolgozókra is. Független elemzők a vállalati mobilitás-megoldások, és mindenekelőtt az FMC piaci potenciálját 2008-ra 7,6 milliárd dollárra becsülik.

Úgy tűnik föl, hogy a távközlési piacon az FMC a következő nagy ugrás. Az újonnan létesített vállalati telefonrendszerek több mint kilencven százaléka már IP-alapú hangátvitelre épül, és azok is rohamléptekben állnak át az új technológiára, akik a közelmúltig nem ezzel dolgoztak. E rendszereknek a tudása, szolgáltatási mennyisége és minősége, különösen, ha FMC-megoldásokkal egészítik ki őket, jóformán utolérhetetlen.

„Végképp eltűnni látszik tehát a ma még meglévő szakadék a vezetékes és a mobiltelefon között. A telekommunikációs piac két vezető vállalata, az Avaya (az IP-telefónia ágazat piacvezetője) és a Nokia (a mobiltelefonok legnagyobb gyártója) már egy ideje közösen dolgozott azon, hogy eltűnjék ez az éles, és mindenekelőtt költséges határvonal – mondta el Gáll Tamás, az Avaya hazai leányvállalatának kereskedelmi igazgatója. – Az első sikeres megoldás a Nokia 60-as sorozatán jött létre, ahol a készülékek egy új menüponton keresztül érték el a céges hálózatot.”

A most bejelentett új E-széria már a mobil–vezetékes konvergencia terméke, így minden átalakítás, vagy integrációs munka nélkül, azonnal képes csatlakozni az Avaya kommunikációs rendszerhez. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy használójuknak egyetlen hívószámuk lesz, mely bárhol fogadják is a hívást – beleértve a külföldi hálózatokat is –, azonos szolgáltatásokhoz használható. Mobilkészülékükről a használók konferenciahívást kezdeményezhetnek, elérik a vállalati gyorshívó számokat, egyszerűen átkapcsolhatják a hívást az irodában tartózkodó munkatársnak stb. Használhatnak bármilyen céges szolgáltatást is anélkül, hogy ehhez külön hívószámra lenne szükségük.

Ma már nem elég, hogy a telefonok (természetesen a Nokia E-series készülékek is) e-maileket küldenek és fogadnak, csatolt állományokat kezelnek, és az összes ma ismert mobilkommunikációs megoldást támogatják (pld. a Blackberry Connect, a GoodLink, a Nokia Business Center, a Seven Mobile Mail, a Seven Always-On Mail és a Visto Mobile), de a legtöbb irodai szoftverrel is együttműködnek. Szövegszerkesztő és határidő-napló van bennük, ami természetesen akár automatikusan szinkronizálható a céges rendszerrel. A készülékek kezelik a WLAN-, és más vezeték nélküli technológiákat is, ezért például a vezeték nélküli véges hálózatra is kapcsolódhatnak akár hang, akár kép, akár szöveges állomány továbbításához. Természetesen a 3G készülékekről van szó; így a szélessávú megoldások nyújtotta előnyöket, mint pld. a videó-telefonálást is alkalmazni tudják a céges hálózat viszonylatában.

A Nokia új készülékei a világpremierrel egy időben Magyarországon is debütálnak majd, az Avaya Communications kezelő szoftvere, illetve más IP-rendszerei pedig már most is elérhetők. „Eljött az asztali GSM-készülékek és a «mobil asztali készülékek» kora, a robbanás pedig a jövő évben várható” – vélekedik Gáll Tamás.

Címkék