Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Gorillamentésre használják a King Kongot

Infovilág


A kampányt karácsony környékére időzik, akkor lesz ugyanis a 20. évfordulója annak, hogy az alapítvány névadóját tisztázatlan körülmények között meggyilkolták. (Róla szól a Gorillák a ködben című, Sigourney Weaver főszereplésével készült film.) – A kép forrása: www. afm.infinit.net/ chro/queens/weaver.htm.

Az alapítvány a film bemutatását adakozási estekkel kapcsolja össze, amelyeken felhívják a figyelmet a kihalással fenyegetett közép-afrikai gorillák körülményeire. (King Kong – hazai bemutató: 2005. december 14.)


SPIELBERG TÉRHATÁSÚ MOZIT FEJLESZT

A mozivásznat hamarosan felváltják az óriási 3D-s plazmaképernyők, amelyek szó szerint a film középpontjába helyezik a nézőt – nyilatkozta Steven Spielberg, nem rejtve véka alá, hogy egyike azoknak, akik részt vesznek az új technológia fejlesztésében. Az eddigi térhatású mozikkal az a probléma, hogy a műsor csak különleges szemüveg használatával élvezhető, ezek a szemüvegek azonban az emberek jelentős részénél erős fejfájást és tájékozódási zavart idéznek elő. Az új nemzedékű plazmaképernyők viszont olyan háromdimenziós sugarakat képesek kibocsátani, amelyek szemüveg nélkül is tökéletes térélményt idéznek elő.

A régi eljárás lényege az volt, hogy a háromdimenziósnak szánt filmet két kamerával vették fel, és párhuzamosan vetítették a két felvételt. A színes lencséjű szemüveget viselő nézők bal szeme az „egyik filmet” látta, a jobb a „másikat”, s mindennek nyomán az agy úgy érzékelte a filmet, mintha térhatású lenne. Az új 3D-s rendszerben már számítógép „szeleteli ketté” a filmet, hogy olyannak látsszék, mintha két különböző perspektívából vették volna fel. Az így keletkezett képek párhuzamosan és más-más szögben érkeznek a plazmaképernyőről, térhatást keltve. A technológia tökéletesítése majdnem befejeződött, csak az a kérdés, mikor nyit az első újfajta 3D-s mozi.

Amíg mindez valósággá válik, Spielbergnek addig is bőven van tennivalója – jelenleg például a München című film utómunkálatain dolgozik. A produkció, amelynek egyes jeleneteit Budapesten forgatták, azt meséli el, hogyan likvidálta az izraeli titkosszolgálat a müncheni olimpián vérfürdőt rendező palesztin terroristákat. (Munich – hazai bemutató: 2006. január)



KEIRA A KORA MIATT AGGÓDIK

Alig múlt húszéves, de már attól fél Keira Knightley, hogy a nála fiatalabb színésznők kiütik a nyeregből. Ez az érzés akkor tört rá, amikor egy magazinban egy feltörekvő sztárocskáról olvasott, akit „az új Keira Knightley-nak” neveztek. – Arra gondoltam: várjunk csak, én máris kifutó széria vagyok? – nyilatkozta Keira – Hiszen csak 20 vagyok, és már itt lohol a sarkamban az utánpótlás!

A brit színésznőt legközelebb a Büszkeség és balítélet című Jane Austen-adaptációban láthatjuk. (Pride & Prejudice - hazai bemutató: 2006. február)


CHARLIZE DIVATOT TEREMTETT

Annyira büszkék a dél-afrikaiak hazájuk szülöttére, Charlize Theronra, hogy mostanában egyre több szülő adja kislányának a keresztnevét. – Nemrég telefonált egy barátom a hírrel, hogy minden harmadik baba a Charlize nevet kapja. El sem tudom hinni! – mondja az Oscar-díjas színésznő.

Charlize legújabb filmjében új oldaláról mutatkozik be: az Aeon Flux című sci-fi thrillerben szuperügynököt alakít! (Aeon Flux – hazai bemutató: 2006. március)

Címkék