Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Érdekek felsőfokon – a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen is lobbiznak

Érdekek felsőfokon – a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen is lobbiznak
Infovilág
A mai Magyarországon számtalan olyan terület létezik, kezdve egy-egy önkormányzati engedély beszerzésétől, állami pályázat útjának végigkísérésétől, bármilyen színtű rendelet vagy éppen törvény módosításáig, amely bizonyos szintű érdekérvényesítési szakismeretet kíván. CSakhogy az ügyben eljáró személyek jó része rendelkezik a kívánt ismeretekkel és képességekkel.

Tomka Barnabás barnabas.tomka@eulobby.com, az egyetem szakmai együttműködő partnere elmondta: „Az exkluzív, négy féléves, posztgraduális képzés a többi között a magán- vagy a közszférában dolgozó olyan diplomásoknak szól, akik az érdekérvényesítés képességét kívánják elsajátítani. A képzés célja az érdekérvényesítés területén jártas szakemberek képzése. Azoké, akik a Pázmány Péter Egyetemen szerzett elméleti és gyakorlati ismereteik birtokában magabiztosan és hatékonyan képesek érdeket kijárni, ha munkájuk a jövőben bármikor úgy kívánja. Mindezek mellett a szak nyitva áll azok előtt is, akik a lobbizás, mint önálló tevékenység iránt érdeklődnek, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a tanulmányaik befejezése után hivatásként űzzék az érdekérvényesítést, a lobbizást.”

Ha manapság érdekérvényesítésről beszélünk, nem hagyható figyelmen kívül a tény, hogy Magyarország tavaly az Európai Unió teljes jogú tagjává vált, és ezáltal a törvényhozással, közigazgatással összefüggő számos eljárás, ügymenet és ügyintézés módja és rendje, illetve a velük kapcsolatos hatáskör is megváltozik, a múlt évek gyakorlatához képest eltérően fog működni. E változásokra a magyar közélet még nem készült föl eléggé.

Kégler Ádám, a lobbitörvény tervezetének tanácsadója, az MTA kutatója ekként vélekedik: „Az üzleti világban, úgy látom, felemás helyzet alakult ki. A nemzetközi cégek – anyavállalatukon keresztül – szinte tálcán kapják a legfontosabb EU-s információkat, hiszen nem ritka, hogy a nagyvállalatoknak már működnek brüsszeli irodáik. Ugyanakkor a magyar tulajdonú cégek többsége egyelőre nem gondoskodott brüsszeli érdekképviseletről, pedig erre folyamatosan szükség lenne, hiszen ma már az Országgyűlés mellett a legfontosabb döntések helyszíne Brüsszel. A Pázmány Egyetemen kezdődő képzés időszerűségét növeli, hogy a magyarországi lobbitörvény formálódásával párhuzamosan az Európai Unió is a lobbizás átfogó, törvényi szintű szabályozására készül.”

Címkék