Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az EU-gömbsátor az OMÉK-on is várja látogatóit

Az EU-gömbsátor az OMÉK-on is várja látogatóit
Infovilág
Az „EU: belül tágasabb” rendezvénysorozat célja lehetővé tenni a személyes találkozást és beszélgetést a szakértők és az érdeklődők között az EU-tagsággal a mindennapi életben bekövetkező változásokról. Leggyakrabban a külföldi munkavállalási, továbbtanulási és ösztöndíj-lehetőségekkel, az utazási és letelepedési feltételekkel, a tagországokban igényelhető orvosi és szociális ellátással, vagy a mezőgazdaságban dolgozók számára elérhető támogatásokkal kapcsolatban érkeznek kérdések. A szervezők arra törekednek, hogy minél közérthetőbben, gyakorlatias és használható információkkal segítsék a rendezvényre látogatók unión belüli boldogulását.

Az OMÉK keretében a budapesti Hungexpo Vásárközpont területén várja látogatóit a programsorozat központi elemét jelentő látványos gömbsátor. A sátorban hozzáértő önkéntesek – egyetemisták – kalauzolják a betérőket.

Ott lesz a 2004. május 1-jén bemutatott és azóta megújult EURéka, a beszélő robot, „aki” kék hajú hölgy képében, szóban válaszol az uniós kérdésekre. Különösen a fiatalokat vonzza az uniós játékprogramokkal felszerelt, internetes Unio-Net. Hétköznap délutánonként 15 órától szakmai beszélgetéseken vehetnek részt a sátor látogatói, míg a hétvégén rangos európai filmeket nézhetnek meg a betérők.

A gömbsátrat 12 csillag alakú asztal veszi körül, ahol a rendezvény partnerszervezetei – EUvonal, Europe Direct, Team Europe, a Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési Hivatal EU Pályázati Információs Központja, EURES központ, Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal – személyes tanácsokkal látják el az érdeklődőket. Az ingyenes EUvonalat (06-80-38-2004) a külön erre a célra felállított telefonfülkékből hívhatják az érdeklődők.

A program népszerűsítését Frank Júlia vállalta, így a Hungexpon ő is ellátogat az EU-gömbsátorba. Háziasszonyunk kifejezetten erre az alkalomra kitalált és az Európai Unióra szabott receptjéből készült finomsággal várja az EU-gömbsátor vendégeit augusztus 31-én, szerdán. Frank Juli emellett beszámol a magyar konyha EU tagságunk óta bekövetkezett változásairól, illetve igyekszik gyakorlati tanácsot és útmutatást adni, hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbb, legegészségesebb alapanyagokat, hozzávalókat konyhánkba. Ez azért is bír kiemelt fontossággal, mert EU csatlakozásunk óta az élelmiszerek megnövekedett választékával, s a róluk szóló ismeretanyagunk növekedésével egyre nehezebben igazodunk el a sokféle élelmiszer között.

A programsorozat megvalósítását az tette lehetővé, hogy a Miniszterelnöki Hivatal és két civil szervezet – a Pillar Alapítvány és a Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) – közös pályázata uniós támogatást nyert az Európai Bizottság „Enlargement 2004” című kiírásán. A projekt átfogó megvalósítását és koordinációját a Miniszterelnöki Hivatal EU Kommunikációs Főosztálya végzi, az EU-tájékoztatásban részt vevő 70 önkéntes egyetemista képzését és az uniós tartalomszolgáltatást a Pillar Alapítvány, a fiatalokat elérő kommunikációs tevékenységet pedig a FISZ biztosítja. A programsorozat 467 ezer euróból valósul meg, melynek közel fele, 218 ezer euró uniós támogatásból származik, a fennmaradó összeget pedig a MeH, a Pillar Alapítvány és a FISZ által vállalt önrész jelenti.

A rendezvénysorozat helyszíneiről és programjairól a www.eu-belultagasabb.hu című honlapon lehet tájékozódni.

AZ EU-GÖMBSÁTOR PROGRAMJAI AZ OMÉK IDEJÉN

Az EU-gömbsátorban – az állandó szórakoztató programok mellett – zajló szakmai beszélgetések és filmek:

Augusztus 27., 15 órától: Amélie csodálatos élete, francia film, rendezte: Jean-Pierre Jaunet

Augusztus 28., 15 órától: Gyöngyvirágtól lombhullásig, magyar film, rendezte: Homoki Nagy István

Augusztus 29., 15 órától: „Natura 2000, hogy a természet ne csak emlék legyen”. Előadás az Európai Unió ökológiai hálózatáról, Halmos Gergő, MME, természetvédelmi igazgató

Augusztus 30., 15 órától: Vidékfejlesztési tervek 2007-2013 között, Ficsor Ádám, FVM

Augusztus 31., 15 órától: Európai uniós kalandozás a gasztronómiában, Frank Júlia, gasztronómiai szakíró

Szeptember 1., 15 órától: Hagyományos élelmiszereink védelmének lehetőségei az EU-ban, Ősz Katalin, FVM, élelmiszeripari főosztály

Szeptember 2., 15 órától: A LEADER-program szerepe a hazai vidékfejlesztésben, Kovács Attila, FVM, agrár-vidékfejlesztési és -környezetgazdálkodási főosztály

Szeptember 3., 15 órától: Cinema Paradiso, olasz film, rendezte: Guiseppe Tornatore

Szeptember 4., 15 órától: Luther, német film, rendezte: Eric Till.

Címkék