Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Egyedülálló kiállítás a Budai Várban: Magyarországi hadi térképek a 16. századtól a II. világháborúig

Infovilág


Bemutatják a magyarországi hadszíntereket, ostromokat, hadjáratokat, a várak térképi ábrázolásait, láthatók diszlokációs térképek, légi fényképfelvételek, katonai sorozattérképek. A térképek a Hadtörténeti Intézet és Múzeum térképtárának gyűjteményéből valók, nagy részük eredeti, néhány közülük kéziratos, kisebb részük másolat.

A legkorábbi térkép: Wolfgang Lazius „Magyarország dunántúli részének hadszíntere” című térkép 1556-ból. Hadműveleti térképeket is láthatunk a török elleni visszafoglaló háborúk korából, köztük az ostromlott Budai várat és környékét 1686-ból.

Magyarország első részletes topográfiai felmérése, az I. katonai felmérés eredeti kéziratos szelvényei Bécsben, a Hadilevéltár gyűjteményében találhatók. Magyarországon egyedül a Hadtörténeti Térképtár rendelkezik eredeti méretű másolatokkal. (Digitális formában, DVD-n nemrég jelent meg az Arcanum kiadóval közösen az I. katonai felmérésnek a Magyar Királyság területét ábrázoló 965 szelvénye, a hozzá tartozó országleírások anyagával.) Az I. katonai felmérést követően bemutatják a mostani kiállításon a II. és III. katonai felmérést is. A III. katonai felmérés 1:25.000 méretarányú kéziratos, színes szelvénye abszolút ritkaság, mivel egyetlen példánya a Hadtörténeti Térképtár gyűjteményében található. A felmérési szelvényeken túl a levezetett térképek is láthatók egy választott mintaterületen, amely Keszthely és környéke. E térképeken többfajta térképi ábrázolás megfigyelhető, a Balaton, települések és a domborzat ábrázolása.

Az Oszták-magyar Monarchia korából érdekes az 1871-ben készült „A Magyar Korona államterületének honvédségi felosztása” című térkép, valamint 1908-ból a hajmáskéri lőtér részletes ábrázolása. Az I. világháború idejéből hadműveleti térképek, légi fotók láthatók a keleti frontról.

A két világháború között a magyar katonai térképészet által kiadott térképek közül bemutatják a felújított 1:25 000 és 1:75 000 méretarányú, valamint a II. világháború idejéből a visszacsatolt területekre is elkészült 1:50 000 méretarányú térképet. Először láthatja a nagyközönség a Honvéd Térképészeti Intézet által 1942-ben a Don menti területekről készült topográfiai térképet. Akkor, jó hat évtizeddel ezelőtt nem nyomtatták ki, csak a munkarészei maradtak fenn a érképtárban annak a több szelvényes, 1:50 000 méretarányú térképsorozatnak , amelynek a scsucsjei hídfőt ábrázoló szelvényét mutatják be a budavári Kapisztrán téren honos Hadtörténeti Intézetben és Múzeumban.

A mintegy 40 térképet magába foglaló kiállítás július 21-én este nyílik a hadtörténeti múzeum márványtermében, és szeptember közepéig látogatható.

Címkék