Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. június 2. Az év 154. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739436. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Magyar-olasz gazdasági kapcsolatok - felújított szakminiszteri párbeszéd

Infovilág
A miniszterek különösen fontosnak tartották az együttműködést a klímapolitikai kihívások és a megújuló energiaforrások területén. Az olasz miniszter javaslatot tett szakértői szintű közös munkacsoport felállítására, amely a magyar–olasz klímapolitikai és energetikai együttműködés lehetőségeinek tárná fel.

Olaszország a külföldi befektetők magyarországi ország-rangsorában a 7–8. helyen áll. A tárgyaláson elhangzott, hogy a nagy olasz cégek már megtalálták a helyüket a magyar gazdaságban, és sok olasz kis- és közepes méretű vállalkozás is letelepedett. Tekintettel az olasz gazdaság meghatározó erejét képviselő kkv-ágazatra, a fejlődés ma még lappangó lehetőségei és tartalékai ezen a területen vannak. Kóka János felhívta a figyelmet azokra az összehasonlító előnyökre, melyek programba szervezve a Magyarországra irányuló tőkebefektetések bővítését indokolják, különösen az informatikai és távközlési, elektronikai, autó-, egészségipari /biotechnológiai, környezetvédelmi ipari szektorban, illetve logisztikai központok, európai regionális szolgáltató és kutató-fejlesztő vállalati központok kialakítása és az egészség-turizmus területén.

A miniszterek tárgyaltak a harmadik piaci együttműködés lehetőségeiről. Nagy üzleti lehetőség kínálkozik az infrastruktúra-fejlesztésben, az informatikában és a környezetvédelmi ipar területén, főként a Balkán térségében. A magyar fél javasolta, hogy szakértői szinten készítsék elő az MFB/Corvinus Bank/Új Kézfogás Közalapítvány–SIMEST (az ITDH [=Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht.] olasz partnerszervezete) közötti megállapodást. A keret-megállapodásban a Magyarországgal szomszédos országokban és a Balkánon történő közös támogatású vegyesvállalat-alapítások előmozdítását irányoznák elő.

Kóka János és Claudio Scajola megállapodott, hogy a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. és SIMEST együttműködve előkészít egy Olaszországban tartandó magyar gazdasági rendezvénysorozatot.

Címkék