Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Árverseny helyett marketingverseny – a Depo.hu átalakította az informatikai kiskereskedelmet

Árverseny helyett marketingverseny – a Depo.hu átalakította az informatikai kiskereskedelmet
Infovilág
köszönhető, hogy a verseny következtében folyamatosan csökken a számítógépek és a digitális fényképezőgépek ára.
Az 1999-ben Áradat néven indult, később Depo.hu-ra keresztelt elektronikus kereskedelmi megoldás a kezdetben csupán 20 kereskedő termékpalettáját tartalmazta egy viszonylag egyszerű online árlista formájában. A piactér célja kezdettől a látogatók szolgálata, hogy az egyes kereskedők által kínált árakat közvetlenül összehasonlítva tudjanak válogatni a számítás-, híradástechnikai, szórakoztató elektronikai termékek minél szélesebb köréből, valamint az ilyen termékeket forgalmazó cégek számára olyan marketingeszközt biztosítson, amellyel az egyes boltok még szélesebb rétegek számára mutathatják be az általuk forgalmazott termékeket.

A múlt 6 évben lendületesen növekvő Depo.hu jelenleg már 121 cég több mint 25 ezer árucikkét tartalmazza. A legnépszerűbbek a digitális fényképezők, az ezekhez is használható memóriakártyák, valamint a DVD-írók, processzorok tartoznak; természetesen az elektronika és számítástechnika területéről gyakorlatilag minden árucikk – a műholdvevőtől kezdve egészen a házimozi-berendezésekig – megtalálható a rendszerben.

Dél-Koreában is ismerik

„A Depo.hu-val az informatika által felkínált új lehetőségeket szerettük volna kiaknázni, s ezzel mind a vásárlók, mind a termékek forgalmazóinak életét könnyebbé tenni“ – mondta Szabari László, a Hírek Média www.hirekmedia.hu Depo.hu üzletágának a vezetője. Tavaly novemberben egyedüli magyar meghívottként a szakember a dél-koreai kereskedelmi szövetség felkérésére tartott előadást a Depo.hu elektronikus kereskedelmi megoldásról. Szabari szerint a Depo.hu sikerének titka nagyon egyszerű. Az internet-használók ellátogatnak a piactérre, kikeresik azt a terméket, melyet meg szeretnének vásárolni, és a rendszer automatikusan kilistázza számukra, hogy melyik kereskedő kínálja a legolcsóbban az adott árucikket. A szolgáltatás annyira népszerű a vásárlók körében, hogy előfordult olyan kereskedő, aki azért csatlakozott az online piactérhez, mert a saját üzletébe betérő vásárlóktól hallotta rendszeresen a Depo.hu nevét és árait.

A múlt években valóban hihetetlen csatározásokra került sor a Depo.hu oldalain, egyes kiskereskedők naponta engedtek – akár csak néhány forintot – az áraikból, hogy a lista legelején szerepelhessenek. A fogyasztók pedig mindebből csak profitáltak, hiszen egyre olcsóbban vásárolhatták meg a termékeket.

Ma az üzletágvezető szerint az egyes kereskedők olyan alacsony árrésekkel dolgoznak a Depo.hu-ban, hogy már alig képesek belemenni az árversenybe. Így egy új tendencia jelent meg: a kereskedők elkezdtek marketing versenyt folytatni egymással, és a termékek mellett megjelenítik, hogy milyen kézikönyvet, leírást, garanciát, vagy adott esetben kiegészítőket mellékelnek az adott árucikkhez. Ez ismét hatalmas előny a vásárlóknak, hiszen számukra így üzletileg egyre tisztábbá, biztonságosabbá válik a vásárlás.

Címkék