Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Igényes szórakozás ingyen – Tér-Film-Zene Fesztivál négy héten át a pesti Kossuth téren

Infovilág
A fesztivál helyszínéül kijelölt/megszerzett tér az ország talán legtöbbet szereplő/szenvedő közterülete, a pesti Kossuth Lajos tér, ahol az idei Tér-Film-Zene rendezvénysorozat előzeteseként a házigazdák csaknem száz fát ültettek. Ez alkalommal jegyezte meg Szinetár Miklós, a Magyar Állami Operaház intendáns főigazgatója (az ő művészeti tanácsai alapján állítják össze az idén július 8-tól augusztus 7-ig tartó fesztivál műsorát), hogy „a kultúra töb évre gyökeret vert a Parlament előtt”.

Bár a budapesti TZF nem magyar, hanem osztrák, pontosabban bécsi „szabadalom”, nem lennénk azok, akik vagyunk, magyarok, ha nem adtuk volna hozzá a saját ötleteinket – derült ki a mai sajtótájékoztatón, ahol jelen volt az ötletgazda, a bécsi Rathausplatzon, a városháza előtti téren 1991 óta prosperáló nyári fesztivál tulajdonosa, Fritz Gamperling. Osztrák barátunk rámutatott a fő különbségre: a császárvárosban a fesztivál fele-fele kultúra és gasztronómia, itt viszont 90 százalékban (!) kultúra, és a maradék az evés-ivás. Odaát 2500 ülőhely várja a vendégeket, itt ezerrel kevesebb. „Ha szerencsénk van, és az időjárás is úgy akarja, akkor folyamatosan telt házunk lesz” – jegyezte meg Zentai István, a rendezvénysorozat alapító társtulajdonosa, a nappal is látható képű óriás kivetítők, videófalak beérbe adásával foglalkozó VisualPower cég első embere. Az ő cégének videó- és hangtechnikai eszközei szolgálják az idén is a közönség szórakoztatását.

Bányai Gábor tévérendező és producer, a térfesztivál programigazgatója vázolta a TFZ műsorsávjait. Tanulván az első alkalom gyermekbetegségeiből, például abból, hogy túl korán, a legnagyobb kánikulában vetítették a (kis)gyerekeknek szóló filmeket, az idén egységesen délután öt órakor kezdődnek a fesztivál műsorai. „Előbb a gyerekeknek vetítünk animációs és rajzfilmeket, aztán úgy negyed nyolcig a családoknak filmeket, színházi előadásokat. Fél nyolckor kezdődnek a klasszikus hangverseny-, balett- és operafilmek, este tíz után pedig – eleget téve a csendrendeletnek – némafilmeket vetítünk. Remélhetőleg a környéken lakókat nem zavarja e remekművek klasszikus tartozéka, a zongorakíséret.”

Ha már a műsoroknál tartunk: alighanem világpremier lesz a két karmester nagyság, a zseniális Herbert von Karajan és a tiszteletbeli magyar Kobayashi Ken-Ichiro „párbaja”: mindkettőjük vezényletével élvezheti a világ legnagyobb hangversenyterme, a Kossuth tér közönsége Beethoven összes szimfóniáját. Persze filmfelvételről.

Szombatonként este héttől, magyarországi premierként, egy-egy operafilmet vetítenek: a Don Carlost, a Don Giovannit, a Falstaffot és a Rózsalovagot. Bemutatják a TFZ Fesztiválon a Szörényi-trilógiát is: Attila – Isten kardja; István, a király; Veled, Uram. És miként már említtetett: a Magyar Nemzeti Filmarchívum gyűjteményéből válogatott legremekebb magyar némafilmek láthatók minden este.
A „tíz százalékról”: a szellemi táplálékot kiegészítendő, a budapesti Kárpátia étterem „kihelyezett tagozata” gondoskodik a fesztiválvendégek ellátásáról. Dr. Niklai Ákos, a művészetszeretetéről is ismert vendéglátóipari szakember a sajtótájékoztatón leszögezte: nem a TFZ-n akarnak meggazdagodni, ezért étel-italkínálatuk (összeállítója Bereznay Tamás főszakács) árait az átlagpolgár átlagpénztárcájához igazították.
Oroszlánrészt a magyar Cetelem Bank nagyvonalúságának köszönhető, hogy budapestiek, nem fővárosiak, külföldiek egyaránt ingyen élvezhetik az igényesen összeállított kulturális kínálatot a Parlament előtt négy héten át. Dr. Lendvai János, a bank elnök-vezérigazgatója leszögezte: azóta, hogy a pénzintézet nyereségessé vált, munkatársaival együtt megtisztelő kötelezettségnek tartja a kultúra támogatását. Miként a bank vezérelve a lakosság életkörülményeinek a javítása is, akként a kulturális-szellemi kincsek gyarapítását is hivatásuknak tekintik. Segítik a többi között a Liszt Ferenc Kamarazenekar Alapítványát, a női vizilabdacsapatot, kiállításokat támogatnak, és tavaly óta – immár szerződésbe foglaltan hosszú távon – a Tér-Film-Zene Fesztivált is.

Az Infóvilág hírportál a maga lehetőségével igyekszik tenni a fesztivál sikeréért: miként tavaly, akként az idén is naponta közli e kiemelten fontos budapesti rendezvény műsorát.

Címkék