Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 16. Az év 137. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739419. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Okmányirodai hálózatfejlesztés – biztonság és megbízhatóság mindenek előtt

Okmányirodai hálózatfejlesztés – biztonság és megbízhatóság mindenek előtt
Infovilág
A Belügyminisztérium célja az okmányirodák hatékonyabb működtetése, továbbá az is, hogy az irodák mind több online szolgáltatással álljanak a lakosság rendelkezésére. Jelenleg az állampolgároknak lehetőségük van minden okmányirodai ügytípus esetében időpont-foglalásra, valamint a jogszabályokban meghatározott ügytípusoknál ügyindításra is interneten keresztül. Az elektronikus ügyintézés jogszabályi feltételeinek megteremtésével lehetővé vált azon fejlesztések megvalósítása, amely az állampolgárok számára lehetővé teszi a részleges vagy teljes ügyintézést.

Ezt a célt szolgálta a nemrég lezajlott hálózatfejlesztés, amelynek eredményeképpen 129 újabb Cisco adatútválasztó és 167 Cisco kapcsoló szolgálja a megnövekedett sávszélesség-igényeket, és szavatolja az adatforgalom biztonságát. Az okmányirodai hálózatról elmondható, hogy minden pontján egységesen IPSec 3DES hálózatbiztonsági megoldás működik, hasonlóan az olyan, kiemelt biztonsági követelményeket támasztó hálózatokhoz, mint amilyen például az Interpolé.

A választások idején az okmányirodai hálózatra megnövekedett feladatok hárulnak, ugyanis ezen a hálózaton történik a szavazóköri adatok feldolgozása, összesítése és továbbítása. Az okmányirodai hálózaton a 2002-i országgyűlési és önkormányzati képviselő-választás, a 2004-i európa parlamenti képviselőválasztás és a 2003-i, valamint a 2004-i országos népszavazás adatfeldolgozása egyaránt sikeresen zajlott. Az országos választások, népszavazások fokozott biztonsági követelményeinek teljesítéséhez elengedhetetlen a nagy megbízhatóságú, biztonságos hálózati informatikai infrastruktúra, mely az időszaki, rendkívüli választási terheléseken túl az okmányirodák napi működése közben is biztosított.

Címkék