Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Gyurcsány Ferenc fogadta az Intel elnök-vezérigazgatóját – Craig Barrett szerint Magyarország élen jár a digitális átalakulásban

Infovilág
Dr. Barrett a budapesti Corvinus Egyetemen tartott – órarenden kívüli – előadásában kijelentette: Magyarország térségünkben vezető a technológiai fejlődés területén. Ahhoz viszont, hogy az Európai Unióban, illetve az egész világgazdaságban versenyképes maradhasson, Magyarországnak az oktatásba többet kell befektetni, illetve jobban ki kell használnia a rendelkezésre álló új információs és kommunikációs technológiákat (ICT), továbbá a mostaninál jóval többet kell fordítania kutatásra és fejlesztésre (K+F) is. Példaként említette, hogy az általa vezetett cég a magyarországi K+F ötszörösét költi erre a célra.

Magyarország vezeti a digitális átalakulás folyamatát Kelet-Európában, és egyre versenyképesebbé válik az Európai Unión belül – húzta alá az Intel-vezér. Az ország versenyképessége elsősorban a jól képzett munkaerőnek köszönhető.

Craig Barrett beszélt arról is, hogy a digitális technológiák több vonatkozásban is megváltoztatják mindennapi életünket – attól kezdve, hogy miként kötünk üzletet, miként szórakozunk, vagy miként használjuk a kormányzati és egészségügyi rendszereket. Barrett, aki évtizedek óta nem csupán munkatársi, hanem baráti kapcsolatot is ápol az Intel-alapító Andrew S. Grove-val, azaz a magyar származású Gróf Andrással, meggyőződéssel jelentette ki, hogy Magyarország számára három terület fontos:

1. az innováció segítése azáltal, hogy a világszínvonalú kutatás-fejlesztésekbe fektet be;
2. növeli az oktatásra szánt összegeket;
3. azáltal, hogy együttműködő programokat alkot, melyek következtében a technológiához még inkább hozzáférhetővé válnak a mindennapi életben.


Az erőfeszítések között kiemelten fontos a tanárok továbbképzése, mivel a jól képzett pedagógusok hatékonyan építhetik be a számítástechnikát a tantervbe. Barrett hisz abban, hogy ilyeténképpen tovább fejlődhet a diákok tudása, és javulhatnak is az eredményeik. Az Intel tudós vezetője azt is elmondta, hogy az ilyen befektetéseknek köszönhetően a jövő dolgozói mind rendelkeznek majd azzal a magas szintű matematikai és tudományos tudással, amelyek elengedhetetlenek a globális digitális környezetben való versenyképességhez.

„A kormány kétség kívül segít abban, hogy az internet még elérhetőbbé váljék a polgárok számára, azonban Magyarország még mindig lemarad az EU átlagtól – állapította meg Barrett. – Egyre fontosabb Magyarország számára az, hogy a PC-technológiákat már az általános és középiskolások megismerhessék – az ország minden pontján. Az oktatásba és technológiákba történő befektetéseknek messze az első helyen kell állniuk”.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Craig Barrett megegyezett: közösen támogatja Győr digitális várossá válásának tervét. A közös akarat kifejezéseképpen Győr vezetése és az Intel Egyetértési nyilatkozatot (Memorandum of Understanding) írt alá. A győri terv lehetővé teszi, hogy a helyi önkormányzat vezeték nélküli, szélessávú technológiák által gondoskodjék a lakosság biztonságáról, javítsa a tömegközlekedést, a közművek működését, segítse az idegenforgalmat. A közép-kelet-európai térség számára például szolgáló terv megvalósulásával új és hatékony utak nyílhatnak meg a lakosok számára is a hozzáférésre az interneten keresztül a kormányzati programokhoz, illetve egyéb szolgáltatásokhoz. Magyarországon máris két helyen próbálják a legújabb, 15–50 km távolságot áthidaló vezeték nélküli technológiát, a WiMAX-ot, mely szélessávú internet-hozzáférést teremt városokban, vidéki területeken egyaránt.

Címkék