Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A rendőrség lefoglalta az internetes bűnözés történetében legnagyobb kalózszervert – megbénult a magyar Mátrix hub fájlcserélő hálózat

Infovilág
A nyomozás az ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány) feljelentése alapján indult el. Számítástechnikai szakértők és az ASVA munkatársainak segítségével kiderült, hogy a letöltésre kínált adatokat tartalmazó szervergép és a hozzá tartozó számítógépek hol találhatók, valamint felfedték a gépeket üzembe helyező és a banki átutalásokat fogadó személy kilétét is.

Ezt követően a rendőrség munkatársai négy helyszínen összehangolt és megtervezett akciót hajtottak végre, amelynek eredményeképpen elfogták a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható személyt, valamint lefoglalták az illegális tevékenységre használt számítástechnikai eszközöket.

A szervert üzemeltető az általa megadott IP-címről szerzői jogvédelem alatt álló filmeket, szoftvereket, valamint zenei felvételeket kínált letöltésre 3000 forintért. A regisztráció egyszerűen működött, a megadott e-mail címen érdeklődő kapott egy jelszót, mellyel megnézhette, hogy a rendelkezésre álló filmek, szoftverek, zenék közül mit szeretne letölteni, majd a megadott bankszámlaszámra elküldte a pénzt. Az átutalás után megkapta a letöltésre alkalmas jelszót, és már le is tölthette a kívánt fájlokat.

A rajtaütéskor a rendőrség négy számítógépet foglalt le. A szervergép 30, nagy teljesítményű merevlemezt tartalmaz, melynek együttes kapacitása 4,4 terabyte. Az elkövető által használt egyik gép kapacitása mintegy 1,2 terabyte, melynek nagy részén szerzői jogvédelem alatt álló filmek találhatók.

A rendszert üzemeltető személy bankszámlakivonatára néhány hét leforgása alatt több százan utalták át a fenti összeget, így az elkövető 1 500 000 forintot keresett az illegális tevékenységgel. További szakértői vizsgálat folyik annak megállapítására, hogy a fájlcserélő rendszer mekkora vagyoni hátrányt okozott a filmforgalmazóknak.

Kálmán András, az ASVA igazgatója az esettel kapcsolatban elmondta: „Ma már az internet, és elsősorban a fájlcserélő rendszerek képezik a filmkalózkodás gócpontjait. Nagyon örülünk, hogy a rendőrség munkatársaival együttesen ilyen sikeres akciót hajtottunk végre. Talán a rendőrség folyamatos jelenlétével végre tudatosul az emberekben, főként a fájlcsere-programokat használókban, hogy az illegális filmletöltés- és másolás bűncselekmény, melynek jogi következményei vannak. Meggyőződésem, hogy ennek az esetnek lesz folytatása.”

Az ASVA közhasznú alapítványként működő szervezet legfontosabb célja, hogy védje az audiovizuális termékek (filmek) szerzői jogait és harcoljon a DVD-k, videó CD-k, egyéb hordozók, valamint interaktív játékok hamisítása, illegális internetes letöltése és terjesztése ellen. Az ASVA felderítő és szakértői munkájával segíti az Országos Rendőr-főkapitányság valamint a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársait a szerzői jogsértéssel kapcsolatos esetek felkutatásában.

Címkék