Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Megjelent az „1848” – bárki számára ingyen elérhető a magyar forradalom és szabadságharc eseményeit feldogozó stratégiai játék

Infovilág
Több ez, mint holmi számítógépes játék! – kezdte a bemutatást Kedves Gyula hadtörténész, a Hadtörténeti Múzeum igazgatóhelyettese az 1848/49-i szabadságharc eseményei alapuló stratégiai játék mai sajtóbemutatóján. Szerfölött gazdag történelmi információt kínál, és „meggyőződésem, hogy a história iránt kevésbé fogékonyak számára is élmény”. Megmutatja a háború, a hadjáratok bonyolultságát, és rádöbbenti a PC képernyője előtt ülőket arra, hogy nem lehet, nem szabad semmibe venni a stratégia törvényszerűségeit, mert különben veszteség, vereség a játszma, a küzdelem vége. Mindazok, akik elkezdik az 1848-at játszani, rájönnek e szellemesen és tudományosan fölépített szoftver kínálta lehetőségekre, a végén késztetést éreznek majd az események továbbgondolására, a magyar történelem jó másfélszáz esztendővel ezelőtti eseményeinek alaposabb megismerésére.

Limpár Péter, a játék által fölölelt korszakot kutató ifjú hadtörténész, aki maga is részt vett az „1848” fejlesztésében, elmondta: modellezniük kellett a másfélszáz esztendővel ezelőtti valóságot, továbbá integrálni egymással a történelmi hűséget és a játszhatóságot. Mintegy 100 történelmi személyiséghez (mindenekelőtt az akkori eseményekben kulcsszerepet játszó magyar, osztrák, orosz tábornokok, hadvezérek) kellett hozzárendelni a pozitív/negatív értékeket. A játék fő célja: időutazás a magyar történelem egyik legdicsőbb korszakába, bemutatva a gyönyörűséges és fölemelő napok, hetek, hónapok szépségeit a legapróbb részletekig, és persze a gyászos véget is. Az „1848” sajátossága, hogy a játékos – akarata szerint – át- és fölülírhatja a történelmet, megváltoztathatja a helyszíneket, szereplőket és időpontokat az emberi és a számítógépi logika határáig. Hipotéziseket állíthat föl (ez, persze, már nem történészi, sokkal inkább játékosi gondolkodásmód), a valóságtól eltérő esélyeket adhat a csaták, sőt az egész magyar szabadságharc kimenetelének (a magyar sereg zseniális stratégia alkalmazásával legyőzi a túlerőben lévő osztrák és orosz hadakat), sőt, egészen 1851-ig meghosszabbíthatja a szabadságharcot…

Az „1848” stratégiai játék értékét idejében felismerte az Oktatási Minisztérium, és 10 millió forinttal segítette a létrejöttét. A játékot kitaláló és fejlesztő Hydrogame programozócsoport e nélkül a tőkeinjekció nélkül aligha tudta volna mostanra, a márciusi forradalom előestéjére elkészíteni a meglehetősen szerény létszámú, hatfőnyi alkotóközösség. Vezetője Várhegyi Bulcsú, ő tervezte és kezdte programozni a játékot. Szenvedélye a hadtörténelem és az informatika. Az általa alapított Hydrogame-csoport jó esztendővel ezelőtt jött létre az „1848” elkészítésére. Bulcsút és társait az sarkallta mindenekelőtt, hogy végre a magyar történelem egy korszaka is megjelenjék a stratégiai számítógépes játékok kínálatában, megmutassa a tízen- és huszonéves korosztálynak, hogy a gyakran a kibicsaklott fantázián alapuló, pusztító-gyilkoló földi és csillagközi „játékokon” túl is van kínálat hasonlóan izgalmas, gondolkodtató játék.

A bemutató sajtótájékoztatón részt vevő Magyar Bálint oktatási miniszter ekként ajánlotta „tanítványai” figyelmébe az „1848”-at:

„A személyes élménynél nincs maradandóbb tanulási forma. Egészen más valamit átélni, cselekvő részvevőként bekapcsolódni, mint csak a tanár előadását hallgatni vagy érdemjegyért adni feleletet arról. Az 1848–49-es szabadságharc hazánk egyik legdicsőbb küzdelme, a magyar nemzet öntudatra ébredésének időszaka, annak megtestesülése. A játék nem csupán segít megérteni a történelmi helyzetet, hanem a hadműveletek sikeres vezetéséhez, a nyerő játszmához el kell sajátítani a csaták hátterében húzódó történelmi tényeket, a korabeli politikai viszonyokat is. S persze figyelembe kell venni az adott pillanatban a természeti adottságokat (pl. időjárás, a folyók vízjárása), a katonák harci kedvét és számos más szempontot is. Meg kell érteni, kik, miért és hogyan kötöttek szövetséget.

A diákság számára – tizenéves korban – különösen vonzó az a lehetőség, hogy mindezt egy számítógépes stratégiai játék teszi lehetővé. A történelemtanítás szempontjából kedvező, ha ez nem csupán egy fikción alapuló, öncélúan erőszakos játék, hanem a magyar nemzet történetének fontos része. A korrajz szempontjából fontos, hogy hitelesen ábrázolt helyszínek, felszerelések, egyenruhák jelenjenek meg. A játék éppen ezért lehet érdekes az idősebb korosztályok, a tanárok, a szülők számára is.

Ki ne gondolkodott volna el azon, ki ne szeretné kipróbálni, mire jutott volna például Klapka, Görgei vagy Bem – ha nem avatkozik közbe az orosz birodalom? Könnyű volt-e megállítani Jellasics seregeit Pákozdnál? Volt-e esélye Mógának győzelmet aratni Schwechátnál és eljutni Bécsig? Igaza volt-e Görgeinek, hogy először meghátrált Windischgrätz túlerőben lévő serege elől, vagy győzött volna, ha felveszi a harcot? Elkerülhető lett volna-e Világos, vagy Arad?

Ezekre az izgalmas kérdésekre bárki megpróbálhat válaszolni a játék segítségével. A korszak alapos megismerése a játék leírásának elolvasásával is lehetséges. A részvevőnek kitörölhetetlen, személyes élményei is lesznek a magyar nemzet függetlenségéért vívott szabadságharcáról. Ezért az Oktatási Minisztérium mindenki számára ingyenesen teszi elérhetővé a játékot.”

Az „1848” történelmi stratégiai játék ingyen letölthető a SuliNetről. A játék címe:http://48.sulinet.hu, a letöltés helye: http://48.sulinet.hu/letoltes.html. Az Oktatási Minisztérium lehetővé tette, hogy on-line játszhatóvá is váljék a játék, ráadásul a Sulinet honlapról elérhető oldal az 1848–49-i forradalomhoz és szabadságharchoz kapcsolódó digitális tananyagokkal (SuliNet Digitális Tudásbázis) egészült ki. Közéjük tartozik a Somogyi Győző festőművész készítette Huszártörténelem is.

Az Oktatási Minisztérium határozatlan időtartamra szóló, kizárólagos felhasználási jogot szerzett a szoftver magyar nyelvű változatának itthoni terjesztésére. Az OM minden további korlátozás nélkül, valamennyi ismert felhasználási módra kiterjedően jogosult a szoftvert bármilyen ismert módon felhasználni, illetve másnak a szoftver használatára felhasználási engedélyt adni. A játék fejlesztői vállalták, hogy saját honlapjukon kapnak helyet a stratégiai játékhoz kapcsolódó fórumok, szoftvertámogatási szolgáltatások. Vállalták továbbá, hogy a szoftver használata közben adódó hibák, inkompatibilitások, pontatlanságok megszüntetésére egy éven át havonta egyszer hibajavító csomagokat (patch) bocsátanak a Sulinet Programiroda rendelkezésére. (E sorok írójának máris van néhány javaslata: Győr városát a valódi helyére, tehát a Mosoni-Duna, a Rába, a Rábca és Marcal összefolyához kellene áthelyezni, továbbá célszerű korrigálni a szövegeket...)

Az oktatási miniszter szeretné, ha a számítógépes folyóiratok CD-/DVD-mellékletükre felvennék a játékot, hogy azok a fiatalok is hozzájuthassanak, akiknek ma még nincs szélessávú internet-hozzáférésük a letöltéshez.

Várhegyi Bulcsú a LigetPress tudósítójának érdeklődésére elmondta, hogy szándékában áll társaival együtt újabb történelmi stratégiai játékok elkészítése. Szóba került a Rákóczi-szabadságharc és az amerikai függetlenségi háború. Megtudhattuk, hogy a játék futtatásához Windows operációs rendszerű, legalább 500 MHz-es processzorral, 256 MB RAM-mal, 32 MB-os videó-, közepes minőségű hangkártyával és CD-ROM meghajtóval ellátott személyi számítógép kell.

Címkék